Тернополяни кажуть, що котельня на торфі наробить лиха в спальному районі

Тернополяни кажуть, що котельня на торфі наробить лиха в спальному районі
Представник тепломереж запевняв людей, що комунальне підприємство має усю необхідну документацію на реконструкцію котельні

Котельні  на альтернативному паливі не хочуть бачити посеред спального  району  жителі вул. Київської та 15 Квітня. Люди побоюються екологічних наслідків від такого сусідства. А також стверджують, що саме будівництво відбувається  не зовсім законно.


Про це тернополяни  розповіли під час зустрічі  із депутатами міськради та облради, представниками тепломереж ввечері 25 січня. 


- На Київській, 3а, в центрі спального району,  переобладнують котельню на тверде паливо, торф’яні брикети,  - розповідає мешканка Юлія Мамчак. –  Причому, будують то все через свята. Аби, поки люди зрозуміють, що і до чого, щось вже стояло. На території нема паспорту об’єкта, нема жодної інформації, хто і що тут робить. Ми дізнавались, немає у них нема техніко–економічного обґрунтування, чому саме торф. Не розроблена карта-схема викидів і санітарних розривів та ін.

Будівництво, за словами мешканки, відбувається на базі старої котельні. У цьому люди вбачають спробу тепломереж зекономити та спростити роботу. Бо у разі будівництва котельні на новому місці, їм би довелось проводити громадські слухання.  Окрім того,  людям не подобається, що поблизу котельні нема приміщення на торф’яні брикети.  І останні лежатимуть просто на вулиці при тому, що такі брикети мають велике розсіювання. Також вони переконані, що  така котельня – загроза їхньому здоров’ю.

Відео дня



- Буде туман – викиди усі впадуть на нас. У разі появи такої котельні - астма, легеневі захворювання нам забезпечені, - додає жінка. – А це спальні райони, тут багато дитсадків, багато дитмайданчиків. 

Представник тепломереж натомість спробував заспокоїти людей. Чоловік повідомив, що інформація про те, що будується, ніколи не була  таємницею. Однак на деякі питання таки не зміг відповісти.

- Про початок будівництва було офіційне повідомлення у газеті «Тернопіль Вечірній», - каже начальник виробничо-технічного відділу КП«Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк . – Загалом, йдеться про проект модернізації котельні. Для того, якщо б нам не вистачало газу, ми мали можливість використовувати інші види палива. У цій котельні  передбачено спалювання торфу. Торф не буде у брикетах. Він подаватиметься під тиском і за структурою - схожий на борошно. Цей проект пройшов екологічну експертизу. Ніякої шкоди для населення та здоров’я він не несе. Є уся документація.

Інформації  про проект на місці робіт ще нема, бо, за словами представника тепломереж, відбуваються лишень підготовчі роботи. Таку відповідь мешканці забракували. Вони кажуть, що на сьогодні вже збудовані стіни і про підготовчі роботи мова не іде. 

- Ми  зібрались не для того, щоб вам перешкодити будувати котельню на альтернативному паливі, - зауважили тернополяни. – Ми за! Але не тут. 


Присутні депутати – депутат від округу Михайло Сиротюк та  депутат облради – секретар комісії з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування Андрій Цибульський збираються докладніше вивчити цю ситуацію. Останній, за його словами, уже подав запити у відповідні структури.  

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Михайло Малкуш

    Напишіть, будь-ласка, номер телефону контактної особи від мешканців, щоб обидва масиви "Сонячний" та "Аляска" могли приєднатися до протесту проти такого свавілля міської ради та підготовити петицію на громадське обговорення в інтернеті. Мешканці цих масивів проти будівництві такої котельні!
  • михайло

    і що? з автомобілів більше шкоди
  • David Starr

    Хай зроблять, наскладають торфу навколо, потім один випадковий коктейль Молотова - і усе те дуже гарно згорить )

    Андрій Питляр reply David Starr

    торфових брекетів небуде,буде торфовий порошок,його будуть довозити цементовозами по 25 т.

    Yulya Mamchak reply Андрій Питляр

    ви вобі уявіть який шум буде в прилеглих домах (до найближчого 50 м) від таких довозок, і що скажуть міжбудинкові дорого, котрі не готові до такого "щастя"
  • Діонісій

    треба спочатву вивчити все детально, а потім щось писати і говорити.

    Світлана Гривас reply Діонісій

    То і збираються зробити депутати. Наразі відбулась зустріч, де люди висловили свої претензії. Тепер треба, щоби їм надали фахові роз'яснення. Коли ж не буде висвітлення занепокоєння, то і роз'яснювати ніхто не буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up