Партнер рубрики Події

Тернополяни їздили на реконструкцію битви “Бродівський котел”

Тернополяни їздили на реконструкцію битви “Бродівський котел”
Від реву гармат та тріску кулеметів затуляли вуха тернополяни під час реконструкції битви дивізії “Галичина” та Червоної армії на Бродівщині. Неподалік траси Тернопіль-Львів розгорнулися війська у радянських та німецьких уніформах.

Солдати стріляли з рушниць та “підривалися” на мінах. Дощовими пагорбами з гуркотом гасав і німецький броньовик
- Реконструкція бою пройшла зовсім близько від тернопілської траси, тому добратися туди було дуже просто, - розповідає тернополянин Ростислав Ковальчук, який спостерігав та фотографував битву. - Тому приїхало дуже багато тернополян. Загалом спостерігали за маневрами вояків близько тисячі людей. Усі вони були за стрічкою, я ж фотографував. Тому довелося побувати на позиціях поруч із вояками.


Ростислав так близько підходив до бойових позицій, що солдати уже й сварилися на фотографа. Адже крім холостої зброї в землю були закладені ще й міни та імітаційні заряди, які піротехніки підривали з допомогою електрозапалювання.
Дарма, що гармати не вистрелювали жодних снарядів — після кожного залпу люди пригинали голови й закривали руками вуха — від пострілів у вухах ще довго гуділо.
Вояки, які бігли у атаку цілком вживалися у роль. Радянські солдати кричали “Урррааа!” та розмовляли між собою російською. Іноді можна було навіть почути російську лайку. Чоловіки, які грали німецьких офіцерів, розмовляли німецькою. Лише коли не знаходили потрібного слова — казали українською.


Втомилися солдати так, ніби й справді воювали — до початку бою падали дощі, тому потрібно було місити чоботами болото.
- Ох і вимотався на тих полях, - каже учасник реконструкції Лесик Воронцов. В руках у нього німецький карабін Маузера а на голові - блискуча чорна каска. - Бігали туди-назад. Під гору, а потім вниз. Та й не просто бігали. Постійно ще й падати треба, повзти та відстрілюватися. Дивізійники, які брали участь у тих справжніх боях, либонь, мали добре здоров’я.

Відео дня
>
Також у цей день товариство пошуку жертв війни “Пам’ять” перепоховало останки вояків з обох сторін, які у 1944 році загинули у тих боях. Після бою солдати співали разом пісень та фотографувалися з усіма охочими. Дарма, що люди були в уніформах різних воюючих сторін — усі ставилися один до одного доброзичливо та слухали розповіді ветеранів.

Текст Віталій ДЕРЕХ

Фото Ростислав КОВАЛЬЧУК

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    гарні фото.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up