Партнер рубрики Події

Трагедій більшає. Українців попереджають про небезпеку через печі та обігрівачі

Трагедій більшає. Українців попереджають про небезпеку через печі та обігрівачі

З 1 грудня 2023 по 15 січня 2024 року в Україні зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, 9 людей загинули.

В Україні фіксують зростання кількість випадків отруєння людей чадним газом і продуктами горіння. До трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил влаштування й експлуатації печей та обігрівальних приладів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«За даними екстреної медичної служби починаючи з 1 грудня 2023 по 15 січня 2024 року зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, 9 людей загинули», — йдеться в повідомленні.

Відео дня

До таких трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил облаштування й експлуатації печей та обігрівачів. Лише за грудень 2023 року зафіксовано близько 650 випадків подібних займань, що становить 20% від загальної кількості пожеж.

ДСНС України спільно з МОЗ нагадує про ризики, які може спричинити використання такого обладнання та як діяти та допомогти постраждалим в разі отруєння чадним газом.

Небезпека чадного газу

Чадний газ абсолютно невідчутний для людини, але впливає на організм навіть у невеликій концентрації та може призвести до смерті.

«Саме тому іноді його називають "тихим убивцею". Без спеціальних детекторів його неможливо визначити, але він може бути смертельним і впливає на організм людини навіть у невеликих концентраціях»,  розповіли в МОЗ.

Медики зауважили, що в умовах браку кисню та у разі неповного згоряння палива у нагрівальних приладах утворюється монооксид вуглецю (CO) або чадний газ. Коли людина піддається його впливу, молекули CO витісняють кисень з організму і призводять до отруєння.

Основні симптоми отруєння

  • головний біль,
  • нудота,
  • прискорене дихання,
  • слабкість,
  • відчуття втоми й запаморочення.

Як діяти

У разі підозри отруєння чадним газом, слід вимкнути усі прилади, крім електричних, та відкрити вікна. Вийти або винести потерпілого на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути куртку.

Викличте рятувальників за номером 101 або 112, аварійну газову службу за номером 104 та швидку допомогу за номером 103.

Читайте також:

Від отруєння чадним газом постраждав 85-річний чоловік.

У пожежі в селі Огризківці постраждала 15-річна дівчина.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up