Партнер рубрики Події

Третина гектара біля літака досі у прокуратури області

Третина гектара біля літака досі у прокуратури області

Виділення 35 сотих зеленої зони неподалік літака прокуратурі області для багатоповерхівки можна назвати злочином проти міста. Добровільно прокуратура землю не віддає. Місцеві суди провадження не відкривають…

Більшість рішень міської ради легко приймають та дуже важко, з «боями», скасовують. Одним з таких рішень можна назвати надання прокуратурі тернопільської області 35 сотих зеленої зони під забудову. Рішення сумнівне, м’яко кажучи. Але залишається в силі поки його не скасували…

Будівнича прокуратура

Аби отримати оцінку слуг Феміди діям міської влади та правоохоронців, а також скасувати рішення яким колишню паркову зону віддали в супереч діючому тоді Генеральному плану державному органу журналіст газети «RIA плюс», а по сумісництву заступник голови громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» та депутат міської ради Андрій Шкула звернувся до суду.

Відео дня
  • Під час перегляду старих рішень міської ради ми виявили, що в 2013 році сесія затвердила прокуратурі Тернопільської області проект землеустрою щодо відведення в постійне користування 35 сотих землі для будівництва житлового будинку з вбудованими приміщеннями, - розповідає пан Шкула. – Якщо говорити простіше то міська рада дала землю прокуратурі під будову. Все б нічого, бо державні органи згідно з законом мають право на землю якби не два «але». По-перше мова йде про шмат землі між «Зеленбудом» та проспектом Ст.Бандери який чимало тернополян і зараз вважає парком. По-друге тоді діючий Генеральний план та містобудівна документація визначали це місце як «зелену зону спецпризначення». Ця категорія не передбачає виділення землі піж житло й її забудову.

"RIA плюс" тоді зробила декілька публікацій про оборудку, а громадська спілка зверталась і до прокуратури області і до Генеральної прокуратури з проханням відмовитись від землі. Бо ж ділянка ще з деревами і може знову, після відповідних рішень, повернутися до парку.

  • Прокуратура, ані на нашому рівні, ані на рівні столиці на наші прохання не зважила, - коментують в секретаріаті громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля».  – Мовляв все там добре, все згідного з законом. Але з тим можна не погодитись. Бо коли орган, який має контролювати та карати, поводиться дуже мляво і за це отримує ласий шмат землі там, де не можна, то виглядає це як банальний підкуп владою правоохоронців. Це шок насправді. Бо як, після такого, можна чекати від прокуратури адекватних дій щодо земельних дерибанів в місті? Аби вирішити все в законний спосіб вирішили підтримати звернення до суду. В цивільному позові просили скасувати рішення міської ради. Допомогти в справі погодилась тернопільська адвокат Тетяна Семусь.

Розгянули 13 суддів

Та в судах почало не щастити. Так суддя Н.М. Сташків 23.10.2017 винесла ухвалу в якій «іменем України» постановила «Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Тернопільської міської ради, третя особа Прокуратура Тернопільської області, про визнання протиправним та скасування рішення. Розяснити позивачу, що відмова у відкритті провадження у справі перешкоджає повторному зверненню до суду з таким самим позовом» і на декілька сторінок розписала ообгрунтування чому ні. Таке рішення заявники спробували оскаржити в Апеляційному судді Тернопільської області де засідала ціла колегія суддів : Храпак Н.М. (головуючий – авт.), Дикун  С. І., Парандюк  Т. С. В грудні 2017 року вони ухвалили залишити рішення міськрайонного суду без змін. Після цього було звернення до Верховного суду. Справу прийняли до розгляду і розглянули Великою Палатою Верховного Суду у складі 13 суддів. 

У постанові Верховного суду йдеться:

«1.Касаційну скаргу Шкули Андрія Петровича задовольнити. 2. Ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 23 жовтня 2017 року й ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 5 грудня 2017 року скасувати, а матеріали справи направити до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області для вирішення питання про відкриття провадження. Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття. Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає».

Війна ще не виграна

Таке рішення не перемога у війні, а лише виграний бій, вважає позивач. Проте це справа показова.

- Лише рік пішов на те аби місцевий суд відкрив провадження по цій справі, - каже Андрій Шкула. – Тепер, сподіваюсь, маневрів з відмовами не буде, бо ж є рішення Верховного суду з роз'ясненнями. До речі треба буде поцікавитись чи міськрайонний суд, як орган і судді як фізичні особи, не отримували землі в заборонених місцях. Бо якщо брали, то справа гибла (сміється – авт.). А якщо серйозно, то маємо прециндент: від судів можна добитись роботи, але треба багато часу і зусиль.

В прокуратрі області, куди ми звернулись з проханням надати коментарі та документи щодо згаданої ділянки та перспектив її забудови попросили оформити наші питання та прохання інформаційним запитом аби надати вичерпну та офіційну інформацію, що ми і зробимо.

Згадана місцина біля літака, якщо будова таки почнеться, може перетворитися на ще одну гарячу точку. Таку як, приміром, «Екоготель» у парку Нацвідродження, де вже кілька місяців тривають пікети. Цікаво лише, чи буде прокуратура області залучати тітушок чи «силами органів правопорядку» охоронятимуть будівництво.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up