Партнер рубрики Події

У перші дні Великого посту в храмі Кременця замироточило розп’яття

У перші дні Великого посту в храмі Кременця замироточило розп’яття
Священики вважають диво виявом Божої ласки, однак не хочуть зайвої реклами. Думки кременчан розділились – одні говорять, що розп’яття замироточило через наближеність до Почаївської Лаври, інші ж стверджують, що Бог таким чином вказав на храми київського патріархату, як святе місце, де віряни мають право молитись

 

 

Розп’яття замироточило у кременецькому соборі Преображення Господнього на початку Великого посту. Священики називають подію виявом Божої ласки.

Відео дня
l>
  • Ми не одразу надали розголосу події, оскільки самі певний час її вивчали, а також не бажали, і зараз також не бажаємо, робити на Божому чуді якоїсь реклами, – каже настоятель собору Преображення Господнього прот. Володимир Буграк. – Тим більше, що ці події відбуваються в період Великої Чотиридесятниці, коли християни в спокої і молитві мають із повним смиренням очікувати Світлого Христового Воскресіння.
  • Розп’яття мироточить вже вдруге

    Священик припускає, що розп’яття мироточить у храмі не вперше. Минулий раз таке чудо мало місце у 2005 році.

    • В січні 2005 року я був призначений настоятелем цього собору, пригадую, вже тоді увагу привернуло Розп’яття, – говорить о. Володимир. – У місці, де зазвичай люди цілують ноги Христа, було прилаштоване скло, на якому внизу ясніла невелика пляма засохлої червоної фарби. Я подумав, що, у зв’язку з невеликим достатком храму, до Хреста прилаштували скло, яке було «під рукою». Тому не надав цьому значення.

    Цього року під час читання Канону св. Андрія Критського о. Володимир звернув увагу, що «пляма» стала значно більшою і набрала яскравого кольору, схожого на кров. Після богослужіння священик поцікавився у парафіянина Віталія Коханського, чи мало скло пляму від фарби, коли його прибивали. Чоловік відповів, що пляма з’явилася пізніше, а як і звідки - він не знає.

    • Наступного дня ми намагались пильніше дослідити це явище, – каже о. Володимир. –  Виявили, що під склом утворилася якась речовина, яка тоненькими ледь помітними струмочками стікала вниз. Згодом з благословення Владики Нестора запросили експертів.

    Масляниста рідина з подвійним запахом

    Експертиза одразу довела, що на розп’ятті була не кров. За пилюкою, котра скупчилася на верхньому торці скла, відзначили, що скло ніхто не знімав. Вирішили взяти зразки речовини для експертизи. Скло, наче приклеєне, пристало до Розп’яття, тому його не відривали, а легенько ножиком дістали речовину з місця її найбільшого скупчення, каже о. Володимир.

    • Рідина була маслянистої консистенції і мала подвійний запах, – розповів священик. – При першому подиху можна було відчути легкий запах ванілі, а потім його перебивав запах олійної фарби.

    Просочування смоли з породи дерева виключалося, бо в храмі холодно – близько +2?С. Наступного дня виявилося, що прозора рідина з’явилася там, де вчора її ще не було, а також вона розчиняла фарбу і від неї закрашувалася у червоний колір, розповіли у соборі.

    • Щоб побачити те, що сталося, прийшов художник, який виготовляв і розписував це Розп’яття п’ятнадцять років тому, – пригадує о. Володимир. – На його думку, розчинити олійну фарбу міг хімічний розчинник або олія. В жодному разі це не могла зробити вода.

    Приблизно через тиждень після досліджень зразків експерти дали відповідь, що нічого, окрім олійної фарби вони не виявили. Так залишилося відкритим питання – яка ж речовина розчинила фарбу, і чому її не виявили під час експертизи?

    • Для себе ми зробили наступний висновок, – пояснив о. Володимир. – Миро - це та ж олія, освячена молитвою. Для того, щоб людина відчула особливість цієї олії, в неї додають різноманітні речовини рослинного походження, які надають їй запаху. На нашу думку, миро розчинило фарбу, і від її пігментів забарвилося в червоний, а місцями в жовтий колір. Основу фарби також складає олія, тому фахівцям не вдалося знайти у зразках якихось додаткових хімічних сполук.

    Думки кременчан розділились

    О. Володимир наголошує, що робити зайву рекламу із того, що відбулося, не має жодного наміру. – Такі ознаки Божої милості відбуваються не часто, і ми не маємо практики, як себе поводити в таких випадках, – каже о. Володимир. – Просимо вибачення, якщо наші дії чи висновки в чомусь виявилися хибними.

    Думки кремен чан з цього приводу розділились. Хоча всі вони визнають – розп’яття справді мироточить.

    Щоправда, одні стверджують, що це диво сталось, бо поруч Почаївська Лавра. Інші переконані, що до Лаври це диво не має жодного стосунку, натомість Бог визнає київський патріархат та вказує, що і тут свята земля та віряни київського патріархату мають право молитись.

    • Ми від заснування цього собору є його парафіянами, – каже кременчанка Олена Карпинська (ім’я жінки змінене на її прохання. Справжні дані є в редакції – прим. авт.). – Я не думаю, як дехто говорить, що розп’яття замироточило через наближеність до Лаври. Отці московського патріархату не раз обзивали нас, віруючих, які відвідують храми київського патріархату. Але мироточенням, на мою думку, Бог визнав нашу церкву та вказав, що тут святе місце. І люди мають право тут збиратись та молитись на своїй землі.

    Довідка

    За даними Википедії, мироточення — явище в християнстві, пов'язане з появою світлої маслянистої вологи (так зване миро) з пахощами на іконах і мощах святих. Випадки мироточення відрізняються один від одного за виглядом, кольором і консистенцією рідини. Вона може бути густою і тягучою, як смола, або нагадувати росу - в даному випадку мироточення інколи називають «елеоточенням» або «росоточенням». Для декого з мирян мироточення є чудом, йдеться в енциклопедії.

     

    Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

    Коментарі (5)
    • Anonymous

      Господь дає знак що Він є, для того щоби ми застановились і почали КАЯТИСЬ і жити по 10 заповідям в незалежності від конфесії та походження
    • Anonymous

      Зря Вы так. В с. Кировка Винницкой области мироточат более пяти икон.
    • Anonymous

      Тільkии в зaхідних облaстях в цeрвaх щось стaється..!Збір грошeй нa чeрговe aвто чи будиноk . Дe совість ?
    • Anonymous

      фуфло

      Anonymous reply Anonymous

      це ти фуфло, недоумку((((
    Найчастіше Найчастіше
    Новини за сьогодні
    Новини Тернополя за сьогодні
    08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців
    Дивитись ще keyboard_arrow_right
    Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
    keyboard_arrow_up