Партнер рубрики Події

"У полоні я мільйон разів уявляв своє повернення додому"

"У полоні я мільйон разів уявляв своє повернення додому"

Троє визволених з полону військовослужбовців – Олексій Кодьман, Василь Гулька та Володимир Бачинський  повернулись додому рано-вранці 30 грудня.  Зустрічали їх рідні, друзі, сусіди та представники місцевої влади у Тернополі на Театральному майдані.

На довгоочікувану зустріч дехто чекав із другої години ночі.  А побачитись з хлопцями вдалось  близько 4.20 ранку. Бійців кинулись зустрічати  рідні із слізьми, обіймами, квітами. Неодноразово звучало на Театралці підбадьорливе  для родини полонених від друзів: «Я ж казав! Я казала…повернеться!».

 

Відео дня

Про велику радість від повернення додому говорили й самі колишні полонені. А про своє перебування у полоні сепаратистів хлопці розповідають без подробиць. Так, як розповів Василь Гулька, потрапив у полон, виконуючи бойове завдання 12 листопада 2015. Сил у полоні додавала віра в те, що таки повернеться додому. 

- Я дуже радий, що повернувся в Тернопіль, - каже він. - У полоні я мільйон разів уявляв своє повернення додому.

 Втім, яким було життя в ув'язненні, хлопець розповідає неохоче.

 - Як ставились до вас, - питають журналісти.

- По-різному, - відповів Василь.

 - А годували як?

- Ну, подивіться на мене. Бачите, як виглядаю - ось так і годували, - сказав чоловік.

Не більш багатослівними про своє перебування у полоні, були й Олексій Кодьман та Володимир Бачинський. Вони, як і Василь, постійно згадували, що в полоні ще залишились наші хлопці. Та розповідали більше про радість від зустрічі з рідними, аніж про свій полон.

Родичі, безсумнівно, пережили неабиякий стрес, поки дочекались дітей з полону.

- Тяжко, дуже тяжко було, - розповідає мати Василя Зиновія Нирек. - Найгірше, що ми не знали, як вони, де вони, без будь-якої звісточки - то було дуже важко. Аж потім, останніх півроку, через Червоний хрест листа якогось раз в два місяці привезуть і то всього, що ми знали. І що ж дитина напише? Напише: "Я - живий, здоровий, саме головне - як ви?" І весь час перші слова були про обмін. Знаєте, їм там було важко. Але їм і тут зараз буде важко. Треба багато зусиль прикласти, що ми їх поставили на ноги. Вони таку травму отримали. Певне, на все життя.

Про  переживання з приводу повернення з полону розповідає й бабуся Олексія Кодьмана, Нонна Миколаївна. 

- Та вже знаєте, по всякому було. Тяжко було. Десь вірила, десь не вірила, - каже вона. - Картинки всякі в голову приходили. Всяке було. Але надія, звісно, була.

 

Вдома хлопці, до слова, не будуть довго перебувати. Уже 2 січня вони повинні повернутись до Києва у військовий госпіталь.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Алла Клименко

    Вибачте.але мати не Олексія .а Василя Гульки

    Світлана Гривас reply Алла Клименко

    дякую!
  • Vadim Yasinskiy

    та бля по 15 хв треба знімати, скільки модна вчити?  Свєтік ну йомайо, та ж перший ракурс треба побільше .... Ти  кльова, але більше, будь така ласкава, бо ми там не бачим і  так багато....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 У Тернопільський став зливається незрозуміла рідина жовтого кольору 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up