Як у Тернопільському педуніверситеті обирали ректора (оновлене)

Як у Тернопільському педуніверситеті обирали ректора (оновлене)

У Тернопільському педуніверситеті ім. Володимира Гнатюка сьогодні, 8 листопада, відбулися вибори ректора. Хто стане новим очільником вишу, стане відомо сьогодні ж.

Кандидат – лише один. Це – проректор  з наукової роботи Богдан Буяк. Для виграшу у виборах йому слід  набрати 50% голосів плюс один. Всього голосує 649 виборців.  

Голосування в педуніверситеті проходило активно –  станом на 11-ту годину своє словом сказали уже 50 % виборців. Відтак у виші  ще до закінчення виборів могли говорити,  що вони – дійсні.


Відео дня

- Голосування проходило з 9.00 до 15.00, - каже  голова оргкомітету з виборів ректора Анатолій Григорук. – Усіх виборців – 649. Станом на 11.00 уже половина з них проголосувала.  О 15.00 виборча комісія припиняє видавати бюлетені, зсуває столи та починає підрахунок. Спочатку відділять невидані бюлетені, погасять їх. Тоді висипають бюлетені із скриньок на стіл та починають рахувати, скільки проголосували «за», скільки «проти», скільки бюлетенів є недійсними. Адже не виключаємо, що хтось відмітки не зробив,  чи навпаки – поставив дві. Далі – члени виборчої комісії складають протокол в двох екземплярах, їх віддають нам в  оргкомітет і ми проводимо уже своє засідання. На ньому ми маємо вирішити, чи відбулися вибори. Для того, щоб вибори вважались дійсними, треба щоб у них взяли участь більше 50% .

Один із отриманих протоколів, за словами пана Григорука, віддають в архів, інший  мають до 15 листопада подати в МОН. На затвердження кандидатури переможця у  міністерстві, відповідно до закону, є місяць. Поки кандидатуру  там не затвердять, закладом керуватиме чинний очільник – Володимир Кравець. Його контракт закінчився 17 листопада, і поки офіційно не з’явиться новий ректор, пан  Кравець  керуватиме закладом у статусі в.о.

- Якби таке трапилось, що  кандидат на посаду ректора не набрав потрібної кількості голосів, то вибори, відповідно до закону не дійсні, - продовжує пан Григорук. – І тоді міністерство оголошуватиме новий конкурс. 

Участь у виборах беруть усі наукові,  науково-педагогічні і педагогічні працівники. А також – частина працівники інших складових підрозділів та студентів відповідно до квоти. Тих, хто має право голосувати, обирали їхні ж колеги шляхом таємного голосування.

- Проблем не було у нас ніяких, - каже голова виборчої комісії Андрій Киданюк. – Явка – висока. Було чотири чи п’ять випадків, що люди прийшли без документа, який би посвідчував їхню особу. Тож, хтось  пішов додому за документом,  і таки проголосував, хтось не повернувся. Не зважаючи на те, що ми всіх своїх виборців знаємо в лице, але є вимоги, яких дотримуємось. 

З числа студентів педуніверситету, за інформацією його працівників, участь у виборах взяли 98 осіб. Якийсь факультет представлений був більше, якийсь – менше, залежно від кількості його студентів загалом. 

Як розповіли студенти, що брали участь у виборах, від нового очільника вони очікують позитивних змін. А ще однією із найобговорюваніших тем у виші є те, чому  чинний ректор таки вирішив  зав’язати із ректорством. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up