У Тернополі вандали познущались над пам’ятником жертвам Голокосту

У Тернополі вандали познущались над пам’ятником жертвам Голокосту

У Тернополі,  поблизу Петрикова,  вандали розмалювали фарбою пам’ятник жертвам Голокосту. Представники общини уже написали заяву у поліцію. Тут кажуть, що за останні вісім років  вандали уже  четвертий раз знущаються над пам’яткою.


Розмалювали свастикою пам’ятник вночі на 24 березня, припускають у Петриківській сільраді та в общині.

- Пам’ятник розташований поблизу нашого села, але це вже територія Тернопільської міської ради, - каже голова Петриківської сільської ради Володимир Король. – В нас сьогодні якраз суботник,  то ми це і побачили.  Відразу ж повідомили у Єврейську общину. Їхні представники звернулись у поліцію.

Голова  Тернопільських обласної та міської єврейських організацій Ігор Банзерук каже, що ситуація – прикра. Пам'ятник доведеться відмивати за кошти своєї громади. 

- Я написав заяву,  дав пояснення, їздили з поліцією, сфотографували, - каже Ігор Банзерук. – Але що можна зробити. Ніхто нічого не знає.  Це вже ж не перший раз. Якби ж то перший... За вісім років, що я головую,  це вже четвертий  акт вандалізму над тим пам’ятником. То крадуть звідти огорожу, то обливають фарбою. Але зараз все це пішло так серйозно, - використали червону фарбу. Це, до речі,  не тільки в нас, і в Умані було, і в Бабиному Яру над пам’ятниками познущались. Ми щоразу змиваємо це за кошти громади.  Там 16 тисяч євреїв-мучеників поховано… Але що тут казати, якщо на тому місці і якісь гаражі вже будують… 

Як розповідає краєзнавець Тарас Циклиняк, з 1941 по 1943 роки в цьому секторі здійснювали масові розстріли євреїв. Там було, як стверджують очевидці,  вбито та закопано живцем не лише тернопільських євреїв, а й ромів та навіть українців.

Після війни у цій місцині була ось така таблиця, каже пан Циклиняк. Старожили кажуть, що її знищили місцеві мешканці, ймовірно українці.-  Досі точно ніхто не може точно сказати, скільки там поховано людей, - каже Тарас Циклиняк. -  Десь від 10 000 до 15 000. - На початку 1990-их облашовано новий пам’ятник, який, на моїй пам’яті, нищать уже втретє за останні кілька років.

Відео дня

До слова, як повідомили у прес-службі Головного управління поліції в області, правоохоронці розшукують осіб, які   пошкодили пам'ятний знак. Усіх, хто щось бачив чи чув, просять повідомляти на лінію "102" або за номером телефону 27-11-70.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Маркович

    в мене там гараж, одного разу ввечері їхав і був свідком розкидування вінків, зупинився і через вікно авто почав говори ти з хлопцями які це ролбили, їх було четверо , тому не виходив з авто, вони були років 15-17 , на підпитку... просто сказав їм шо не треба мати великої смілості шоб  боротися з мертвими вони їм не дадуть відповідь.. сказав якщо шось хочутиь доказати то це треба робити відкрито і не ховатись... але той памятник практично що пів року хтось нищить..
  • Оля

    Знайти тих гамнюків і морди їм порозмальовувати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up