Партнер рубрики Події

У В’єтнамі наша влада переймала досвід, а підприємці укладали угоди

У В’єтнамі наша влада переймала досвід, а підприємці укладали угоди

В’єтнам після 30-ти річної війни з Америкою не лише стабілізувався, а й семимильнимии кроками розвиває економіку. Там комунізм, але мільйони підприємців. Там не високі зарплати, але ідеальні дороги. Там перенаселення міст, але люди мають роботу 

Перейняти досвід зі створення технопарків, знайти інвесторів та презентувати Тернопільщину – основні причини візиту офіційної делегації з нашої області в Соціалістичну Респу́бліку В'єтнам.

До складу групи ввійшли представники облради та обладміністрації, депутати міської ради та підприємці.

Відео дня

В одній провінції – 35 промзон

Перш ніж питати в учасників подорожі про країну та здобутки, поцікавились «чому саме В’єтнам», бо ж це питання звучало від тернополян і в соцмережах і обговореннях. Навіть жартували, мовляв, делегації ще варто в Бутан поїхати.

Ми, українці, часто маємо одну погану болячку, яку не визнаємо– вважаємо себе мудрішими за інших, - каже учасник делегації, депутат тернопільської міської ради Андрій Шкула. – Так, вчитися треба в найкращих, але переймати досвід варто і в успішніших. У В’єтнамі є проблеми та явища, які не є хорошими, але є яскравий приклад швидкого розвитку економіки та залучення інвестицій з усього світу. Нові дороги та аеропорти, розвиток промисловості та виробництва, зменшення боргів держави, стабільність, робота в населення – те, що потрібно і нам. У В’єтнамі, до слова, майже вдвічі вищий ВВП та в декілька разів більші темпи його приросту, вдвічі менший державний борг, та довша середня тривалість життя.

Основна провінція, де перебували тернополяни, економічно розвинений регіон Донг Най. Площею провінція вдвічі менша від нашої області, але там проживає майже три мільйони в’єтнамців. Основна «родзинка» Донг Най - технопарки, тобто аналоги промислових зон. Їх там 35. Кожна вміщує десятки чи сотні підприємств і площами сотні гектарів. Усе адмініструє орган влади, завдання якого забезпечувати якісну роботу, вирішувати проблеми, бути «єдиним вікном» для підприємців, контролювати надходження до бюджету. Що цікаво: адміністрація промислових зон може допомогти як з місцем так і з «заводом під ключ» під потреби будь-якого виробництва.

Наше основне завдання сприяти підприємствам, які інвестують в провінцію кошти, - пояснив під час офіційної зустрічі та презентації промислового сектору регіону голова адміністрації промислових зон провінції Донг Най Цао Тіен Сі. – Ми забезпечуємо функціонування зон, допомагаємо з документами, вирішуємо робочі питання, шукаємо інвесторів, залучаємо інвестиції. Ми підпорядковані уряду і керуємось правилами загальними для всього В’єтнаму. Сьогодні у нас є 33 діючі технопарки, ще два на стадії завершення. Більше сорока країн розмістили свої підприємства в Донг Най. Загалом всіх підприємств в технопарках – 1200. Річний оборот коштів 23 мільярди доларів. Провінція забезпечує 14% бюджету країни. На промзонах працює близько 600 тисяч населення з середньою зарплатою 250 доларів. Робочий тиждень 40 годин.

Будують заводи «під ключ»

Великої таємниці як облаштувати технопарки та залучити інвесторів нема наголошують в адміністрації. Основне, що потрібно: стабільність в країні, гнучкість під клієнта, інфраструктура.

- Технопарки це величезні масиви, які вже підготовлені для інвесторів, - пояснює пан Тіен Сі. – Є комунікації, дороги, колії, навіть приміщення, якщо потрібно. А ще робоча сила. Приміром у Донг Най діє чотири університети, які готують потрібних фахівців. Інвенстор, який приходить до нас, отримує податкові пільги, може на півстоліття орендувати землю, має сприяння, не відчуває корупції. Тому приріст ВВП у В'єтнамі - 6% щороку. У нашій провінції – 12%.

Після державної адміністрації, розповіли учасники делегації, побували вони і в приватній корпорації Сонадезі. Її наймає уряд чи фірми-інвестори для підлаштування території технопарку під індивідувальні потреби або ж для будівництва заводу «під ключ». Також фахівці фірми можуть здійснювати управління бізнесом чи його ланкою. Якщо говорити простіше, то якась фірма за тисячі кілометрів, з допомогою Сонадезі, без присутності в В'єтнамі, може збудувати завод, найняти чи навчити працівників, запустити виробництво і тому подібне. Корпорація, як зясувалось, і сама виступає інвестором в інших країнах то ж керівництву було цікаво почути про нашу область. Варто сказати, що Степан Барна, як голова делегації та Ігор Вонс, як заступник, запрошували в'єтнамську владу й бізнесменів взяти участь у Міжнародному інвестиційному форумі у Тернополі в травні 2018 року. І частина з тамтешніх посадовців, а головне підприємців, зголошувались.

Здивував запах сосни

Окрім зустрічей з владою та бізнесом учасники делегації відвідували виробництва в технопарках. А також музеї. Для в’єтнамців, як зазначають наші делегати, було важливо познайомити українців і зі своєю культурою. Фіналом перебування делегації стало підписання угод і між підприємцями і між владою.

- Підписання угод дозволить сприяти зустрічам і дискусіям між підприємцями з провінції Донг Най та Тернопільської області з питань, що становлять взаємний інтерес, а також покращить співпрацю у різних сферах життєдіяльності, про які обговорили під час візиту, - каже Степан Барна. - Зокрема директор фермерського господарства «Гадз» Петро Гадз та компанія «Thuan Hiep» підписали контракт на експорт яблук до провінції Донг Най, директор ТзОВ «ТЕРКОМ» Василь Грицак підписав контракт на експорт до провінції Донг Най комплектів дерев’яних будинків, директор «Тернобудмеханізація» Іван Капустяк підписав протокол намірів про співпрацю у сфері машинобудування.

З неформальних цікавинок, про які розповіли учасники поїздки, в’єтнамці не раз дивувались українцям, а наші земляки їм. Зокрема невисоким, по своїй природі, тамтешнім мешканцям кортіло помірятись зростом та габаритами з немаленькими чоловіками з делегації. Українцям довелось скуштувати м’ясо кобри та жаб, яким пригощали привітні господарі. А виставкові елементи дерев’яних будинків, які привезли наші підприємці, в’єтнамці подовгу розпитували і не вірили, що зрубане та висушене дерево може так незвично і приємно пахнути.

В’єтнам відкритий для туризму

Хоч В’єтнам досі соціалістична республіка, країна не закрита для в’їзду бажаючих. Українцям, аби туди потрапити, потрібна віза та більше (в порівнянні з Єгиптом чи Туреччиною – прим. авт.) грошей. До цієї країни більше 8 тисяч кілометрів, тож цікавим та буде все: культура, традиції, люди, їжа. Крім того частина В’єтнаму - на узбережжі, тому пляжний відпочинок там розвинений. Основні туристичні потоки з  розвиненіших азійських країн, США. Тому рівень відпочинку та сервіс на високому рівні. Вартість перельоту в обидва боки, зазвичай, в районі тисячі доларів. Щоправда зрідка авіакомпанії роблять акції і тоді подорож більш доступна. Приміром нещодавно польський туроператор Rainbow виставив квитки на рейс Варшава-Хошимін за ціною 239 євро в обидва боки. Вилетів літак 18 січня. Зворотня подорож 29. То ж хто встиг забронювати – поїхав в 30 градусне «літо». Тому можна моніторити акції і натрапити на бюджетні варіанти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • petpo

    "після 30-ти річної війни з Америкою" - оце ви загнули! А ржав як кінь.
  • тойво

    Там НЕ комунізм.він на даний момент тільки в північній Кореї є.

    то що в вєтнамі чи китаї керує комуністична партія,ще нічого не значить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up