Учні чотирьох шкіл Тернопільщини запустять в небо електронні аеронавти

Учні чотирьох шкіл Тернопільщини  запустять в небо електронні аеронавти
  • Чотири школи нашої області одні з перших випробують найкращі світові навчальні практики.
  • Куля з камерами спостерігатиме за навколишнім середовищем та транслюватиме його онлайн. 

Учасники проекту «Електронні аеронавти» матимуть змогу збирати інформацію про стан атмосфери в тому чи іншому місті за допомогою кульок. Їх наповнять гелієм, приєднають усі необхідні датчики і випустять в небо. Отримані дані використовуватимуть одразу на кількох уроках: фізики, біології, географії.

- 8 шкіл з різних регіонів України об'єдналися з власної ініціативи й створили міжрегіональний проект "Школа SMART". Вони вдруге збирають кошти на проект на платформі GOF. Перший міжшкільний проект Arduino&Raspberry pi зібрав на платформі більше 30 тисяч гривень, - розповідає PR-менеджер GoF Марія Бровді. - Досвід Школи SMART полягає в тому, що після успішного запуску проектів вони можуть передавати цю ініціативу в інші школи. Після успіху першого проекту, вони вирішили спробувати щось більш масштабне.

Вчитель математики та інформатики у Вишнівчицькій ЗОШ І-ІІІ ст Теребовлянського району Світлана Попель розповіла про те, як з’явилася ідея та що планують зробити.

Відео дня

 

 - Школа SMART - це добровільне об’єднання прогресивних, креативних вчителів України, - пояснює жінка. - Ми прагнемо зробити навчання цікавішим, вийти за межі шкільної програми, впровадити в уроки елементи робототехніки та STEM-освіти. Абревіатура STEM розшифровується як Science (Наука), Technology (Технології), Engineering (Інженерія) та Mathematics (Математика). Ми започатковуємо серію міжшкільний всеукраїнських проектів, де діти зможуть вийти за межі свого класу  і он-лайн взаємодіяти з ровесниками з інших шкіл і спільно навчатися чогось нового. ШКОЛА SMART– це школа для вчителів, учнів та батьків , участь у якому приймають 8 шкіл.

Учасники проекту працюватимуть із Arduino. Це мікроконтролер, розміром банківської карти, який може приймати сигнали від навколишнього середовища і передавати їх на комп’ютер.

- Наш перший проект називався  "Фітокартина для кабінету інформатики", - розповідає вчитель. - Разом з учнями сьомого класу ми створювали власну унікальну конструкцію фітокартини. На площі 0,45 м кв. розташовано 12 рослин. Також придумали найекономніший варіант системи водопостачання, якою керує мініробот, сконструйований на базі мікроконтролера Arduino з використанням сенсорного датчика вологості грунту.

У вісімку шкіл Школи SMART входять Вишнівчицька школа І-ІІІ ступенів Теребовлянського району, Білобожницька школа І-ІІІ ступенів, Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4, Заліщицька державна гімназія.У реалізації проекту "Електронні аеронавти", окрім чотирьох шкіл з Тернопільщини беруть участь також Одеська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №82, Червоноградська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Львівської області ,Середня школа № 62 м. Львів, Домашній фізичний гурток сім’ї Загревських з міста Харкова.

- Наш новий проект “Електронні аеронавти”. Ми хочемо одночасно у восьми школах України запустити повітряні кулі, - повідомляє Світлана Попель. - Вони мають бути діаметром 1,5 м, прикріплені до спеціальних шнурків і у самостійно виготовлених “гондолах”, в яких встановимо мікроелектроніку. Тобто веб-камеру, яка фільмуватиме панораму місцевості знизу і боковий відеореєстратор, який фіксуватиме біорізноманіття середовища (комах, птахів і т.д). Також будуть сенсорні датчики, які вимірюватимуть температуру, відносну вологість, атмосферний тиск. Усі ці дані діти зможуть порівняти з інформацією, яка подана у підручниках.

На уроках інформатики учні створять програму, на яку будуть надходити дані з кулі під час польоту. Усі охочі зможуть подивитися онлайн-трансляцію.

  • Багато кого зацікавив цей проект, навіть випускники школи хочуть прийти на запуск цієї кулі. Таким чином діти вчаться використовувати здобуті знання практично. Проте, як і для кожного проекту, потрібні кошти. Ми шукаємо ресурси для закупівлі усього необхідного обладнання на краутфандингової платформі GoF. З квітня учні працюють над створенням програми, над деталями. Кулі плануємо запустити приблизно через місяць після покупки техніки.

В організаторів проекту також є ідея на кожній кулі написати по букві. Зафільмувати, як з них складається мотиваційне, позитивне слово. Та щоб її втілити, проект має бути втіленим.

Підтримати проект можна за посиланням: https://gofunded.org/campaigns/smart-aeronavt/

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up