Партнер рубрики Події

Українські заробітчани можуть потрапити у Польщі в халепу

Українські заробітчани  можуть потрапити у Польщі в халепу

З Нового року у польському законодавстві відбулися зміни щодо працевлаштування і документації.  Традиційно, як будь-які зміни, вони мають і плюси, і мінуси. Втім  заважаючи на те, що українці, охочі працювати в Польщі,  не всі цікавляться такими новинами, ряд людей уже потрапили у халепу.

Про це розповідає менеджер з персоналу Асоціації  роботодавців Світлана Повар. За її словами, зміни стосуються тих людей, які хочуть працювати за кордоном, в'їжджаючи у Польщу із біометричним паспортом. І не тільки.

- На сьогодні біометрія – дуже класна штука, але в Польщу зараз наїхало стільки людей з біометричними паспортами, що поляки просто не встигають, - каже вона. – Про що йдеться:  полякам дозволили наших людей працевлаштовувати офіційно, але  треба  всіх наших українців проводити через Ужонд праці, тобто аналог  нашого Центру працевлаштування. Тому виходить, якщо я приїхала в Польщу з біометричним паспортом, і можу там перебувати три місяці, а потім знову  треба повертатись в Україну на три місяці, і  далі – знову в Польщу можу їхати, то з тих трьох місяців у Польщі один - фактично випадає. Бо на виготовлення дозволу на працю іде два-три тижні. 

На цей час, поки виготовляється дозвіл, людина сама собі повинна знайти та  оплачувати житло. А ще - проїдати ще не зароблені  гроші.

Ввели зміни у Польщі,  додає пані Повар, і для тих,  хто перетинає кордон з візою і робочим запрошенням. Адже вони зобов’язані працювати лише там, звідки отримали запрошення.  Якщо ж працівник  приїжджає із запрошенням від одного роботодавця, а іде працювати до іншого, то він буде працювати нелегально до того часу, поки йому «старе» запрошення не анулюють і новий роботодавець не видасть запрошення від себе. Якщо ж старе не анулювати, то і нового ніхто не отримає, оскільки вся ця інформація фіксується у базі даних. 


- Причому, процедура подачі на запрошення після Нового року стала складнішою, - додає Світлана Повар. – І наразі вона схожа на процедуру отримання воєводського. Бо  треба скидати скан або фото хорошої якості першої сторінки закордонного паспорту та усіх сторінок з відмітками, першої сторінки  паспорта громадянина України,  реєстрацію місця проживання.

Відео дня


На цьому зміни не закінчуються. Адже також змінився термін реєстрації будь-якого  прийнятого працівника –  у будь-якому випадку реєстрація  триватиме сім робочих днів і тільки тоді працівник приступить до праці. Зареєструвати за день-два вже не можна. І це ще не все, наголошує фахівець.

- Відтепер  людина має з’явитись на роботі у Польщі до семи днів із вказаної дати у запрошенні, - наголошує пані Світлана.  – У іншому випадку її запрошення анулюють і вона не зможе з ним перетнути кордон. Віза у неї залишається відкритою, але виникає необхідність у виготовленні нового запрошення, щоб перетнути кордон. 

Плюси  таких змін у працевлаштуванні, за словами фахівця, полягають в тому, що тепер поменшає шахраїв, які спекулюють на запрошеннях. І більшає шансів, що якщо фірма-посередник пообіцяла клієнту, що він  їде  завод, склад чи фабрику, то він таки туди їде. А не на рибні заводи, м’ясокомбінати, кури. 


- І насамкінець хочу сказати, що якщо фірма-посередник  запевняє, що відкриває візу за одним запрошенням, але працюватимете зовсім на іншій, то знайте – це не правда, - говорить Світлана Повар. – Так, віза у вас буде відкрита, але перетнути кордон ви повинні тільки з тим запрошенням, де будете працювати. В іншому випадку - будуть неприємності.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Елена Прокопцова

    Доброго дня. Можливо хтось з таким стикався і може дати пораду. Знайшла роботу в Польщі через соцмережі,мені сказали що офіс знаходиться в іншому місті і для оформлення документів потрібно скинути їм фото паспорта. Підскажіть чи варто це робити?
  • Ігор

    У мене запрошення було від 02.07.2018 А кордон я перетнув01.09.2018 Перетнув кордон без жодного запитання. Мій знайомий мав таку ж історію і теж нічого.
  • Oksana Motruk

    Якщо в мене віза з 20.05.2018, а планую їхати 2.06.2018 чи мені не анулюють запрошення і зможу. Пе
  • Ivan

keyboard_arrow_up