"Українським музикантам потрібна підтримка": на Тернопільщині заборонили російську музику

"Українським музикантам потрібна підтримка": на Тернопільщині заборонили російську музику
  • 8 листопада Тернопільська обласна рада встановила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території області.
  • Заборона триватиме до моменту повного припинення окупації території України.

Як розповів голова комісії Тернопільської обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Михайло Тимошик, рішення підписали 14 листопада.

- Зараз створюється робоча група, до якої увійдуть представники громадськості, правоохоронних органів та районних державних адміністрацій, - каже пан Тимошик. - Після цього напрацьовуватимуть механізми і процедуру попереджень, шляхи організації процесу та способи виконання рішення.  Тобто визначать конкретно що можна, що ні. На сьогодні є заборона, а далі буде комісія прослідковувати хто її виконує, а хто ігнорує. Розбиратимемось чому ігнорують, з якою метою, для чого, яким чином можна це виправити і як покарати. Зараз рішення вступило в дію, воно не оскаржене значить воно обов’язкове для виконання.

Для декого мораторій не страшний, оскіль вже давно фанатіє від вітчизняної музики. Ми запитали тернополяни, яких українських виконавців вони слухають і чому.

Відео дня

Анна Леськів, історик

- Слухаю, в основному, сучасних рок-виконавців, тому що ця музика мені близька по духу. Це “Жадан і Собаки в космосі”, “Фіолет”, “The Hardkiss”. Також подобається електронні композиції виконавців Onuka та Kadnay. І просто перехоплює дух від музики українського неокласика Єгора Грушина. Проте, я більше люблю відвідувати концерти цих виконавців та "поторчати" на фестивалях. Українським музикантам потрібна підтримка шанувальників і, беззаперечно, варто популяризовувати український продукт на міжнародному рівні.

Михайло Юристий, студент

- Мені подобається гурт «ДахаБраха». Це український музичний етно-гурт, який грає специфічну цікаву музику. Та шкода, що концертів в Україні у них майже немає. Вони виступають в основному за межами держави. Раджу послухати композицію "Monakh" і відчути ті ж емоції, що і я. 

Василина Квіт, офіціантка

- Надзвичайно захоплююсь творчістю гурту “БЕZ ОБМЕЖЕНЬ”. Їхні пісні душевні, щирі і водночас драйвові. Завжди слідкую за їхніми новинками і використовую усі шанси, якщо є можливість послухати хлопців наживо. Кілька разів це вдавалося. Три роки тому навіть спеціально їздила у Чортків на концерт цієї групи. Завжди їхні треки у навушниках, поки добираюся на роботу. Особливо актуальною зараз і, напевно, найулюбленішою, є пісня “Листопад”. Раджу усім послухати, одразу ж закохаєтесь і у пісню, і у виконаців.

Зоряна Гулка, студентка

- Раджу послухати треки хлопців  Fatan&Forlen з відомого українського музичного лейблу Gonivo Records. Музика настільки різноманітна, що часом дуже складно дати правильний напрямок тій чи іншій композиції. Але вони беззупину пишуть нові треки та ремікси на відомі сучасні українські пісні. Їхній авторський трек-фурор на слова Домогая Віди «Слава Україні», присвячений перемозі України над Росією, задав ритму на усіх танцполах нашої країни. Ви часто можете чути ремікси цих діджеїв на різних радіостанціях країни чи на багатьох фестивалях, де пропагують українську сучасну музику. З останніх мені дуже подобається композиція KAZKA - Плакала ( Fatan&Forlen).

Юлія Нагорна, радіожурналіст

- Я люблю слухати інді-рок. На щастя, у нашому українському музичному просторі є чимало представників цього напрямку. Зокрема, найбільше припав до душі гурт "Vivienne Mort". Голос засновниці і так званої фронт-вумен гурту Даніели Заюшкіної - не переплутаєш ні з чиїм. Високі ноти не ріжуть слух, а навпаки закарбовуються у пам'яті. Останній їхній альбом "досвід", ніби грає на твоїх струнах душі і занурює у приємну музичну атмосферу.

Вікторія Козак, адміністратор-маркетолог

- Не можу ні дня прожити без музики. Для мене це спосіб розслабитися. Якщо їду сама в громадському транспорті чи йду пішки – одразу витягую навушники з сумки. Мова немає значення. Головне – отримувати кайф від музики. Але, звичайно, якщо пісня звучить рідною мовою – як мінімум вдвічі приємніше. Найближчі по духу – хіти гуртів Epolets, The Hardkiss, Антитіла та Vivienne Mort. Також до вподоби пісні таких вітчизняних гуртів і виконавців, як Христина Соловій, Мері, Тартак, Друга Ріка, СКАЙ, Лама, Бумбокс, Один в каное, Tayanna. Часом мене поглинає ностальгія і я включаю старі пісні гуртів: Карна, Фліт, Холодне Сонце, Анна, Мерва, Оратанія і O.Torvald.

Назар Заверуха, дитячий тренер

- З українських виконавців найбільше подобається поп-рок, вважаю, що саме він на рівні з поп музикою є провідним у нашій країні Найбільше з таких подобаються не «ОЕ», а «Антитіла» Почав їх слухати у 2009 році, коли на музичних каналах активно транслювали їх кліпи і з часом все більше почав цікавитись їх творчістю.

Що з українського продукту слухаєте ви? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Искра

    Жоден український музикант, вомпозитор чи поєт, тим більш сучасний, не дотягуе навіть до середнього російського рівня. Тому російське було є і БУДЕ быльш привабливим для народу.

    Ігор Листопадович reply Искра

    не треба дотягувати до російського рівня, варто перевищувати його і брати приклад з європейських виконавців

    Искра reply Ігор Листопадович

    Укрїнські "митці" зразу вийдуть на міжгалактичний рівень, перестрибнувши через російський і європейський.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera Від читача 21:01 Концерт гурту O.N.E. 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами 09:01 Чого чекати від погоди цього тижня: синоптики дали прогноз
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up