На БАМі ще одна "гаряча" точка: на Заміській

На БАМі ще одна "гаряча" точка: на Заміській
  • Власники приватного подвір'я, яке розташоване між багатоповерхівками, хочуть згоди депутатів на багатоповерхову забудову і для них.
  • Сусіди ділянки проти, бо й так не мають прибудинкового простору.
  • Чия візьме, наразі, не відомо

Вулиця Заміська, незважаючи на свою назву, не розкинулась десь за Тернополем чи в приватному секторі. Ця вулиця простяглась між забудованими та залюдненими проспектом Злуки та вулицею Галицькою. Чому ви про неї не чули? Тому, що її протяжність декілька десятків метрів і там розташований лише один приватний будинок. Він оточений багатоповерхівками, а його обійстя – майже 20 сотих.

Про ту вулицю й будинок, напевне, ніхто б і не заговорив, якби не бажання власника землі змінити її цільове призначення: з індивідуальної житлової забудови на багатоповерхову житлову.

Станом на зараз до офіційного надання 20 соткам статусу, що дозволить будувати, один крок – сесійне голосування. Декілька сесій депутати не підтримують прохача та забудову, але ж в міській раді буває всяке… Крім того активізувалися й самі власники землі (за документами власник - Чубатий Віталій Петрович –авт.). Вони зібрали збори мешканців прилеглого будинку на Галицькій,45 аби переконати людей. Побував на зборах й наш журналіст. Завітали на зібрання секретар міської ради Віктор Шумада, який "закріпився" за цим округом, голова депутатської земельної комісії Андрій Шкула. Згодом прибув і депутат міської ради Ігор Турський.

Відео дня

 - Я просто хочу пояснити, що зміна нам потрібна, щоб тут розмістити невеличкий будинок на 8 поверхів і провести благоустрій території, - спробував пояснити представник власника ділянки. – Вся земля довкола будинку, а це майже 20 сотих, приватна власність. Якщо ми побудуємо то всі від того виграють, бо зараз в будинків довкола взагалі майже нема території.

Та мешканці не хотіли й слухати. На Злуки-Галицькій й так суцільне ущільнення та порушення. Приміром будинок № 45 по Галицькій планувався як п’ятиповерховий. Натомість збудували сім поверхів. Без ліфтів.

 - Ми хочемо розібратися в ситуації без емоцій та конфліктів, - каже місцевий мешканець Володимир Леонтюк. – Хочемо почути, як ділянка виросла до таких меж, хотіли б детально подивитися яке призначення землі та дізнатися, на що має право власник. Якщо в наших силах заблокувати заплановану будову то блокуватимемо бо, самі подивіться, тут немає місця. Куди тут ще одну багатоповерхівку?

Секретар міської ради Віктор Шумада наголосив, що саме завдяки активності мешканців на землі ще ніхто не будує.

 - Люди не одноразово зверталися та просили не голосувати за зміну призначення землі, - каже пан Віктор. – На сесії я це озвучував. Колеги прислухались до прохання людей і не підтримали проект рішення власника землі. Крім того ми дали доручення управлінню архітектури не надавати жодних будівельних дозволів, поки не погодять мешканці.

Голова земельної комісії, який прийшов на запрошення мешканців, проінформував присутніх про те, що без зміни призначення землі жодної багатоповерхівки бути не може, а також окреслив варіанти дій для громади.

 - Впевнений, що це зібрання депутатів в цьому питанні до кінця повноважень буде відстоювати позицію  мешканців, - говорить пан Шкула. – Але збоку людей все ж потрібен контроль! Якщо ж діяти більш стратегічно і не пильнувати постійно за депутатами та їх голосуваннями є ще два варіанти дій: скасування в судах рішень міської ради, якими прибудинкові віддали у приватну власність або ж пошук компромісу. Таким компромісом може бути або пошук альтернативної ділянки деінде або згода з будовою, але на умовах мешканців (зміщення в сторону, менша поверховість, відмова від частини території – авт.).

Депутат міської ради Ігор Турський ж стояв на позиції, що на жодні компроміси йти людям не потрібно. Аргументував це тим, що люди мають право га прибудинкову територію, яка давно була закріплена за будинками, але так як части документів зникла людям слід бути активними і стояти на своєму.

 - Досить в місті ущільненних будівництв. Так ми скоро через вікна в гості будемо ходити, - каже пан Турський. - Є хороша практика відстоювання власних законних інтересів людей проти не чистих на руку забудівників. Приміром стадіон на Злуки, будинок біля Березолю, мийка на Миру. Я переконаний, що разом ми зможемо показати приклад іншим відстоявши дану ділянку.

Будемо стежити за голосуванням депутатів. Про розвиток ситуації - у наших наступних публікаціях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up