Партнер рубрики Події

Вінничан закликають підписати петицію про встановлення пам'ятника Герою України з Тернопільщини

Вінничан закликають підписати петицію про встановлення пам'ятника Герою України з Тернопільщини

Житель Вінниці пропонує перенести пам'ятник герою радянського союзу та замість нього встановити бюст Герою України Віталію Скакуну.

«В європейському місті Вінниця є багато місць вшанувань пам'яті героїв Другої світової війни. На вулиці Соборна розташований бюст герою радянського союзу Івану Бевзу. Безсумнівно, це людина з великої літери, але, на мою думку, наша з вами війна, найбільша в Європі з часів Другої світової, і як ніколи актуально пам'ятати про це», — пише в тексті петиції вінничанин Іван Матвейчук.

Збір підписів почався 25 липня та триватиме до 7 серпня. Для розгляду петиції необхідно зібрати 350 підписів.

Автор стверджує, що поки навчався, в жодному з підручників історії не писали про партизана Івана Бевза, тому молодь нічого про нього не знає.

Відео дня

Він пропонує перемістити бюст та інформаційну дошку Івана Бевза в інше місце, а на постамент встановити бюст та інформаційну дошку матросу з Тернопільщини Скакуну Віталію. В честь вшанування світлої пам'яті за визначну особисту мужність і героїзм захисника, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та вірність військовій присязі. 

«Він віддав життя за побратимів, за кожного українця і являється прикладом для кожного свідомого громадянина нашої Батьківщини. Тому хочу запропонувати вінницькій громаді замінити пам'ятник Івана Бевза, який знаходиться навпроти єзуїтського монастиря за адресою: вул. Соборна 17, на бюст та інформаційну дошку Герою України Скакуну Віталію Володимировичу!», — пише Іван Матвейчук.

Петицію можна підписати, перейшовши за посиланням нижче:

Вшанування Героя України

Зазначимо, що ціною власного життя, Віталій зупинив просування танкової колони російських військ. Йому було всього 25 років.

Коли український народ дає відсіч російським окупантам на усіх напрямках, одним із найважчих місць на мапі України став Кримський перешийок, де ворога зустрів окремий батальйон морської піхоти. Щоб зупинити просування танкової колони, було прийнято рішення про підрив Генічеського автомобільного мосту. Виконати цю задачу викликався інженер окремого батальйону матрос Скакун Віталій Володимирович. Міст було заміновано, але відійти звідти він не встиг.

За героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України та вірність військовій присязі Президент України посмертно присвоїв Віталію звання «Героя України».

 Читайте також:

Тернопільщина прощається з Героєм України Віталієм Скакуном (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Президент посмертно нагородив Героя з Тернопільщини Віталія Скакуна, який підірвав із собою міст

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up