Як самому поїхати на Кіпр та ще й заощадити

Як самому поїхати на Кіпр та ще й заощадити

Якщо ви ще не обрали літнього чи навіть осіннього відпочинку, то, можливо, інформація про Кіпр вам буде корисною. Острів не з дешевих, але ми підкажемо, як заощадити та якісно самостійно організувати собі тур

Обираючи варіант відпочинку, більшість хоче отримати екзотику, комфорт і прийнятну суму витрат. Країнами-лідерами, які обирають тернополяни, залишаються Туреччина та Єгипет. Щоправда, за останні два роки вартість відпочинку там зросла на 20-30%. Зараз, аби відпочити десять днів родині з трьох осіб у більш-менш комфортному готелі та хорошому регіоні, доведеться віддати від 1400 євро для Єгипту та від 1500 євро в Туреччині.

Шукаючи альтернативу за такі ж гроші, туристи їздять в Албанію, Чорногорію, Грецію. З допомогою тернопільського клубу мандрівників Best Travel розповімо про ще одну цікаву місцину для відпочинку – острів Кіпр. Там полюбляють відпочивати європейці, на жаль, є і багато росіян. І тут зовсім мало туристів з України. Місцеві гіди, коли запитати про контингент туристів, майже однаково відповідають: 40% британців, 40% росіян, решта – європейці та азіати. Кіпр серед пропозицій туристичних фірм можна віднести до дорогих курортів, але якщо самостійно купувати квитки, шукати готелі чи апартаменти та організовувати відпочинок без допомоги, то вартість буде не вищою, аніж у Єгипті.

Відео дня

Квитки, готелі, їжа

З України на Кіпр прямі рейси є лише з Києва. До Пафосу літає Ryanair, а до Ларнаки – Wizz Air. Шукати кращі ціни варто на ресурсі, який накопичує пропозиції усіх авіаперевізників: www.azair.eu. Купувати ж квитки, аби не переплачувати, варто безпосередньо на сайті компанії, якою летите. Готельні номери чи апартаменти можна шукати на ресурсах: booking та airbnb. При самостійному плануванні відпочинку слід не забути й про трансфер з аеропорту до вашого готелю. Замовити його заздалегідь можна, приміром, на ресурсі MAX7TAXI. 

  • Найкраще відпочинок на Кіпрі, я і в будь-якій іншій країні, планувати заздалегідь, - каже співзасновниця клубу мандрівників Христина Шкула. – Тоді і ціни на перельоти можна хороші знайти, і готелі чи апартаменти кращі й дешевші забронювати. Зараз, до слова, добре планувати відпочинок на вересень. Для європейців період відпусток – це липень-серпень. Тобто червень та вересень – хороша нагода відпочити на вільніших пляжах та дешевше. Також на Кіпрі є разюча різниця між цінами на першій лінії та другій. Іноді сума за номер різниться вдвічі. Проте на Кіпрі всі пляжі муніципальні. Жодного приватного. Майже усі лежаки та зонтики (лежак або парасолька вартує 2,5 євро на день – авт.) – міської ради. Тому, обравши готель за 400 метрів від моря, ви дуже зекономите.

Христина розповідає про поїздку в червні однієї тернопільської родини. На двох дорослих та дитину переліт з Києва, десять днів оренди двокімнатного номеру з кухнею в хорошому готелі (перебували в Айя-Напа – ред.), продукти харчування, оренду авто на чотири дні  та поточні видатки за час відпочинку, родина витратила 1300 євро. Приблизно за таку ж суму можна буде відпочити й у вересні. Якщо ж їхати зараз чи в серпні, то доведеться доплюсувати ще 600-800 євро.

Оскільки на Кіпрі не дуже поширений «all inclusive», а цінии в ресторанах «кусаються» (приміром піца – 12 євро, стейк – 17 євро, риба з гарніром – 25 євро – авт. ), то варто знати де купувати «провізію». Ціни в магазинах та супермаркетах значно завищені. Проте на Кіпрі присутні мережеві супермаркети, як от Metro  та Lidl, там і варто купувати продукти.

Куди їхати краще

Оскільки територія острова поділена між Республікою Кіпр та Туреччиною, обрати для відпочинку варто республіканську частину. Найпопулярніші туристичні містечка: Айя-Напа, Протарас, Ларнака, Пафос.

  • Кожне курортне містечко Кіпру має свою специфіку, тому дуже легко обрати де вам буде комфортно, - каже інша співзасновниця Best Travel Наталя Кучерас. – Приміром, Айя-Напа вважається курортом для молоді, а Протарас – для спокійного сімейного відпочинку. Пляжі цих обох міст – піщані. Пафос буде цікавий тим, хто любить чергувати пляжний відпочинок з екскурсіями, відвідинами історичних місць.  Ще, напевне, важливо згадати й про росіян. Часто ми чуємо про їхню поведінку в тій же Туреччині чи Єгипті. Так ось на Кіпрі вони більш стримані. Найбільше їх в Ларнаці, тому, коли плануєте відпочинок, і на це зважайте.  

Також мандрівниця радить брати автомобіль на прокат. Ціни, в залежності якого класу авто, стартують від 18 євро за добу. Краще, оскільки на Кіпрі лівосторонній рух та багато туристів на орендованих авто, оформляти повну страховку. Це ще 10 євро на добу. Пальне ж коштує близько 1 євро 25 центів за літр.

  • Авто відкриває багато можливостей: різні пляжі, цікаві локації, у рази дешевший шопінг, - каже Христина. – Уже за годину особисто я призвичаїлась до керма з лівого боку. Що важливо: майже всі прокатники можуть забезпечити авто на зараз, транспорту там дуже багато. Привезуть куди скажете, заберуть, де залишили. Замовляти можна навіть через viber. Підписання договору – 5 хвилин, застави нема. Страхівка дуже якісна: друзі пробили колесо на прокатному авто, написали фірмі, за 20 хвилин приїхали майстри і замінили колесо.

Детальніше про цікавинкии острова, оренду авто, громадський транспортт, трансфер читайте ТУТ.

 

Про Кіпр з Вікіпедії

Респу́бліка Кіпр (грец. Κύπρος; тур. Kıbrıs) — острівна держава на сході Середземного моря, 113 кілометрів на південь від Туреччини і приблизно 120 кілометрів на захід від узбережжя Сирії і Лівану. Член Європейського союзу з 1 травня 2004 року.  Один з найпопулярніших туристичних напрямків Середземномор'я.

Офіційно територія Республіки Кіпр містить 98 % території острова Кіпр, решту 2 % займають британські військові бази Акротирі і Декелія, а також прилеглі острови Айос-Георгіос, Єронісос, Глукіотісса, Кіла, Кієдес, Корділія і Мазак. Де-факто після 1974 року острів розділений на дві частини, 60 % контролюється владою Республіки Кіпр (в основному, населена греками), інша частина — Турецькою Республікою Північного Кіпру (населена турками). ТРПК визнана тільки Туреччиною, ООН вважає цю територію окупованою Туреччиною.

Кіпр географічно розташований у Західній Азії (або на Близькому Сході), але політично і культурно він вважається частиною Європи. З давніх часів Кіпр завжди був одним з мостів між Європою і Азією, зі змінними періодами левантійського, анатолійського, турецького, грецького і британського впливу.

Площа острова — 9 251 км². Центральна рівнина Месаорія оточена горами Кіренія і Пентадактилос на півночі, і гірським масивом Троодос на півдні і заході. Вздовж південного узбережжя також наявні значні рівнинні області.

Столиця Нікосія розташована у північно-східній частині острова. Решта головних міст розташована на узбережжі: Пафос на південному заході, Лімасол на півдні, Ларнака на південному сході, Фамагуста на сході і Кіренія у північній частині острова. Клімат помірний, середземноморський, зі спекотним і сухим літом та дощовою (і помірно прохолодною) зимою. Сніг взимку випадає тільки в горах Троодос. До 1960 року острів був колонією великобританії. Кіпр розташований за півтори тисячі кілометрів від України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Назарко

    Відповідь на заголовок статті на першому фото, їдеш туди одна, знаходиш дідуся і з ним проводиш дешевий для себе відпочинок:)
  • Юрій

    А причім тут росіяни?

    marijka reply Юрій

    Бо там їх дуже багато, в багатьох магазинах обслуговують російською, роздають безкоштовні газетки типу про "русский мир" і спеціально для росіян магазина хутра. Але це переважно у великих містах, в маленьких селещах такого не зустрінеш.

    цуц reply marijka

    купити шубу літом то супер
  • Volyanska Nataliya

    Сидіти вдома.Супереконом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up