З 1 січня стартують виплати компенсацій за вже зроблені ремонти у пошкодженому війною житлі

З 1 січня стартують виплати компенсацій за вже зроблені ремонти у пошкодженому війною житлі

Компенсація за зруйноване росією житло: кошти повернуть українцям, які самі відремонтували домівки. Розмір відшкодування визначає спеціальна комісія.

Українці, які зробили ремонт пошкодженого війною житла власним коштом, можуть розраховувати на компенсацію від держави. Виплати розпочнуться з 1 січня 2024 року. Це передбачено Законом №10063.

«Заявки подаються через Дію. Жодних чеків, розписок, фото — відеофіксацій чи інших доказів не потрібно. За бажанням їх можна додатково надати комісії, але це не є обов'язковими або визначальними у прийнятті рішення про компенсацію», — йдеться в оприлюдненому раніше повідомленні Мінінфраструктури.

Під час визначення розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

Відео дня

У міністерстві нагадали, що виплати першого етапу - ремонти пошкодженого житла вартістю до 200 тисяч гривень - почалися в червні цього року. 

Другий етап передбачає компенсацію за знищене житло. Йдеться про отримання нових квартир або будівництво приватних будинків.

Сертифікати на нове житло

За програмою єВідновлення власники зруйнованого через російську агресію майна можуть використати житлові сертифікати в Дії для купівлі нової домівки.

Щоб скористатися сервісом, необхідно подати заяву в Дії про зруйноване майно. Далі комісія органу місцевого самоврядування опрацює її та визначить суму компенсації. Інформацію про це надалі можна дізнатися в житловому сертифікаті, який підтягується в застосунку.

Після цього треба обрати житло. Це може бути будинок, квартира чи інвестиції в майбутню нерухомість. Якщо вартість нерухомості вища, ніж сума компенсації, доплатити необхідну суму можна з власних коштів.


Після того як нове житло обране і домовлено з продавцем - використати житловий сертифікат для купівлі нерухомості потрібно в Дії:

  • оновити застосунок Дія до останньої версії;
  • у розділі єВідновлення відкрити вкладку Сертифікати на житло;
  • натиснути Забронювати кошти.

Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження про те, що кошти заброньовані.
Після цього треба припинити право власності на знищене житло. Це можна зробити в нотаріуса чи державного реєстратора. Далі — оформити угоду купівлі-продажу на нову домівку. Зробити це потрібно протягом 30 днів у нотаріуса, який має доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Довідка

Українці вже подали майже 8 тисяч заяв про зруйноване майно, щоб отримати компенсацію за програмою єВідновлення й придбати нову квартиру чи будинок. З них 1 636 людей уже мають згенеровані сертифікати, які підтверджують суму компенсації. 

Послугу компенсації за знищене майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

 

Читайте також:

Як жителям Тернопільщини оформити банківську картку єВідновлення.

Відтепер у «Дії» можна дистанційно змінити місце свого проживання.

Перереєструвати авто тепер можна в застосунку Дія онлайн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up