Тернополяни святкують День міста. Побажайте щось Файному

Тернополяни святкують День міста. Побажайте щось Файному

Тернопіль відзначає день міста 28 серпня, у свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Назва міста походить від прізвища власника-засновника Яна Амора Тарновського. До 1944 року місто називалося Тарнопіль. Існує також версія про те, що неподалік від міста росло тернове поле й тому так назвали це місто.

У 1540 році польський король Сигізмунд I видав грамоту краківському каштеляну Яну Амору Тарновському на заснування міста та володіння землею навколо нього.

Відео дня

У 1809-1815 роках місто входило до складу Росії. Під час першої світової війни в 1914 році було зайняте російськими військами, а в 1915 — військами центральних держав. Після першої світової війни місто перебувало у складі Польші. В 1939 році було зайняте Червоною армією і увійшов до складу УРСР. Під час Великої Вітчизняної війни було у 1941 році захоплене німецькими військами, в 1944 році звільнене Радянською армією.

Тернопіль — одне з найцікавіших міст Західної України. Файне місто ввібрало неповторний колорит Галичини з австрійською архітектурою, красу Поділля та спокій Волині. Його люблять за спокій вулиць та затишок кав’ярень. Одне з небагатьох міст, де перехожі посміхаються один одному на вулиці. В Тернополі можна почути на вулицях галицьку говірку, пройтись по так званій «стометрівці», сучасному бульварі Тараса Шевченка, що була колись місцем зустрічей чи не для всіх жителів міста, та відчути плин років, що невпинним потоком несуться на хвилях часу.

Рахунок віку міста ведуть з 1540 року, коли в літописах натрапили на першу згадку про Тернопіль. Місто пережило турецько-татарські навали, що хвилями накочувались на тутешні землі, пекло Першої та Другої світової війни, бомбардування, коли по всьому місту вціліли лише п’ятнадцять відсотків будівель, часи радянської перебудови. В буремні дев’яності саме в Тернополі вперше підняли жовто-блакитний стяг незалежної України. А у 2010-му місто відзначило своє 470-ліття.

У Тернополя цікава історія, пов’язана, в першу чергу, із замком, який служив не тільки для оборони від турків і татар у XVI — XVII століттях, а й резиденцією місцевих правителів. Сьогодні це найстаріша будівля міста, під якою розташована ціла система підземель.

Тернопіль здавна був релігійним центром, оскільки тут проживали представники різних релігійних течій і народностей: поляки — римо-католики, українці — православні або греко-католики, євреї — іудеї та багато інших. Внаслідок цих обставин, у місті збереглися старовинні релігійні архітектурні споруди.

Тернопіль — це місто-парк. Так відгукуються про нього приїжджі. Величезна кількість зелені й квітів з весни і до пізньої осені тішить мешканців. Особливо ж гарним та святковим місто стає у травні, коли розцвітають каштани, яких дуже багато на тернопільських вулицях.

Головна окраса міста, без сумнівів, впевнено тримає пальму першості у пам’яті всіх, хто коли-небудь відвідав Тернопіль. Ця дивовижа для міського жителя — став, що прямісінько у центрі міста, — улюблене місце відпочинку кожного тернополянина.

Тернопіль славиться ще й своєю багатою фестивально-ярмарковою традицією. В місті щорічно проходять різні фестивалі, серед яких найбільший — Міжнародний музичний фестиваль «Файне Місто». Драматичний та ляльковий театри, філармонія, низка арт-галерей — незважаючи на репутацію провінційного міста, Тернопіль здивує насиченим культурним життям.

Тернопіль неможливо не любити, ним неможливо не захоплюватися. Це місто, яке надихає, додає енергії та сили. Місто, яке ревно береже традиції, є осередком незламного національного духу та патріотизму.

А за що ви любите Тернопіль? Розкажіть про свої улюблені місця у Файному місті у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Vira Bilinets

    Миру здоров'я щоб ще було краще найкрасивіше!
  • Леся Галык

    Миру,щастя, процвітання!!!
  • Maria Kaminna

    Мирного неба!
  • Марія Гончар

    МИРНОГО НЕБА ДОБРОБУТУ І ПРОЦВІТАННЯ !!!

keyboard_arrow_up