Партнер рубрики Події

Замість стоянки - буде багатоповерхівка із гаражами

Замість стоянки - буде багатоповерхівка із гаражами
Ділянку під автостоянкою засипали щебенем у 2013 році. З того ж часу там діє і стоянка. У 2015 році почали будувати гаражі, міська влада заявляла, що буде багаторівневий паркінг, а люди побоювались, що тут  хочуть збудувати житловий будинок

Земельна ділянка на просп. Злуки - вул. Чубинського, на якій зараз розташована автостоянка, уже належить до житлової забудови. Збудувати там багатоповерхівку нібито попросили самі тернополяни, оскільки не хочуть сусідства із автомобілями.


Скільки часу ще працюватиме автостоянка, у комунальному підприємстві, якому належить земля на праві постійного користування та яке обслуговує автостоянку, поки що не знають. 

Нагадаємо, доля земельної ділянки, розташованої навпроти школи №23, цікавить тернополян ще з 2013 року. Адже усі її вважали частиною парку Нацвідродження, та як виявилось згодом - за межі парку її вивели ще у 2012 році. А у 2013 році рішенням сесії її надали в постійне користування комунальному підприємству “Масив”. І  незважаючи на те, що відповідно до діючого тоді Генплану та плану зонування територія була зеленою зоною, вже у червні 2013 року вона стала повноцінною автостоянкою, незважаючи на близьку відстань до навчального закладу. Надалі ця територія, площею 0,6577 га, отримала і свій кадастровий номер  6110100000:06:001:0015 і вже у 2015 році тут почали будувати гаражі. Серед тернополян тоді ширились чутки, що гаражі - лише початок – така собі перевірка реакції тернополян на будівництво, а далі там планують збудувати ще й багатоповерхівку.

Міська влада натомість заявила про будівництво там так потрібного для густозаселеного “БАМу” багаторівневого паркінгу європейського зразка - йшлося про власне паркінг, шиномонтаж і пункт заміни мастил. Про це ми писали у статті від 30 січня 2016 року “В парку Нацвідродження - чергова скандальна будова” 

Угода - скасована, цільове призначення - змінене

Утім, згадуваний "паркінг" так і завис на кількох гаражах та адмінприміщенні. 
Причин, для цього кілька. По-перше, прокуратура у листопаді 2016 року скасувала через суд сумнівну інвестиційну угоду, укладену 14 листопада 2014 року між виконкомом міськради, інвестором -  Обслуговуючим кооперативом «Сонячний-2015» та комунальним підприємством міськради «Масив» щодо будівництва будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на цій землі.

Суть інвестугоди зводилась до того, що інвестор отримує в результаті і об’єкт, і землю, а міськраді сплатить 6% від проектно-кошторисної документації і щомісяця компенсовує «Масиву» витрати на сплату земельного податку.

По-друге, на згадувану земельну ділянку у квітні  2016 року Печерський суд Києва наклав арешт у рамках кримінального провадження, відкритого 16 червня 2015 за ч. 2 ст. 364 КК України “Зловживання владою або службовим становищем”. Йдеться зокрема про зловживання у період 2013-2015 років своїм службовим становищем службовими особами Тернопільської міської ради та ряду комунальних підприємств при складанні інвестиційних угод з приватними суб'єктами господарювання. 

Втім, якщо спроба збудувати щось на цій землі накрилась мідним тазом через втручання правоохоронних органів у 2016, то збудувати щось тут у наступні роки міська влада, схоже, наміру не облишає. Почати “втілювати мрію” їй вдається завдяки протягнутим змінам у Генплан, якими згадувану землю віднесли до земель громадської та житлової забудови. А далі -  рішенням сесії міськради дали дозвіл КП «Масив» “на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із зміни її цільового призначення (кад. номер 6110100000:06:001:0015) площею 0,6577га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудовано – прибудованими приміщеннями громадського призначення та гаражами за адресою проспект Злуки - вул. П.Чубинського”. А рішенням сесії від 22 лютого 2019 року затвердили цей проект із зміною “Масиву”. І вже у першій декаді березня зареєстрували нове цільове призначення -  було “для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства”, стало “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури”.

Відео дня

Стоянка “лякає” мешканців

Що цікаво, зміни нібито ініціювали самі мешканці із навколишніх будинків на “Канаді”. Люди звернулись у міськраду з листом, у якому висловили занепокоєння з приводу облаштування стоянки поблизу школи №23, впливу загазованості на стан здоров’я дітей та попросили розглянути можливість щодо залучення інвестора для будівництва на цій ділянці підземної, напівпідземної автостоянки в цокольній, підвальній частині адміністративної, громадської чи житлової будівлі. Мовляв, таке рішення дозволить знизити негативний вплив від зберігання авто біля школи та не викличе проблем через відсутність місця зберігання авто у мікрорайоні. Відповідний лист тернополяни написали у міськраду та депутату від округу. 

Тож скільки ще часу діятиме зупинка та коли ж збираються починати будівництво, директор КП “Масив” Михайло Гумен наразі сказати нічого не може. Чоловік порадив писати письмовий запит, мовляв поки що тут працює стоянка.

- Не можу нічого сказати. До завтра треба ще дожити. Зрозумійте правильно, - каже він.
А на питання, чи земля ще під арештом, сказав, що “ведуться дії”. На уточнююче запитання, щодо чого саме ведуться дії, відповів:

Так, вона колись була під арештом. В даній ситуації - я не знаю. Тобто, ми ніяких дій не вчиняли стосовно цієї земельної ділянки відтоді, як там були слідчі дії.

Тож, виходить, що у 2015 році люди були проти стоянки на території, яку вони, попри все, вважають парком і були проти будівництва там житлового будинку, а після зміни цільового призначення самі попросили знайти інвестора на цю землю, аби лише забрали звідти відкриту автостоянку. Взятись за роботу, ймовірно, заважає арешт тієї ж ділянки 

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Любомир Білинский

    Пора вже судити цих свободівців за їхні інвестугоди та забудови парків. Тільки Богомол чомусь складу злочину не бачить
  • Илья Шилов

    Краще вони би зробили багатоповерхівку для авто. А там посадили би дерева а то не Тернопіль а кам'яні хащі.
  • Sasha Mt

    Паркову зону раніше засипали щебенем, тепер поставлять "свічку", а проблема машин не вирішується взагалі!
    І парк скоро буде лише на фотографіях...
  • Oleskandr Matkowski

    Коли ж виродки-забудовники і їх шістки з міської ради схаменуться з тими будинками. Кожний квадратний метр хочуть забудувати, щоб максимально нажитися. До інфраструктури всім байдуже. Автомобілів в місті менше не стає, всі двори заставлені під зав'язку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up