Партнер рубрики Події

Зараз найяскравіші «зорепади»

Зараз найяскравіші «зорепади»

Зірки, насправді, не падають. Це крихітні метеори, які згоряють потрапляючи в атмосферу, створюють такий ефект. Але навіть це знання не применшує враження від видовища. І бажання загадувати ніхто не заважає, бо ж те, чого хочеш таки може відбутись і неважливо під зорю чи метеор ви того захотіли. Найпомітніший і найінтенсивніший «зорепад» відбувається саме в ці дні 13-15 серпня.

Мова про «Зорепад Персеїди». Персеїїди — один із найпотужніших метеорних потоків. Названий за сузір'ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня. Земля в цей час проходить через уламки комети Свіфта-Туттля, які створюють величезний шлейф. У довжину він сягає багатьох мільярдів кілометрів і складається з крихітного пилу. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. Це явище можна спостерігати з будь-якого місця планети, але найяскравіше воно у північній півкулі. Як і більшість метеорних дощів, Персеїди утворюються залишками кометного «хвоста». Комети, наближаючись до Сонця, нагріваються, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частинки льоду та пилу, які під дією сонячного вітру трохи віддаляються від самої комети, залишаючись поблизу її орбіти. Хвіст комети складається з крихітних частинок льоду, пилу та порід, що було викинуто до міжпланетного простору з ядра комети. Коли Земля на своєму шляху навколо Сонця зустрічається з цими частинками, вони потрапляють до атмосфери зі швидкістю 10 км/сек (середня швидкість Персеїд 50 км/сек). Вони прокреслюють то прямі суцільні, а часом, переривисті лінії, то спалахують у вигляді вервечки, а іноді навіть у вигляді однієї або кількох вогняних куль. Дехто зі спостерігачів, які не знають про час зорепадів, повідомляють про НЛО та інші уфологічні явища. Більшість спалахів (відомих як «зорепади») спричинені метеороїдами розміром з піщинку.

Відео дня

За «зорепадами», ті кому це цікаво, спостерігають з різних локацій. Хтось просто з вікна, хтось з даху. Але знаючі астрономи-любителі за зірками дивляться не в місті, а за його межами: чим менше штучних вогнів довкола, тим яскравіше все, що в нічному небі та космічній темряві. Ідеальною для спостереження за Персеїдами, чи просто за зірками та небесними тілами є обсерваторія, що в селі Лозова. Завдяки потугам ОТГ, грантам та ентузіастів її відкрили на території Лозівської школи. Що цікаво: кожної п’ятниці, ввечері, туди може приїхати будь-хто, почути цікаву астрономічну інформацію, поглянути зблизька на потужні телескопи та, з їх допомогою побачити те, що раніше хіба і інтернеті зустрічали. Власне там і відбулось, в ніч з 12 на 13 серпня, масове спостереження за «зорепадом» (обсерваторія доступна бажаючим не лише по п’ятницях, а й тоді коли в космосі відбувається щось цікаве – авт.). Стежити за анонсами подій в сфері любительської астрономії можна в групі клубу астрономів-любителів «Терастро» - https://www.facebook.com/groups/astroTernopil/?ref=share , які власне з партнерами і збирають людей біля обсерваторії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up