Звільнені з полону тернополяни повертаються додому (оновлене)

Звільнені з полону тернополяни повертаються додому (оновлене)

 

  • Двоє військовослужбовців з Тернополя Олексій Кодьман та Василь Гулька повертаються додому після понад двох років полону.   27 грудня їх як і понад 70 військовополонених відпустили на волю.
  • Повернеться додому після річного полону і військовослужбовець з Тернопільського району Володимир Бачинський. Достовірна інформація про його звільнення з'явилась сьогодні, 28 грудня.

 


Про звільнення полонених повідомляє прес-служба облдержадміністрації. За їхньою інформацією, Олексій Кодьман та Василь Гулька потрапили в полон у листопаді 2015-го під час виконання бойового завдання. А Володимир Бачинський – у січні 2016-го. Про звільнення останнього станом на вечір середи, 27 грудня, достовірної інформації ще не було. Така з'явилась, у четвер, 28 грудня.

 

Весь цей час тривали перемовини щодо їх звільнення і лише тепер, за формулою 74 на 306, наших бійців відпустили. Серед звільнених - 16 перебували в полоні луганських бойовиків, ще 58 – у полоні донецьких.

Відео дня

Обмін 27 грудня - це перший за майже півтора року обмін полоненими між Україною і так званими «республіками»

Зустрічали бійців у Києві, окрім влади, волонтери, зокрема з Тернопільщини, ряд військовослужбовців, родини полонених.

 

- Олексія Кодьмана зустрічав батько і дві сестри, - каже координатор волонтерської групи громадської організації “Схід та Захід єдині” на Тернопільщині Василь Конько. – Наразі вони ще не повернулись з Києва. Звільнені з полону ще мають пройти медобстеження з Києва. Але додому, попередньо, мають уже повернутись на Новий Рік. Емоцій своїх, словами не передати – дві доби ніхто не спав.  Вдячні Богу.


За словами Василя Конька, зараз мало-хто готовий говорити про подію, аби не нашкодити і не образити . Можливо, якщо  звільнені захочуть розповісти, то і самі розкажуть. Наразі ж треба час і для звільнених з полону, і для родин.
- Я схиляю голову і перед хлопцями, яким довелось  пройти крізь таке випробовування, - каже він. – І перед родинами, які понад два роки чекали їх з полону. То неабияке випробовування.

Про  емоційну зустріч полонених, сльози батьків та коханих, пише у "Фейсбуці" і тернопільська волонтерка Лілія Мусіхіна. Утім, більше поки що не готова розповідати. 

- Вони повернулись! Плакали від щастя батьки і кохані, - написала Лілія Мусіхіна. -  Тримали віднайдених татусів за поли бушлатів малюки.Старші діти безперестанно повторювали слово "тато", мовби перекочували в роті карамельку, смак якої призабули... Квіти і прапори, радість і сльози...Я вперше побачила наживо тих, про кого лише чула від згорьованих батьків. Я дякувала їм за те, що не зламались. Обнімала мам і плакала разом з ними...Хотілось віддати їм цілий світ, Захистити від усього злого... Та я - ніхто.  І нічого цього не можу. Я можу лише радіти за них і радіти разом з ними. І думати потай про тих, кому сьогодні не пощастило вихилити п'янкий келих Свободи. Про тих, хто досі у застінках сепаратистів..

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Петро Білецький

    Порох там під Чигивару косить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up