За тюльпанами - в нашу Голландію

За тюльпанами - в нашу Голландію
«Скупатися» у морі тюльпанів можна на Чернівеччині. Місцевий підприємець, здобувши досвід у Голландії, посадив на гектарі поля 40 видів тюльпанів. Мандрівка туди забере лише день, а вражень буде на весь рік

Унікальне море різнобарвних тюльпанів можна побачити і в Україні. Шматочок Голландії є не так вже й далеко від Терно­поля — у селі Мамаївці, що за 12 км від Чернівців.

Посіяв таке поле місцевий під­приємець, який багато років був на заробітках у Голландії. Там доглядав за тюльпанами. Тепер свій досвід чоловік застосовує на українській землі.

Аби сфотографувати всі тюльпани, і дня може забракнути. Адже їх тут близько 40 видів. Квіти займають майже гектар поля. Їх підприємець привіз із Голландії. Червоні, жовті, ро­же­ві, білі, бордові, фіолетові, високі та мініатюрні, з пухнастими пелюстками та класичними… Вражень словами не передати!

Відео дня
> {photo_gallery id=4597|}

Про неймовірне тюльпанове поле наразі знають небагато людей. Ми й самі дізналися про це диво природи випадково. Тож у суботу, 26 квітня, відвідали підприємця.

До нього найчастіше приїжджають туристи з Чернівців, а також Львова, Івано­Франківська, часом — із Тернополя та інших міст. Декілька турфірм уже навіть розробили туристичні маршрути до тюльпанового поля. Але сюди можна дістатися і самотужки. З Тернополя до Мамаївців — 160 км. Туди їздить рейсовий автобус, який прямує до Чернівців. Якщо їхати автомобілем, то в селі Мамаївці, що неподалік від Кіцмані, слід біля кільця повернути вглиб села — до ферми. Де саме є тюльпанове поле, вам підкажуть місцеві жителі.

Загалом тюльпани милують око близько двох тижнів, а розпускаються у квітні. Минулі вихідні були, можливо, й останніми, коли можна застати цвіт у всій красі. Адже квіти вже пере­цвітають. Цьому сприяють тепло та вітер. Тож записуйте тюльпанове поле у план своїх мандрівок уже на наступний рік! А цьогоріч на травневі можете, зокрема, відвідати ботанічний сад у Кременці. Там якраз зацвіли магнолії, сакури, азалії та інше.

А от власником тюльпанової краси в Мамаївцях є підприємець Олександр Стратійчук. Чоловік каже, що він за фахом будівельник. Але життєві обставини змусили перекваліфікуватися на квітникаря.

— Допомагає мені вся родина: батько, мама, племінниці, дружина, яка наразі працює в Голландії,— розповідає він.

Кольорове поле — під пильним оком охоронця. Також тут щодня є хтось із господарів. Тюльпани можна придбати по 2 грн за квітку, цибулину — за 10.

— Тюльпани щороку хочуть нової землі, тож ми постійно змінюємо для них місце, — каже пан Стратійчук. — Але вони ростуть тут, у Мамаївцях. Іноді буває важко знайти нову ділянку, доводиться проситися до людей на городи.

Розведенням тюльпанів чоловік займається вже близько шести років.

— Все починалося з грядочки біля хати, щоразу вона ставала все більшою і більшою,?— пригадує він. — Тож перейшли на поле.

Чоловік також розводить тюльпани вдома — у теп­ли­цях. Вирощує й інші кві­ти — гіацинти, нарциси,­ крокуси, калли. Таке поле — чи не єдине в Україні, додає підприємець. Раніше так масово вирощували тюльпани у Криму. Але він туди не їздив.

— У Голландії тюльпанові поля в рази більші, — каже він. — Там усі луки кольорові, аж до лінії горизонту. Аж дух перехоплює.

Підприємець додає, що в майбутньому хотів би створити із тюльпанів картину. Але наразі це — лише у планах чоловіка, бо така робота доволі важка.

Та й узагалі, тюльпановий бізнес, за словами пана Олександра, не такий вже й легкий. Квіти цвітуть лише два тижні. А працювати на них треба майже весь рік. До того ж тепер, коли знецінилась гривня, догляд за квітами стає все дорожчим. Бо ж добрива, засоби для обробітку і цибулини купують за валюту.

Ділиться чоловік і деякими секретами з догляду за тюльпанами. Приміром, щоб ці квіти гарно цвіли, їх бажано щороку викопувати. Тож наприкінці травня цибулини викопають, перебируть та просушать. З жовтня до грудня їх знову висаджуватимуть у землю.

— Це поле висаджуємо за день, — каже чоловік. — Маємо спеціальну машину.

Також слід пам’ятати, що не можна зривати стебло тюльпана зі всіма листками­. Слід залишити не менше двох листочків. Адже якщо зрізати стеблину повністю, цибулина уже не ростиме.

Євгенія ЦЕБРІЙ, Мирослава КАРМЕЛЮК

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    класс! оце ж створюють людські руки таку красу!))
  • Anonymous

    нічо собі! ніколи б не подумала,що в Україні таке чудо може бути. там можна фотоссесії молодят робити)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up