Навколишні села з Тернополем не об’єднуються

Навколишні села з Тернополем не об’єднуються

На останній сесії обласної ради вільних місць не було – ні на місцях, ні у проходах. Люди з навколишніх сіл прийшли відстояти своє право на добровільне об’єднання в громади. Об’єднатися з Тернопільською ОТГ захотіли села… Зборівського району.

ІІІ засідання 8-ї сесії обласної ради обіцяло бути цікавим після І серії, яка відбулася 5 червня. Тоді місцевий свободівець Богдан Бутковський «зняв недоторканість» з нардепа-радикала Ігоря Мосійчука, а засідання облради продовжити не ризикнули, щоб не наштовхнутися на праведний гнів жителів навколишніх сіл, які прийшли вимагати об’єднання в громади таким чином, щоб влаштовувало їх, а не владу.

Щоб пройти на сесію 8 червня, потрібно було мати посвідчення особи. Реєстрація розпочалась за півтори години до початку.  Далі активістів, журналістів та інших відвідувачів чекало три кордони поліції і металодетектор. Якщо у міській раді це нікого не дивує, то обласна досі відзначалася демократичністю.

Відео дня

Нардепи не билися, тільки виправдовувалися

ІІІ пленарне засідання 8-ї сесії Тернопільської обласної ради було б нудним і нецікавим без двох VIP-гостей, які, за столичною звичкою, не оминули нагоди обмінятися люб’язностями з трибуни облради.

Першим на трибуну вийшов нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, який попросив нардепа від ВО «Свобода» Михайла Головка перепросити тернополян.

  • Друже, Ви написали у своєму пості про проплачених активістів. Я Вас дуже прошу: вийдіть і вибачтеся перед цими людьми, це буде мужньо, чесно і справедливо, - сказав І.Мосійчук.

Йшлося про пост М.Головка у соцмережі від 5 червня, в якому він написав: «Сьогодні Тернопільська обласна рада стала заручником політичних популістів та професійних провокаторів, яких вони зігнали. Так, радикальна партія за підтримки свого нардепа Ігоря Мосійчука та самопоміч, ніби-то виступаючи за об'єднання громад, хочуть створювати собі маленькі удільні князівства, використовуючи проплачених псевдоактивістів».

- Це не вас стосувалося, а тих людей спортивної зовнішності, які зараз стоять внизу за 500 гривень, - виправдовувався М.Головко,

Виступ Головка супроводжували вигуки «Ганьба!» і свист з одного боку, з іншого, свободівського, крила нардепа підтримували оплесками. Попри емоції, обидва нардепи закликали обласних депутатів підтримати волю громад і затвердити зміни до перспективного плану формування території громад згідно з рішеннями сесій сільрад.

Тернопільська міська рада має відмовитися від своїх амбіцій

Події під час сесії обласної ради 5 червня спонукали голову Тернопільської ОДА до пояснення ситуації. Під час прес-конференції, яку провів між засіданнями сесії облради, Степан Барна зазначив, що об’єднання громад повинне бути добровільним і відбуватися у правовому полі.

-  Тернопільська міська рада сьогодні принципово має відмовитися від своїх амбіцій, від кроків, котрі робить щодо населених пунктів, жителів Тернопільського району чи то у картці тернополянина, чи у питаннях надання послуг в освітніх чи медичних закладах, для того, щоб почати чесний та прозорий діалог із сільськими радами у Тернопільському районі. Цей процес має бути максимально прозорий, а координацію у цих питання обласна державна адміністрація бере на себе, – сказав голова ОДА.

Щоб остаточно визначитися із створенням ОТГ, С.Барна доручив надіслати 28-ом сільрадам Тернопільського району надіслати своє бачення процесу об’єднання Тернопільській міській раді, райдержадміністрації та райраді до ранку 8 червня (до початку сесії обласної ради). 

Об’єднуватися з Тернополем не захотіла жодна сільрада

Велика Березовиця – село із населенням у 10 тисяч чоловік, яке наразі залишається вільною територією. Його приєднання до Острівської громади депутати не підтримали. Сільський голова Ілля Костюк каже: від Тернополя приймали ініціативи про об’єднання, але не бачили чітких пропозицій.

  • Коли пенсіонерів іногородніх відсікли картою тернополянина від міського транспорту, коли наших дітлахів виганяють і шантажують з дошкільних навчальних закладів. Ми не бачимо комунікації, що вони готові і чекають нас,  - пояснив голова Великоберезовицької сільради Ілля Костюк.

Голова Підгороднянської сільради Сергій Чапрак сказав, що не об’єднуватися з Тернополем – воля людей.

Голова обласної ради Віктор Овчарук ще до початку сесії запевнив, що жодних проблем із голосуванням не виникне, бо упродовж двох днів відбувалися консультації щодо змін до перспективного плану. Щодо входження сільрад до Тернопільської ОТГ, Віктор Овчарук відповів так:

  • Я вважаю, що це проблеми міста, чому не хочуть. Але я, наприклад, знаю, що є рішення чотирьох сільрад Зборівського району, що вони хочуть до міста, - каже очільник обласної ради. 

Хто з ким об’єднається

Заступник голови ОДА Олег Валов із трибуни оприлюднив пропозиції, які отримали в облдержадміністрації від сільських рад Тернопільського району. Створити ОТГ виявили бажання Настасівська, Острівська, Підгороднянська, Білецька і Тернопільська громади з центрами в одноіменних селах і Тернополі. До Тернопільської виявили бажання приєднатися кілька сіл Зборівського району. Територіями нерозприділеними до територіальних громад залишаються Смиківці, Миролюбівка, Велика Березовиця, Великі Бірки, Малий Ходачків. Ці населені пункти повинні визначитися з ким об'єднуватися. Окремим рішенням депутати підтримали створення Киданецької ОТГ. 

Проект перспективного плану формування територій громад депутати обласної ради прийняли одноголосно. Відтак до Настасівської ОТГ увійдуть Мар'янівська і Йосипівська сільради, до Острівської - Буцнів, Велика Лука, Мишковичі. Підгороднянська ОТГ об'єднає Довжанку, Домаморичі, Драганівку, Почапинці, Великий Ходачків. Білецька ОТГ тепер із Великоглибочецькою, Чистилівською, Івачеводолішнівською, Ігровицькою, Плотицькою сільрадами.

До Тернопільської ОТГ приєднаються кілька сіл Зборівського району, зокрема, Курівці, Малашівці, Чернихів і Кобзарівка.

Цим фактом тішився у мережі Facebook секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада. Відреагував і міський голова Тернополя, заманюючи села, що залишились, карткою тернополянина. Утім, це лише - перспективний план і зовсім не означає, що вказані села будуть з Тернополем. Поторгуються між собою й села Тернопільського району. Далі буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleg Nykoruk

    тепер буду знати щоб взяти довідку в жеку що проживаю чи не проживаю в своїй власній квартирі тільки згідно акту, за який жеки здирають по 50 грн, і хожу по підїзду до квартири і свого ліжка на якому сплю, як по гуртожитку бо підтвердження сусідів зараховується тільки по їх паспорту, і на власні очі бачив як хамство комісії з паспортистами відлякує сусідів показувати цей документ і немають бажання вступати в такі афери.(це самі сусіди відчули на власній свідомості) Тернополяни тримайтеся, в кожному підїзді відбувається різне кіно. Слава Україні ! Живий приклад недавно відбувся і показав що треба чухати з тої України
  • Oleg Nykoruk

    народ нерозуміє що має хотіти

    Taras Barabash reply Oleg Nykoruk

    Це просто свра маса, їм один дурень сказав, що податки за житло прийдеться платити більші і вони, мов оскаженіли, але їм розуму не хватає подумати за, що їм ще більше прийдеться платити!!! Ну такий тупий народ у нас нічого з цим не зробиш!!!! А податки не такі вже і більші булиб у Тернополі!!!
    Ну нахай тепер не плачуть. Самі хотіли села!!!!

    Віталій Шумський reply Oleg Nykoruk

    Народ прекрасно все розуміє.
  • Іван Петрович

    Надал, лише навколишні села в спокої. В Тернополі, що уже всю землю роздирибанив?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up