10 цікавих фактів про чай

Чаювання популярне фактично у всіх країнах світу, чай пʼють з друзями, щоб зігрітись, насолодитись чи навіть лікуватись.
Пропонуємо вам 10 цікавих фактів про чай, яких ви могли не знати.
Існує більше 3 000 різновидів чаю. Всі вони відрізняються між собою. Їх смак може залежати від місця де ростуть чайні кущі, від типу чайного дерева, від погоди в році збору. Відмінність в смаку додають і метод збору, вибір чайного листа, метод обробки, сушіння, ферментації. Також можуть створюватися чайні купажі, чайні суміші на основі двох, трьох і більше сортів чаю. В чай можуть додавати найрізноманітніші добавки.
У чаї більше кофеїну ніж в каві. І це правда! Чайне листочки містять в 3-4 рази більше кофеїну ніж кава. Але для приготування однієї порції кави необхідно взяти більшу вагу кавових зерен ніж для приготування чашки чаю.
Молоко в чай додавали зовсім не для смаку. Чай з молоком почали вживати цілеспрямовано тільки після поліпшення якості фарфору. Спочатку молоко додавали в чай щоб не лопнув чайний сервіз, через погану якість порцеляни.
Чай, привезений до Європи в кінці 17 століття, був родзинкою, чимось новим, дуже дорогим, рідкісним і тому мав велику цінність. Його зберігали в спеціальних чайних скринях під міцним замком.
У 1800 роках чай ставав все більш популярним, більш затребуваним. Одним чорний чай, іншим зелений чай припадав по-душі. Попит на чай ставав більше, а його кількість була обмежена. Як правило при великому попиті на чай завозили його незаконно, при цьому додаючи різні добавки: листя інших кущів або дерев, навіть гілки, варення, все щоб збільшити продажі.
Найпоширеніший чай в світі - чорний чай. Частка чорного чаю 75% від усього виробленого в світі.
У Китаї п'ють чистий чай без цукру, без добавок. Китайці вважають що будь-які добавки змінюють смак справжнього чаю.
Найдорожчим китайським чаєм вважається чай Та Хун Пао.
Білий чай посідає перше місце серед чаю за кількістю корисних елементів і вітамінів. Пов'язано це з тим що білий чай не піддається термічній обробці.
За легендами чай спершу жували. А заварювати почали після того як один травник випадково впустив кілька листів чаю в свій котел, де він кипятив воду для лікувальних трав. Спробувавши його він зауважив що вийшов смачний, підбадьорливий напій.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.