10 цікавих фактів про чай

10 цікавих фактів про чай

Чаювання популярне фактично у всіх країнах світу, чай пʼють з друзями, щоб зігрітись, насолодитись чи навіть лікуватись. 

Пропонуємо вам 10 цікавих фактів про чай, яких ви могли не знати.

Існує більше 3 000 різновидів чаю. Всі вони відрізняються між собою. Їх смак може залежати від місця де ростуть чайні кущі, від типу чайного дерева, від погоди в році збору. Відмінність в смаку додають і метод збору, вибір чайного листа, метод обробки, сушіння, ферментації. Також можуть створюватися чайні купажі, чайні суміші на основі двох, трьох і більше сортів чаю. В чай можуть додавати найрізноманітніші добавки.

У чаї більше кофеїну ніж в каві. І це правда! Чайне листочки містять в 3-4 рази більше кофеїну ніж кава. Але для приготування однієї порції кави необхідно взяти більшу вагу кавових зерен ніж для приготування чашки чаю.

Відео дня

Молоко в чай ​​додавали зовсім не для смаку. Чай з молоком почали вживати цілеспрямовано тільки після поліпшення якості фарфору. Спочатку молоко додавали в чай ​​щоб не лопнув чайний сервіз, через погану якість порцеляни.

Чай, привезений до Європи в кінці 17 століття, був родзинкою, чимось новим, дуже дорогим, рідкісним і тому мав велику цінність. Його зберігали в спеціальних чайних скринях під міцним замком.

У 1800 роках чай ставав все більш популярним, більш затребуваним. Одним чорний чай, іншим зелений чай припадав по-душі. Попит на чай ставав більше, а його кількість була обмежена. Як правило при великому попиті на чай завозили його незаконно, при цьому додаючи різні добавки: листя інших кущів або дерев, навіть гілки, варення, все щоб збільшити продажі.

Найпоширеніший чай в світі - чорний чай. Частка чорного чаю 75% від усього виробленого в світі.

У Китаї п'ють чистий чай без цукру, без добавок. Китайці вважають що будь-які добавки змінюють смак справжнього чаю.

Найдорожчим китайським чаєм вважається чай Та Хун Пао.

Білий чай посідає перше місце серед чаю за кількістю корисних елементів і вітамінів. Пов'язано це з тим що білий чай не піддається термічній обробці.

За легендами чай спершу жували. А заварювати почали після того як один травник випадково впустив кілька листів чаю в свій котел, де він кипятив воду для лікувальних трав. Спробувавши його він зауважив що вийшов смачний, підбадьорливий напій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up