27 серпня — День українського сала: про користь, шкоду та з чим його їсти
Кажуть, хто вживає сало, той живе чимало!
Щорічно 27 серпня українці святкують День сала — практично національне свято, присвячене одному з найулюбленіших продуктів. У складі сала є вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен, що перетворює ароматну закуску на джерело корисних речовин.
Користь і шкода свинячого сала
Свіже сало приблизно на 90% складається з тваринного жиру та саме в жирах сала містяться корисні речовини. Що корисного в цьому продукті та як сало впливає на організм?
- Суттєвий відсоток жирних кислот в салі займає олеїнова кислота (фактично така ж, як в оливковій олії). Вона є складової клітинних мембран і має протизапальні властивості. Ця кислота не руйнується при високих температурах, тому на жирі з сала можна готувати.
- У салі міститься арахідонова кислота. Вона потрібна для росту скелетних м’язів і важлива для роботи мозку. Крім цього, вона є профілактикою неврологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
- Відзначено користь сала для жовчного міхура, адже воно має помірну жовчогінну дію. В невеликій кількості варто вживати його тим, хто має гіпотонію жовчного — недостатнє скорочення міхура і виведення жовчі. Регулярне помірне виведення жовчі є профілактикою застою жовчі та появи каміння в міхурі.
- В салі міститься холін. Ця речовина важлива для гормональної системи. Чи корисно вживати свиняче сало при гормональному дисбалансі? Воно не має лікувальної дії, проте позитивно впливає у поєднанні з медикаментозним лікуванням. Головне споживати цей продукт помірно, адже тваринні жири мають складати 30% (не більше 40%) від загальної кількості жирів у раціоні. Крім цього, холін відіграє важливу роль в жировому обміні.
- В салі містяться вітаміни A, E, D. До того ж вітаміни в салі добре засвоюються, адже Аі Е жиророзчинні. Ці вітаміни позитивно впливають на зір, здоров’я шкіри, кишківник, слизові оболонки та імунну систему.
- Помірний вміст холестерину. У 100 г сала орієнтовно 90-100 мг холестерину. Денна нора холестерину складає близько 300 мг. Це стосується здорових людей. Якщо присутні захворювання серцево-судинної системи, то норма трохи менша. В будь-якому разі, якщо з’їсти шматочок сала 15 г на день, то можна отримати лише 5% денної норми холестерину.
Що стосується шкідливих властивостей сала, то в першу чергу — це висока калорійність. Проте, це умовна шкода, адже ключове — споживати помірно. Чи можна їсти сало при дієті та під час схуднення? Залежить від мети раціону. Якщо мета саме схуднення, тоді так, можна споживати сало в помірних кількостях (близько 15 г на день). Калорійність сала від 550 до майже 900 калорій на 100 г. Це дуже залежить від того, чи в салі присутнє м’ясо та в якій кількості.
Якщо ж є захворювання органів травлення (або загострення хронічних хвороб), наприклад, холецистит, панкреатит, ентероколіт, жовчо-кам’яна хвороба тощо — в таких випадках краще в період гострої стадії захворювання не споживати сало. В першу чергу через те, що воно важке для травлення.
Ще один мінус сала — великий вміст насичених жирів. Їхній вміст близько 42 грамів на 100 г сала. Допустима денна норма насичених жирів для більшості людей 18-25 г. Вони загалом потрібні організму (є важливими гравцями гормональної системи), але при надлишку вони негативно впливають на судини. З іншої сторони, в салі менше насичених жирів, ніж, наприклад, в популярній зараз кокосовій олії. До того ж якщо обмежувати порцію сала на день, то цей недолік нівелюється.
Ще один мінус може проявлятись у випадку споживання солоного сала. Надмірна кількість солі може негативно впливати на нирки, затримувати рідину в організмі, підвищувати артеріальний тиск. Тож, якщо є проблеми з нирками або тиском — тоді краще уникати солоного сала і споживати свіже.
Як правильно їсти сало
Ключова порада — їсти помірно. Для того, щоб отримати користь від сала, достатньо з’їсти 15-20 г. Ще одна рекомендація: оптимальний час дня для споживання сала — ранок. Сам ця частина доби, тому що за ніч жовч застоюється, а, отже, зранку корисно споживати жовчогінні продукти (до яких сало і належить).
Найкорисніші та доволі смачні поєднання такі:
- із зеленою цибулею або часником (можна подрібнювати разом із великою кількістю зелені до пастоподібного стану);
- із зерновим або темним хлібом;
- засолити зі спеціями, наприклад, з сушеним кропом, в’яленими подрібненими помідорами та сушеною (гранульованою) цибулею;
- “яскраве сало”, засолене із додаванням меленої куркуми та паприки;
- бутерброди із засоленим салом, тертим вареним буряком з додаванням часнику або хріна;
- кукурудзяна каша зі шматочками солоного сала, фетою та зеленню;
- також можна додавати сало у котлети з курячого філе або білої риби (для того, щоб зробити котлети соковитими та не сухими).
Солоне сало — рецепт з часником
- сало - 2 кг;
- вода - 5 склянок;
- сіль - 200 гр;
- часник - 1 головка;
- лавровий лист - 4 шт;
- перець горошком - за смаком.
Сало промити, обсушити, нарізати невеликими шматочками. Воду вилити в каструлю, посолити і довести до кипіння. Зняти з вогню, остудити. Часник очистити і натерти їм сало. Лавровий лист вимити і обсушити. Викласти сало в банку, перекладаючи шари перцем і лавровим листом. Коли банка буде заповнена, вилити гарячий розсіл і прикрити банку кришкою. Витримувати 3 дні, а потім щільно закрити кришку і прибрати консервацію в холодильник на 3-5 днів.
Після цього дістати сало з банки, натерти сіллю і спеціями, потім загорнути сало в папір і холодильник. Через добу закуска буде готова. У такому вигляді її можна вживати відразу або прибрати в морозилку до зими.
Сало в банку для тривалого зберігання
- сало - 1.5 кг;
- вода - 2.5 л;
- сіль - 100 гр;
- часник - 6 зубчиків;
- лавровий лист - 6 шт;
- запашний чорний перець - 1 ч. л;
- перець чорний горошком - 1 ч. л.
Воду вилити в каструлю, посолити, довести до кипіння. Сало промити, обсушити, нарізати шматочками. У стерилізовані банки викласти спеції і часник, потім — шматочки сала. Зверху вилити розсіл і закатати банки.
А з чим і як ви любите їсти сало? Напишіть у коментарях свої рецепти приготування українського сала!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Аня Цепак