Під час фестивалю "Тернопільські театральні вечори. Дебют" свої вистави покажуть у Тернополі сім театрів

Під час фестивалю "Тернопільські театральні вечори. Дебют" свої вистави покажуть у Тернополі сім театрів

Про особливості цьогорічного XVII Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» розповіли керівники Тернопільського драмтеатру ім. Т. Шевченка.

Головна театральна подія року – XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» відбудеться з 15 по 22 вересня у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Шевченка.

Цьогоріч шанувальники Мельпомени побачать чотири комедії, містерію, театральний слешер, осінню історію та патріотичну трагікомедію. Свої роботи представлять три столичні театри, Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької (м. Львів), а також колективи з Черкас, Рівного, Хмельницького та Луцька.

Вистави відбуватимуться о 19.00 на великій сцені драмтеатру. Вартість квитків – 50-100 грн. Бронювання за тел.: 096 724 1726, 096 1897967, 095 167 1647. Електронний продаж (9, 12 ряд) – TicketClub.com.ua.

Відео дня

Завітають столичні зірки театру

Афіша цьогорічного фестивалю – цікава і різноманітна.

  • «Тернопільські театральні вечори. Дебют» відкриє 15 вересня Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня», – каже головний режисер Тернопільського драмтеатру, народний артист України Олег Мосійчук. – Цей колектив поціновує народні традиції. Глядачам буде цікаво, як вони представлять геніальний твір Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Тож відкриття фестивалю має бути святковим, цікавим і монументальним.

16 вересня театральний слешер, комедійний детектив «Украдена краса» запропонує до уваги глядачів Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я». Це робота молодого драматурга, режисера і сценографа Богдана Гнатюка. На минулорічному фестивалі у Тернополі він представляв виставу «Кафе «Республіка».

  • «Украдена краса» і «Патріс» – це п’єси про нас сьогоднішніх, – додає Олег Мосійчук.

На фестиваль завітають столичні зірки театру  – Анатолій і Богдан Гнатюки, Олексій Паламаренко, брати В’ячеслав і Олександр Жила.

Болючі й популярні вистави

Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької 17 вересня покаже комедію Славомира Мрожека «Емігранти».

  • Це дуже глибока і цікава п’єса, в ній є можливість авторам себе показати, – стверджує головний режисер.

Наступного дня – 18 вересня Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка, який очолює наш земляк Петро Ластівка привезе комедію «Обережно – жінки». Вона займає чільне місце в репертуарах провідних театрів.

  • Це симпатична комедія в постановці Людмили Колосович, – додає пан Мосійчук.

19 вересня комедію Ф. Вебера «Вечеря з диваком» презентує Рівненський академічний український музично-драматичний театр. Режисер-постановник Олександр Олексюк залучив молодих акторів, які нещодавно поповнили трупу.

Класична й висока драматургія

Комедію В. Шекспіра «Приборкання норовливої» привезе на фестиваль Хмельницький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Старицького. Режисер-постановник цієї вистави Дмитро Гусаков нещодавно очолив цей колектив як головний режисер.

Високу всесвітню драматургію – осінню історію «Повернення в Соренто» Альдо Ніколаї представлять 21 вересня актори Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка.

  • Вистава глибока і болюча, – стверджує Олег Мосійчук. – Ми довго думали чи включати її в афішу фестивалю, проте я переконаний, що це буде цікаво.

Про сучасні суспільні подразники

Закриватиме «Тернопільські театральні вечори» 22 вересня Київський академічний театр «Актор» патріотичною трагікомедією «Патріс».

  • Це вистава про нас сьогоднішніх, про сучасні суспільні подразники, – зазначає пан Олег. – Театр «Актор» очолює син режисера нашого театру В’ячеслава Жили – В’ячеслав Жила (молодший), також в цьому театрі працює і його брат Олександр. 

Режисер Тернопільського драмтеатру заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила додав, що попри строкатість цьогорічної фестивальної афіші, в якій представлені вистави від класики до сучасної драматургії, «Тернопільські театральні вечори. Дебют» – найграндіозніша мистецька подія Тернопілля.

  • П’єсу «Патріс», написану в Білорусі, вперше поставили саме в Києві в театрі «Актор», – каже пан Жила. – Це молодіжна сучасна вистава. Там є багато документальних речей. Вона актуальна, смішна, щемлива і трагічна водночас.

На фестивалі працюватиме професійне журі, яке очолить народний артист України Федір Стригун, та журналістське журі під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Богдана Мельничука.

Фестиваль потребує меценатів

Нагадаємо, що покійний художній керівник Тернопільського драмтеатру Михайло Форгель передчасно пішов із життя, бо не зміг через відсутність фінансування провести фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют».

  • Ми пообіцяли собі на світлу пам'ять про Михайла Якубовича проводити цей фестиваль щороку, – каже директор і художній керівник Тернопільського драмтеатру заслужений артист України Борис Репка. – На достойну організацію потрібно мінімум 300 тисяч гривень. Цього року невеликі кошти виділили нам з обласного та міського бюджетів, допомогли і наші генеральні партнери «Агропродсервіс», «Мрія», Михайло Ратушняк. Велика подяка і «Гільдії рестораторів Тернопілля».

Пан Репка висловив сподівання на те, що у 2020 році в рамках ювілейного року Тернопільського драмтеатру, вдасться отримати більше фінансування і запросити на фестиваль театри з-за кордону.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Вдома двоє дітей і все на своїх місцях: тернополянка вчить жінок, як організувати простір 21:02 Пацієнти-воїни однієї з тернопільських лікарень слухають живий виступ Kozak System (ФОТО ДНЯ) photo_camera 20:02 Житель Тернопільщини наклав на себе руки: рідні звинувачують у всьому ТЦК 19:01 Як військовозобов'язаним оновити дані через ЦНАП в Тернополі Від читача 13:44 «Якісна освіта стає ще доступнішою». У Тернополі відкрили освітньо-культурний Гончаренко центр 18:12 На Борщівщині попрощались із захисником Василем Саманчуком 17:30 Відмовились від випускного і купують дрон для захисників: підтримайте збір школярів з Чорткова 16:50 Підприємство на Кременеччині заплатило мільйон державі за те, що роками забруднювало річку 16:30 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:04 Відмовився проходити алкотест і пропонував поліцейським кілька сотень доларів: як покарають водія 15:14 Загинув воїн зі Скали-Подільської Василь Палько 14:35 У центрі Тернополя висаджують квіти: дивіться, який вигляд мають клумби! play_circle_filled photo_camera 14:02 На Тернопільщині відмовились називати кількість людей в розшуку через мобілізацію 13:20 У Тернополі ремонтують дороги та тротуари: де обмежать рух транспорту 20 травня 12:35 На Тернопільщині зросла кількість хворих на ГРВІ та грип 12:07 Дитину збили на пішохідному переході на вулиці Братів Бойчуків 11:30 На автодорозі в Чортківському районі загорілася легківка 11:02 У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory play_circle_filled photo_camera 10:37 21—24 травня на Східному і Дружбі будуть тимчасові перебої з водопостачанням play_circle_filled 10:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up