Про Мартина Борулю чи Берулю і паралелі з сьогоденням

Про Мартина Борулю чи Берулю і паралелі з сьогоденням

Прем’єру музичної комедії «Мартин Боруля» за однойменною п’єсою Івана Карпенка-Карого 29 вересня, 2-3 жовтня показали у Тернопільському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка з нагоди відкриття нового театрального сезону.

До речі, дану виставу на сцені драмтеатру ставлять вже втретє. Цього разу своє режисерське бачення запропонував до уваги тернополян головний режисер театру народний артист України Олег Мосійчук. Роль головного героя Мартина Борулі виконує актор Віталій Луговий, а колоритного наймита Омелька – актори Сергій Бачик та Ігор Наконечний. У попередніх постановках цих двох персонажів втілювали легенди Тернопільського драмтеатру – народні артисти України Володимир Ячмінський і Мирослав Коцюлим.

Попри те, що трагікомедію на п’ять дій «Мартин Боруля» Іван Карпенко-Карий написав ще у 1889 році, вона досі не втратила своєї актуальності. Часи змінюються, а проблеми залишаються, бо й досі нічого не вирішилось у питаннях справедливих судів, української мови, дворянських замашок тощо. До речі, на постановку цієї вистави Олега Мосійчука надихнув лист Івана Карпенка-Карого до творчого побратима, написаний у 1903 році з нагоди відкриття у Полтаві пам’ятника Івану Котляревському.

  • Це автобіографічна п’єса, – каже режисер-постановник Олег Мосійчук. – Іван Карпенко-Карий написав її з історії свого батька Карпа Адамовича, який поневірявся по судах, бігав, бо хотів щось довести. Виявляється, що в той час у судовій системі теж було не все гаразд, тому він так і нічого не довів. Систематизувавши це все, його син створив цей шедевр.

Відео дня

Амбіції головного героя стати дворянином призводять до його повного морального та фізичного виснаження, а життя своїх рідних він встиг перетворити на фарс. Дружині Палажці (актриси Оксана Левків, Оксана Сачко) не велить працювати, а як і належить дворянці, спати до обіду і керувати наймичками. Дочці Марисі (актриси Юлія Хміль, Наталія черненко) заборонив зустрічатися із коханим Миколою (актори Дмитро Чоповський, Василь Баранюк), через те, що він їй нерівня. Натомість у планах Мартина одружити Марисю із міським чиновником Націєвським (заслужені артисти України Микола Бажанов, Андрій Малінович), не зважаючи на те, що той безпробудно пиячить. Сина Степана (актори Роман Демчук, Олег Совин) головний герой прилаштував у суд дрібним чиновником, проте останнього більше цікавить не робота, а випивка і розваги. Під кінець вистави доля дарує Мартину Борулі другий шанс, аби він зрозумів, що головне у житті не чин і ранг, а честь і гідність, що важливим є не титул, а завжди бути людиною.

Про роль Мартина Борулі актор Віталій Луговий мріяв ще понад 30 років тому, відколи школярем побував на цій виставі. Тоді головну роль грав Володимир Ячмінський, а майбутній виконавець вирішив для себе: «Я хочу бути, як той дядько».

  • Мій герой прагне вирватися зі свого повсякденного сільського життя, – каже Віталій Луговий. – Він хоче вирватися в люди заради майбутнього своїх дітей. Тому прагне за будь-яку ціну отримати дворянство, аби його діти жили в достатку.

Один із виконавців ролі наймита Омелька актор Сергій Бачик розповів, що його герой дуже простий, лінивий, та все ж він справжній друг свого господаря.

  • Постановка дуже жвава і колоритна, – каже глядачка Марія Милиньчук. – Головний герой викладається настільки, що під кінець вистави ледь голосу не втратив. Вистава дуже сподобалась. В ній багато комічного і повчального. Рекомендую подивитися.

Із прем’єрою і відкриттям нового театрального сезону 29 вересня акторів і глядачів привітав депутат Тернопільської обласної ради,  голова комісії Тернопільської обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Михайло Тимошик.

  • Скільки б років не пройшло, а проблеми, які підняв автор п’єси, знову повторюються, – каже чиновник. – Життя мінливе, тому сьогодні ти «урождьоний», а завтра звичайна людина, через те не варто витрачати свої зусилля на отримання титулів, а краще подбати про свій добробут і майбутнє дітей.

Усі охочі побачити музичну комедію «Мартин Броруля» зможуть завітати в театр 13, 23 і 30 жовтня. Вартість квитків – 80-100 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up