Про співчутливого дивака, норовливу наречену і самотню старість

Про співчутливого дивака, норовливу наречену і самотню старість

Три комедії представили на фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют» театри з Рівного, Хмельницького та Луцька. Зокрема 19 вересня актори Рівненського  академічного українського музично-драматичного театру запропонували комедію Франсуа Вебера «Вечеря з диваком», 20 вересня представники Хмельницького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Старицького привезли комедію Вільяма Шекспіра «Приборкання норовливої», а 21 вересня трупа Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка представила осінню історію Альдо Ніколаї «Повернення в Соренто».

«Вечеря з диваком»

Комедію «Вечеря з диваком» поставив режисер О. Олексюк, сценографія Алли Локтіонової. Тернопільська публіка сприйняла із захопленням перипетії, що відбувалися на сцені. Проте голова журі народний артист України Федір Стригун не схвалив такий вибір режисера. Мовляв, актори чудово справилися із поставленим завданням, але є інші достойні комедії, в яких можна задіяти більше актрис.

Відео дня

За сюжетом у заможного книговидавця П’єра та його друзів є одне дивне хобі. Щотижня вони збираються на спільну вечерю і обов’язково  запрошують дивака – гостя, над яким можна було б цілий вечір жартувати. Проте коли надходить черга П’єра презентувати свого «дивака», з яким книговидавець познайомився напередодні, то усе йде шкереберть. Справа в тому, що книговидавця прихопив радикуліт, в результаті він змушений перенести вечерю. До того ж П’єр свариться з дружиною та увесь вечір слухає розповіді дивака – самотнього бухгалтера, який будує різні споруди із сірників. Час від часу останній робить ведмежі послуги своєму новому знайомому.

Вистава легка, лірична, неймовірно смішна. Водночас вона змушує замислитися над ставленням до інших людей. Бо в житті буває так, що найбільший дурень може виявитися мудрішим , співчутливішим і людянішим за мудреця. Приємні враження залишились і від майстерної гри акторів, їхніх дотепних діалогів, а також гарних декорацій.

«Приборкання норовливої»

Творчий колектив із Хмельницького представив на фестивалі класичну комедію за п'єсою Вільяма Шекспіра «Приборкання норовливої». Постановку втілив режисер театру Дмитро Гусаков. Цікаво, що за майже 90-літню історію Хмельницького театру комедії Шекспіра жодного разу не ставили. Тож це перша ластівка, прем’єра якої відбулась 27 березня цього року.

Тернополян вразили декорації, колоритні костюми, гра світла. Продумана світлова гама додавала акцентів та створювала особливу атмосферу кожному епізоду. Вже з перших хвилин актори налагодили контакт із публікою, імпровізували, спілкувалися зі сцени з глядачами. Були моменти, коли герої комедії виходили в зал, кидалися подушками над головами присутніх тощо. Яскравим став і режисерський прийом з витягуванням на сцену канатів – символічною демонстрацією заможності персонажів. Здивувало публіку вбрання нареченого норовливої дівчини Петруччо. Герой був напіводягнутий , а на голові мав дивний капелюх у формі абажура, який починав сяяти у моменти захоплення Катеріною.

«Повернення в Соренто»

Зворушливу та кумедну, але водночас глибоку та сумну виставу про парадокс людського існування «Повернення в Соренто» показали у Тернополі тріо акторів Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка – народні артисти України Ольга Осіїк (Амбра), Олександр Якимчук (Луїджи Палья) та актор Юрій Воронюк (Ліберо Бокка).

Випадкова зустріч трьох літніх людей у парку на лавочці стає для кожного із них промінчиком світла і надії в сповненому гіркотою  житті. Усі троє героїв дуже самотні. Амбра – колишня вихователька, яка ніколи не мала чоловіка, Ліберо та Луїджи – два 76-річні чоловіки, вдівці, які доживають віку при дітях. Ліберо до кінця вистави не зізнається своїм новим друзям, що  діти і внуки не шанують його, що невістка годує одним лише супом. Натомість Луїджи, який мешкає з дочкою та її родиною, постійно нарікає на своїх трьох живих дітей і з трепетом згадує про ще одну доньку, яка любила і поважала його, проте загинула в аварії. Трагедія цього героя полягає в тому, що його хочуть запроторити в будинок престарілих. Усі троє персонажів бачать свій порятунок у дружбі і спільній втечі у Соренто.

Голова журі фестивалю народний артист України Федір Стригун щиро подякував акторам і режисеру-постановнику вистави заслуженому діячу мистецтв України Михайлу Ілляшенку за такий зворушливий спектакль. Він наголосив, що молодь має поважати й шанувати старших людей, адже колись теж опиниться на їхньому місці. А публіка ще довго аплодувала, погоджуючись із думкою Федора Стригуна і дякуючи акторам за таку зворушливу осінню історію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних 14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації 13:00 На Тернопільщині будуть дощі і грози 12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12 21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up