Коли сексу хочеш, але не можеш. Що робити, аби зберегти чоловічу силу

Коли сексу хочеш, але не можеш. Що робити, аби зберегти чоловічу силу

Чи буває ерекція, коли не хочеш сексу? Так буває. І трапляється навпаки. Пояснюють спеціалісти. Як можна чоловікові повернути свою природну силу і що на неї впливає - адресували ці запитання експертам, і ось що вони відповіли.

Уявіть ситуацію: ви йдете до ресторану і замовляєте якийсь смаколик, хоча фізичного голоду у вас і не було. Наше споживання їжі складається із фізіологічних процесів (голод, реакція рецепторів на подразники та виділення слини) та психологічних чинників: ухвалення рішення щодо того, будемо ми тут і зараз їсти чи ні. Подібне відбувається і в сексі. Експерти розповіли, які фізіологічні та психологічні процеси задіяні під час бажаного та небажаного статевого акту.

Чому важливе сексуальне здоров’я?

Ерекція, збудження і згода займатись сексом - це різні процеси, хоча вони часто відбуваються одночасно, запевняють сексологи. Але бувають і розбіжності. Наприклад, людина може бути фізично збуджена, але при цьому не хоче сексу. І навпаки: можна хотіти сексу, але не переживати фізичного збудження. Про останнє і розповів лікар-сексолог, андролог Ігор Яросевич.

- Часто буває, що роками люди таять в собі проблему, яка заважає повноцінно жити, знайти собі пару, отримувати радість від стосунків. А все можна вирішити, просто звернувшись до спеціаліста, - говорить він.

Відео дня

Про збудження. Це підсвідоме явище, яке людина не контролює, зазначає спеціаліст. У чоловіків це – ерекція статевого члена, у жінок - ерекція клітора, лубрикація піхви, зміна її розмірів та конфігурації. За статевий потяг і в жінок, і в чоловіків відповідає гормон тестостерон. У чоловіків він виділяється у яєчках, а в жінок – у наднирниках.

Збудники є індивідуальними: для когось це може бути запах, фільм, музика, дотик до геніталій чи присутність конкретної людини.

Що таке еректильна дисфункція

Ерекція є збільшення статевого члена в обсязі з різким підвищенням його пружності, обумовлене притоком крові в печеристих і губчатому тілах  при статевому збудженні, каже сексолог.

Еректильну дисфункцію (ЕД), за словами пана Яросевича, визначають як «нездатність досягати і (або) підтримувати ерекцію, достатню для задоволення сексуальної активності».

- Після 21-го року життя розлади ерекції виявляються у кожного 10-го чоловіка, а після 60 років - кожен третій чоловік взагалі не здатний виконати статевий акт. За розрахунками J. B. MkKinlay (2000), близько 150 млн чоловіків у світі страждають від ЕД; передбачається, що протягом найближчих 25 років ця цифра може подвоїтися. Однак, незважаючи на високу поширеність проблеми, частота звернень  за медичною допомогою все ще залишається досить низькою. У переважній більшості випадків чоловіки не звертаються за медичною допомогою і не отримують адекватного лікування. Звідси неефективне (а часом і небезпечне) самолікування і подальше прогресування хвороби і виникнення проблем в сімейному житті і в інших сферах життя і роботи.

Чому бувають проблеми

Причин виникнення проблеми немало. Ігор Яросевич каже, що є чоловіки, які ніколи не можуть досягти або підтримувати ерекцію. Але це рідко. А от дисфункція, придбана за життя, зустрічається частіше. У багатьох чоловіків з вторинною ЕД розвиваються психоемоційні  розлади, які посилюють порушення.

- Почуття провини, страх близькості, депресію , тривогу , або так званий синдром очікування невдачі. І зазвичай цей синдром в різних сферах життя виникає ще до початку статевих відносин, а вже потім може перенестися і на цю сферу життя, - продовжує сексолог. Дуже важливий перший статевий контакт, який психоемоційний стан при цьому був, які умови були. Це залишає великий відбиток у підсвідомості на подальші сексуальні стосунки.

Є, звісно, і органічні причини: порушення в роботі певних органів та систем, неврологічні розлади, гормональний збій тощо.

Профілактика та лікування

Які можуть бути поради, щодо профілактики та лікування?  

- Перший статевий контакт має бути в нормальних побутових умовах, не в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, при взаємній згоді і відповідних почуттях, - радить Ігор Яросевич. – Важлива безпека сексуальних відносин. Слід пам’ятати, що презерватив цілком не захищає від інфікування статевими інфекціями, а лише зменшує ризик. Статеві інфекції не завжди мають клінічні прояви і можуть тривалий час бути в латентному стані. Тому треба обстежитись і виключити їх наявність.

Не займатись самолікуванням. Щодо порад на різних форумах? Це має бути все індивідуально і професійно, наголошує лікар.

- Згадується старий анекдот. «Чи можна займатись сексом посеред площі ? – Ні, бо замучать порадами.»Потрібно звернутись до фахівця і бажано до того, який володіє кількома методами лікування.Це лікування має бути комплексним і направленим на всі ланки регуляції даної функції а не на лише окремий орган. Вживання сильнодіючих препаратів, особливо чоловічих гормонів, дає швидке покращення, а далі ще більше погіршення (синдром відміни), тому що організм вже менше виробляє власних гормонів, - наголошує пан Яросевич.

У лікуванні, крім традиційних методів, використовують психотерапію, гіпноз, голкотерапію, гомеопатію, процедури, які значно покращують кровообіг. У вирішенні проблеми чоловікові може допомогти і жінка. Перш за все психологічно підтримати, можливо, проаналізувати свої дії, каже лікар. Парам потрібно звернутись до фахівця і не соромитись. Адже одні люди звертаються до гастроентеролога, кардіолога, невропатолога, а комусь потрібно до сексолога.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • pitersuperfly

    Ліза Солодка тільки про те і думає
  • David Starr

    Займатесь спортом(а це тягне за собою зміну способу життя, харчування і т.д.) і проблем з ЕД не буде.

    Зе рожа reply David Starr

    Яким спортом? Що ви таке кажете? Мій колєга - журналіст. На 20 хвилинах дописував. Спортсмен упродовж усього життя. Займається літроболом. Так вже 30 років імпотент. С псом спав. Зараз, правда, пес здох. А ви кажете спортом...

keyboard_arrow_up