Моє тіло не дає мені займатися сексом: що робити, якщо не вдається отримати задоволення

Моє тіло не дає мені займатися сексом: що робити, якщо не вдається отримати задоволення
  • "Коли я це роблю, мені здається, ніби мене ріжуть ножем", — відверте зізнання тернополянки Олени, яка боїться інтимної близькості.
  • Деякі жінки просто не можуть відчувати насолоди під час інтимного зв’язку зі своїм партнером. Що таке вагінізм, як подолати страх до болю та покращити свої сексуальні стосунки – відповіді у матеріалі .

"Моє тіло не дає мені займатися сексом. Коли я це роблю, мені здається, ніби мене ріжуть ножем", — відверте зізнання тернополянки Олени, яка боїться інтимної близькості.

Вагінізм – такий діагноз їй озвучили лікарі. Кажуть, що він трапляється у жінок у всьому світі.

Цей розлад може з'явитися будь-коли у житті, після найрізноманітніших переживань: від молочниці чи пологів до сексуальної травми чи менопаузи. Багато жінок дізнаються про свою хворобу разом із першою — і безуспішною — спробою почати статеве життя.

Відео дня

Звісно, це все негативно впливає на шлюб, стосунки з чоловіком та можливість завагітніти та мати дітей.

Що таке вагінізм?

Страх перед сексом – з таким жити важко, зізнається Олена. Вона шукала відповіді в інтернеті, запитувала про недугу знайомих гінекологів, зверталася за консультаціями до психолога.

— Найважче було зізнатися хлопцю, що я не відчуваю приємностей, а терплю страшенну біль, - говорить вона. – На щастя, він не відвернувся від мене, а разом ми почали шукати вихід із проблеми.

Про те, що таке вагінізм, кому він загрожує, як від нього позбутися, як налагодити стосунки з коханою людиною, "RIA плюс" запитала у лікаря-сексопатолога з медичного центру "Біосан плюс" Ігоря Яросевича.

— Вагінізм — це спастичне скорочення м’язів піхви і тазового дна , приведення і стискання стегон при спробі проникнення у піхву або навіть при найменших дотиках до ділянки статевих органів.   Це може статися:  коли партнер намагається проникнути у піхву, коли жінка вставляє тампон, коли жінка торкається біля області піхви. Даний стан може перешкоджати статевому акту ( коітусу ) або зробити його досить болючим, — пояснює він.

Дехто плутає вагінізм з іншим неприємним явищем – диспареунія. Направду, терміни – не з легких. То що це?

— Диспареунія — це медичний термін для болючого статевого акту. Його часто плутають з вагінізмом, але диспареунія може бути наслідком кіст, запальних захворювань тазу або атрофії піхви. Також частою причиною цього можуть  бути і проблеми зі спиною, наприклад, защемлення мязів.  Це визначається візуальною і кінезіологічною діагностикою і підтверджується практикою, тобто  зникненням болей під час статевих контактів після проведених спеціальних маніпуляцій , — продовжує спеціаліст.

Впливають стреси та переживання

Ще дуже частою проблемою цього явища є  перенесені стреси , переживання, психоемоційні  потрясіння, які не завжди були пов’язані  із сексуальним життям. Для цього проводиться  спеціальна  емоційна  діагностика і корекція. І після цього болі під час коітусу проходять, запевняє пан Яросевич.

Щодо вагінізму, то, за словами лікаря, є два типи: первинний вагінізм – коли вагінальне проникнення ніколи не було досягнуто  та вторинний — коли раніше   проникнення у піхву було досягнуто, але вже зараз неможливе, ймовірно, через такі фактори, як гінекологічні захворювання,  травма або променева терапія.

— У деяких жінок розвивається вагінізм після менопаузи. Коли рівень естрогену падає, відсутність секрету  і еластичності піхви робить статевий акт болючим, стресовим або неможливим. Це також  може призвести до вагінізму, - говорить спеціаліст.

Щодо причин вагінізму, то їх немало.

— Цей стан може  бути пов’язаний із минулим сексуальним насильством чи травмою, минулим болісним статевим актом та емоційними чинниками. Ці психологічні  причини жінка може пам’ятати, а може і не пам’ятати. Для цього успішно  використовуються психотерапевтичний аналіз і корекція. При корекції емоцій дуже часто у таких жінок виявляється в підсвідомості – гордість, завищена або знижена самооцінка, тривога, страх, інше. Часто при глибокому психотерапевтичному аналізі виявляються такі забуті ситуації, як спроба насильства або навіть пережитий страх насильства, навіть  придуманої спроби насильства, - Ігор Яросевич.

"Проблему замовчують"

Також бували випадки, коли виявлялося, що жінка в дитинстві була свідком насильства або навіть чула новину про це, і ця новина її дуже запам’яталася в підсвідомості.

Ці причини усувають спеціальними психотерапевтичними методиками. У всіх цих випадках треба врахувати можливі психоемоційні і фізичні  причини, після чого це сталося. У деяких випадках прямої причини не вдається знайти, але шляхи її вирішення треба відшукати.

Проаналізувавши різні ситуації , клінічні випадки у жінок , які звертались до лікаря за порадою і лікуванням, Ігор Ярочевич наголошує, що проблему замовчують.

— Жінки бояться про це говорити, і тому у світі немає чіткої статистики про її поширеність.  Умовно можна поділити таких жінок, пацієнток на дві групи :перша - це ті, які ще не заміжні і не мають постійного партнера . Вони не звертаються до спеціаліста, бо соромляться, вважають це дуже інтимною проблемою. У них тривалий час не складаються стосунки з чоловіками, сімейні стосунки. І самотужки цю проблему вирішити важко. Були у мене пацієнтки, неодружені, і у яких до 40 років не було ще статевих контактів. Проблема вирішувалась, — говорить він. — Друга група жінок, пацієнток , які вже були заміжні , навіть років 4-5, і при цьому не було жодного повноцінного контакту!  Використання психотерапіїї, гіпнозу, гомеопатії дало позитивний ефект.

Що робити, коли у вас є така ж проблема і під час сексу виникає відчуття, що ніби ножем ріжуть? Сексуальне здоров’я – це є невід'ємна частина загального здоров’я людини.  І дбати про нього теж потрібно!

— Жінки, які мають такий стан, все ще можуть відчувати і бажати сексуального задоволення та відчувати оргазм. Слід своєчасно звернутись до спеціаліста, якому ви довіряєте, який має у цьому досвід, який володіє кількома спеціальними методами для вирішення цієї проблеми. І все буде гаразд. До мене часто приходять пари, і ми вирішуємо цю проблему, — говорить пан Яросевич.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

keyboard_arrow_up