Він і вона: як не з’їсти один одного за кілька років

Він і вона:  як не з’їсти один одного за кілька років

Кризові періоди у стосунках неминучі. Тернополяни, котрі прожили  в шлюбі кілька десятиліть, розповідають свої секрети міцної родини. А психологи дають практичні рекомендації, як не розчинитися повністю у шлюбі та зберегти індивідуальність.

Прожити подружжю довге та щасливе життя – то не річку перейти. На шляху може бути безліч випробувань, непорозумінь та проблем. Але разом усе можна здолати та пережити.

Найчастіше фатальними для пари стають перші три роки подружнього життя. Крім того, є ще і інші кризові періоди у стосунках. На думку психологів, сімейні кризи – це цілком закономірний процес, і кожна родина їх переживаємо по-своєму. Ці етапи можуть зміцнити сім’ю або завдати їй руйнівного впливу.

Одним з початкових етапів кризи є звичайні побутові сварки, які переростають у щоденні, з'ясування стосунків, і як наслідок - втрата спілкування, комунікації між партнерами, відсутність інтиму. Виникає відчуття нерозуміння, безвиході, марності зусиль. Небажання змінюватися, підлаштовуватися, досягати консенсусу закінчується для подружжя фатально - розлученням. Однак всі неприємності можна подолати, якщо є прагнення змінити своє життя на краще.

Відео дня

Закохався у голос

Теорія – теорією, а на практиці – у кожного своя любовна історія.

Тернополянин Володимир Д. прожив у шлюбі зі своєю коханою дружиною Любою вже 41 рік. Обертаючись на довгі роки спільного життя, пара може немало розказати про те, як навчитися любити один одного з кожним роком все більше.

Познайомились чоловік та жінка в гуртожитку в Івано-Франківську, ще будучи студентами.

- Жили по сусідству, часто збирались вечорами, хлопці жартували, а дівчатка співали пісні, - розказує він. – Я вже закінчив перший курс, коли Люба вступила в університет. Вона з першого дня знайомства вразила мене своє неймовірною вродою. Та ще більше сколихнув її голос. Коли співає, то просто заворожує душу. Спочатку Люба не дуже звертала на мене увагу, бо, казала, що я був надто серйозний – староста групи, входив до складу профкому. Але мені таки вдалось завоювати її серце.

Тоді ще студент відкладав гроші зі стипендії, аби порадувати свою кохану половинку. У далекому 1973 році він вперше зробив цінний подарунок для своєї майбутньої дружини – купив лаковані туфлі. Тоді вони були дуже модні. А згодом подарував красиву каблучку з рубіном.

Ледь не розлучилися

Подружнє життя не було безхмарним. Доходила справа і до розлучення.

- Перші роки в шлюбі ми жили з батьками дружини, тоді в нас було найбільше сварок, - говорить він. – Ми дуже конфліктували, адже тоді в мене не було ніяких перспектив ні на окреме житло, ні на якусь високооплачувану роботу. Побутові сварки з’їдали почуття. Ми хотіли розлучитися. Дякую батькові, коли сказав, як погано бути сиротою та жити в самотності. Дякую Богові, що вистачило сил і розуму зберегти сім’ю.

Ще один герой публікації – Андрій Лазарєв – організатор системи тренінгів та автор книг, які сприяють покращенню особистого життя. Про те, як бути щасливим, він може розказати не лише, як теоретик, а і практик. Адже сам пан Андрій у шлюбі вже 23 роки і при цьому вважає себе щасливою людиною.

- В особистому житті настільки все індивідуально, що просто неможливо знайти один рецепт щастя для всіх, - говорить він. – Загалом існує кілька сфер у житті людини: любовні стосунки, улюблена робота, духовний розвиток, здоров’я. Якщо особа щаслива лише в одній із цих галузей, то навряд може почуватися щасливою. Адже не можна відчувати щастя наполовину чи на третину.

Але кожна зі всіх сфер так чи інакше залежить від основної – міцної та щасливою родини. І для того, щоб її збудувати, пан Андрій радить весь час вдосконалювати свої цінності.

- До одруження ми з дружиною три роки жили в «цивільному» шлюбі і ніби все добре було, - продовжує він. – А коли одружились, то стосунки одразу погіршились, орієнтовно на 30%. Я в душі ще почувався вільним, а дружина ставила переді мною, як мені тоді здавалось, занадто високі вимоги. Було відчуття дискомфорту. Але найголовніше, що вдалось зрозуміти за більше, ніж 20 років спільного життя, - потрібно навчитися пробачати. Звісно, це не можливо зробити, коли в серці немає любові.

Переймають позитивні звички

Шлюб, з одного боку, - рутинність і повсякденні проблеми але, з іншого, - і самовдосконалення, і розвиток, і пізнання чогось нового.

- Завдяки дружині я кинув палити, і от уже без шкідливої звички – більше 20 років, - наголошує пан Андрій. – Минулого року я повністю відмовився від спиртного. І допомогла мені в цьому саме дружина. З роками і чоловік, і жінка переймають звички,  вчаться розділяти інтереси та бажання один одного. Дружина любить шити, і коли вона зайнята роботою, я намагаюся не заважати їй у цьому, даю можливість зосередитися. У свою чергу, кохана спокійно сприймає моє захоплення футболом.

Значний важіль, який може допомогти зміцнити стосунки, - це спільні подорожі.

- Ми постійно відпочиваємо лише разом, не розумію, для чого потрібна сім’я, якщо чи чоловік, чи жінка прагнуть поїхати кудись окремо, - каже він. – Нам з дружиною цікаво і весело.

Щасливі подружні стосунки – це готовність постійно знаходити компроміси. Щоб щось мати, потрібно щодня докладатися та працювати на благо родині. Як не крути, але автор багатьох книг із саморозвитку Андрєй Лазарєв визнає, що саме жінка пильнує родинне вогнище.

Найважливіше - любов

- Чоловіки більш грубі та прагматичні, а жінки – ніжніші і мудріші, - говорить він. – На щастя, у мене вистачило розуму по заслугам оцінити жіночу працю. Якщо порахувати, скільки реально жінка вкладає у сім’ю, яку роботу вдома вона виконує, скільки енергії та власних сил віддає чоловікові та дітям, то не вистачить ніяких грошей з не розрахуватися. Тому потрібно жінок цінувати і головне – визнавати їхню працю.

Наостанок Андрій Лазарєв додає, що як би в людей не складалось життя, які обставини не виникали б, усе можна зробити і змінити, якщо є сильне прагнення до чогось.

- Людина повинна гармонійно розвиватися в усіх сферах, але ніколи не ставити матеріальне благополуччя вище за сім’ю, - акцентує фахівець. – Краще менше заробляти і менше витрачати, ніж постійно прагнути до матеріального і втратити родину.

 

Коментар експерта:

Антоніна БОГАЧУК, психолог:

- Сімейні кризи наступають завжди, незалежно від вашого попереднього досвіду, стилю життя, професії, статусу тощо. Вони завжди приходять у той самий час – перший, третій і п’ятий роки спільного життя. Їх неможливо уникнути, але до них можна бути готовими. Отож, якщо сімейні кризи є закономірними, то марно шукати винних, звинувачувати партнера у чомусь чи докоряти йому. Найчастіше саме з цих причин кризи переживаються важко. Якщо у стосунках є взаєморозуміння, повага, вміння поставити себе на місце партнера, тоді сімейні кризи переживаються значно легше. Також у будинку для кожного з пари повинна бути своя зона, власний простір, де людина може побути наодинці з собою, щоб не було потреби йти з дому для того, щоб усамітнитись. Як це не дивно прозвучить, але одним з каталізаторів криз є стабільність. Тому робіть все для того, щоб урізноманітнити подружнє життя: сюрпризи, спонтанні поїздки, зміна обстановки, нове спільне хобі. Все – у ваших руках!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up