Коханці по запаху: що знають тернополяни про феромони

Коханці по запаху: що знають тернополяни про феромони

Чи реально знайти партнера за запахом і чи існують справді феромони? Тут скільки людей – стільки й думок. Одні вірять, інші відкидають ці гіпотези. Втім, на науковому рівні – феромони таки існують.

З точки зору біологів, феромони – це ті речовини, що виділяють окремі види тварин для комунікації між особинами одного виду. До речі, в інтернеті чи на полицях супермаркетів можна зустріти багато рекламної продукії, яка свідчить про те, що збуджувачі містяться у кометиці та парфумах. Отож, їх основна мета – привернути увагу протилежної статі. 

Якщо зяглянути в історію, то існування феромонів довели ще в 1950-х роках. Саме тоді вченим вдалося довести, що самці метеликів знаходять самку саме завдяки запаху. Вони виділили речовину, яка приваблює протилежну стать - так людина дізналася про феромони. З тих пір науковці почали шукати феромони у всіх інших біологічних видів. Вченим вдалося довести, що запах має величезний вплив і на людину. Одна роль феромонів у житті людини набагато менша, ніж у інших біологічних видів

Вища нервова діяльність значно впливає на всі реакції організму, тому вони не так сильно виражені. Крім того, у людини дуже слабкий нюх. У рептилій і деяких видів ссавців є спеціальний вомероназальний орган в носовій пазусі, який відповідає тільки за розпізнавання феромонів. У людини знайдений тільки зародок вомероназального органу, який представлений лише невеликим поглибленням в пазусі носа. Тому дія феромонів на людський організм, на думку світових вчених, не така велика, як на тварин.

Відео дня

Вибирають партнера по запаху

До речі, сексологи впевнені, що феромони впливають на поведінку людини, щоправда, сама природа цих речовин багатогранна. Постійний коментатор рубрики Ігор Федорко наголошує, що феромони – це як частинки гормонів.

- Немовля ще з пеленок добре впізнає запах своєї матері. Саме по запаху ми розрізняємо речі. І головне, що кожен з нас має індивідуальний запах, - каже він. – З наукової точки зору, людина вибирає того партнера, який має найбільш підходящий генетичний код. Жінка вибирає запах чоловіка, що найбільш схожий на запах її батька, але відмінний від її. Саме такі характеристики забезпечують майбутньому потомству сильну імунну систему. Чоловік же вибирає жінок із запахом, який схожий на запах його матері.

Щоб зрозуміти, що таке феромони, достатньо згадати, а що таке гормони, продовжує пан Федорко. Адже вони – ті ж самі хімічні сполучення, які формують організм в єдине ціле, вони забезпечують миттєвий обмін інформацією між всіма його складовими. Приблизно таку ж саму функцію виконують і феромони. Але їх місія – підтримувати зв'язок між представниками одного і того ж виду.

Де виробляються феромони

У науці також існує поділ на чоловічі та жіночі феромони.

- Андростерон – це чоловічий аромат, який нібито робить чоловік більш привабливим в очах жінок. Сексуальніші прдеставники сильної статті виробляють більше андростерону, ніж менш привабливі. Чоловічі речовини виділяють надниркові залози, вони також є в паху, - розповідає сексолог. – А жіночий феромон – копулін – це сполучення вагінальних кислот, які виробляються у великій кількості в період овуляції.

Ідея про те, що деякі сполуки допомагають жінкам та чоловікам знайти свого сексуального партнера чи кохання, просочилася і в наше суспільство. «20 хвилин» запитали у тернополян, чи вірять ті у феромони.

- Я дуже вірю. У студентські роки часто купувала собі парфуми з феромонами. І з хлопцями в мене проблем не було, - посміхається Лєра.

Тернополянка Наталія у чудодійні властивості невідомих хімічних сполук не дуже вірить.

- Про те, що феромони додають у косметику, я не вірю. Так просто притягують увагу покупців. Швидше повірю в те, що в мнашому організмі  просто такі речовини, які приваблюють протилежну стать і допомагають розрізняти чоловіків і жінок, та навіть родичів один від одного, - каже вона.

Чоловіки також поділились на два табори. 30-річний Сергій не раз дарував парфуми із феромонами своїй дівчині Каже, не знає, чи то вони його так збуджували, чи дівчина. Але купили задля експерименту.

Допоможе тільки душ

32-річний Леонід, до речі, пробував на собі дію феромонів. Упевнений, що речовини діяли.

- Не знаю, чи то вони, чи накрут, але добре повеселились з дружиною, - посміхається співрозмовник.

40-річний Олексій наполягає – сила чоловіка – не у феромонах. Головне – аби від нього просто приємно пахнуло.

- Декотрі чоловіки дуже пітніють, але антиперсперантами відмовляються користуватися. Думаю, їм не поможуть ніякі феромони, тільки душ! Навіяно проїздом у маршрутці, - додає чоловік.

Вірять тернополяни чи ні, а на ринку побутових товарів досить активн рекламують засои, які нібито допомагають почуватися більш розкуто, підкреслюють сексуальність та створюють ефект цілковитого розслаблення під час інтимних стосунків. Дехто таки купує парфуми під назвою «зілля кохання», які здатні підвищити лібідо в жінок і зробити чоловіків привабливішими.

Якщо хтось хоче перевірити на собі, чи здатні парфуми створити відповідний сексуальний настрій чи пробудити інтимний «апетит», то їх можна легко замовити в Інтернеті. Ціновий діапазон досить великий – від 95 і до 2000 грн. На цьому, межа не закінчується. Хто дуже сильно хоче  «любові», той готовий платити і більше. Чи є в тому сенс – кожен вирішує сам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yuriy Kupeev

    Ага, ви ще за екстрасенсів розкажіть, які волали про світову пандемію!!! А ні, не було такого😂
  • Володя але ти не чемний=)

    Племенний кабаньчик боря завжди радий зустріти солоденьку ферамонну пчихалку=)

keyboard_arrow_up