Картини, що відкривають внутрішнє світло

Картини, що відкривають внутрішнє світло

Зануритись у світло, чистоту і спокій пропонують тернополянам харизматичні молоді художниці – авторки «Білої виставки», що триває у галереї «Бункермуз».

Дві молоді художниці – Настя Кулік і Дарія Текуч привезли у Тернопіль свою спільну «Білу виставку». До 22 листопада її можна оглянути у галереї «Бункермуз». На відкритті дівчата розказали, як зустрілися космос і світло і створили щось дуже творче і цікаве.

Представила особливу картину

Відео дня

Настя Кулік живе у Вінниці. Вона – людина ранкового сонця, природи та світла. Її цікавлять іконопис, графіка, станкова графіка і варіанти їх поєднання. У своїх роботах досліджує теми світла й святості, місце людини у Світі, взаємозв'язки усього з усім. Мисткиня намагається зловити момент радості.

Дівчина розповіла, що на виставці представлені картини, які творила впродовж двох років. При чому кожна з них живе своїм життям, як окремий організм. Одна з її картин, де переплітаються чоловіче та жіноче тіла, привертає особливу увагу, бо складається із двох робіт.

  • Я розпочала її, коли викладала у Львові малювання для дітей, – каже мисткиня. – Пояснюючи пропорції людини, для наочності принесла довгу намальовану людину. Діти лягали поруч із нею, а  тоді малювали. Після цього я вирішила доробити цю картину. В результаті вийшло поєднання чоловіка і жінки в єдине ціле.

Поєднали світло і сутінки

Киянка Дарія Текуч є людиною міста, архітектури та сутінок. Її цікавить творчість в усіх проявах. Шукає єдиний стан чистоти, в якому створюється щось справжнє та істинне. Дівчину більше знають як фотографа. Проте останнім часом вона захопилася живописом. Все почалось із графічних чорно-білих замальовок на лекціях із історії мистецтв і дійшло до пошуків власних тем і стилю.

  • Наша виставка — те, що відбувається, коли зустрічаються ніби протилежності з однією лиш метою — пошук світла й любові в собі, — розповідають авторки «Білої виставки». — Усі роботи цієї експозиції про пошук світла в собі та навколо. Вони — спроба означити це світло, яке усвідомлюється в тиші й на контрасті з тінню.

Чистота, краса і простір

Крім білого кольору роботи художниць об’єднує питання про чистоту, красу та простір. Він є у всіх полотнах. Мисткині так зобразили простір, що глядач фізично відчуває його необмеженість.

  • У моїх роботах є багато саме білого простору, який формує відчуття необмеженості, – каже Настя Кулік.

Дівчата живуть у різних містах – Києві та Вінниці, проте вирішили зробити спільну виставку. Кажуть, що це невипадкова випадковість.

  • Наші роботи, як ідеальні друзі, які люблять один одного, – пояснює Настя. – Їм добре і окремо, і разом. Але коли наші роботи разом, то підсилюють загальне сприйняття.

Шукають глибину всередині себе

У картинах дівчат кожен глядач побачить щось своє.

  • Спільним у наших із Настею творах є тема пошуку глибини всередині себе, – розповідає Дарія Текуч. – Плюс абстракція. У момент створення вона дуже чесна, бо не дає сфальшивити. Я не зможу намалювати, наприклад, хмару або вогонь. Він буде схожим на свою абстрактність тільки тоді, якщо я буду чесна і відкрита з собою в моменті. Інакше це буде щось зовсім не те і це не буде мистецтво.

Дівчина додала, що вона, як і Настя, шукає любов і спільним для них є схожий засіб – через малюнок у моменті.

  • Ми говоримо про світло всередині, – пояснює художниця. – Ми обидві займаємося практиками – такими як медитація та йога. Коли ти твориш щось разом, то певний відрізок шляху йдеш дуже близько до цієї людини.

Ідея спільно виставляти картини належить Насті Кулік. На той момент у Дарії Текуч було небагато робіт, тож більшість своїх творів вона малювала спеціально для цієї виставки.

З нагоди відкриття експозиції у Тернополі авторки навіть одяглися у відповідні кольори. Так, Дарія підібрала образ у чорно-білих тонах, а її колега – вбралася у білу блузку та довгу блакитну спідницю із оригінальним малюнком.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up