Тернопільський митець малює сам і видає каталоги учнів

Тернопільський митець малює сам і видає каталоги учнів

Богдан Федорів не лише передає свої знання учням, а й укладає і видає колективні каталоги їхніх творів.

Щороку тернопільський художник, викладач обласної профспілкової школи мистецтв, лауреат обласної мистецької премії імені Олени Кульчицької 2018 року Богдан Федорів пише до 20 картин. Він творить красу не лише пензлем, мастихіном та олійними фарбами, а й з допомогою мотузок і клею. Так митець винайшов власну авторську техніку, яку називає «мотузковий стиль». Особливість в тому, що на контур зображення автор наклеює мотузку, а тоді заливає кожен окремий фрагмент олійними фарбами потрібних кольорів.

Роботи художника упродовж листопада можна оглянути в Тернопільській бібліотеці №4 для дорослих «Етноцентр», що на бульварі Данила Галицького, 6. Тут діє персональна виставка «Богдан Федорів. Малярство». Художник представив 17 живописних полотен.

Відео дня

Картини в «мотузковому стилі»

Центральною в експозиції є картина «Де козак, там і слава». На ній зображений козак із кобзою верхи на коні. Особливість цього твору в тому, що Богдан Федорів створив його у 2017 році з допомогою клею, мотузки і олійних фарб.

До речі, у 2015 році тернополянин брав участь у мистецькому проєкті «Мамай єднає Україну», автором якого є львівський художник Орест Скоб. Тоді зібралися 18 художників і намалювали козака Мамая для кожного району Тернопільської області. Згодом всі ці картини представили на виставках у Львові й Тернополі. Відтак свої роботи подарували у музей м. Кам’янськ (колишній Дніпродзержинськ – прим. ред.).

Відтоді Богдан Федорів створив 10 картин на козацьку тематику. У техніці «мотузковий стиль» також створені полотна «Золото-багряна осінь», «Неопалима купина», «Троянди», «Іриси» та інші. Їх можна побачити у бібліотеці.

Малює те, що його вразило

Також на виставці представлені пейзажі, натюрморти, квіти, портрети. На відкритті митець показав присутнім кілька графічних портретів своїх родичів, а також картини невеликого формату. Привертає увагу портрет онуків пана Богдана. Їх у нього аж п’ятеро. Всіх зобразив на одному полотні.

Художник розповів, що дуже любить малювати квіти. Практично всі вони з його дачі у с. Петриків, що біля Тернополя. Розведенням їх займається дружина, а пан Богдан допомагає їй і увіковічнює цю красу на своїх полотнах.

  • Я тяжію до імпресіонізму, тобто малюю те, що мене вражає, – каже митець. – Якось влітку побачив у себе на дачі сім’ю їжачків, які йшли напитися води з басейну. Це мене вразило, тож невдовзі намалював картину «Сім’я їжачків», на якій мама і троє її діток.

На іншому полотні зображені околиці Петрикова після дощу, коли в небі з’явилась веселка. Митець побачив її і зафіксував. Богдан Федорів розповів, що залюблений у пейзажі. Зокрема у його творчому доробку є понад 10 краєвидів Дністра.

Видав 4 каталоги учнів

Із 2016 року Богдан Федорів працює викладачем Тернопільської обласної профспілкової школи мистецтв. Традиційно в травні у цьому навчальному закладі відбуваються перегляди творчих робіт учнів, а в червні діти разом із викладачами ходять на пленери.

  • В мене виникла ідея, щоб учні намалювали Файне місто Тернопіль, – каже Богдан Федорів. – А щоби їхні твори можна було побачити не раз, я вирішив видати каталог робіт «Юні художники про Тернопіль». В результаті діти підготували 24 роботи, котрі експонували на виставці до Дня матері. Згодом вийшов каталог-календар.

Наступним був мистецький проєкт «Кобзар очима юних художників». Діти брали за основу чотири рядки з будь-якого твору Тараса Шевченка і робили до них ілюстрацію.

Третім став каталог «Замки Тернопілля». Юні художники малювали лише ті замки чи руїни, які вони бачили особисто. Основна вимога – не малювати за фотографією, а подавати власне бачення архітектурних об’єктів, декорувати замки чи їхні руїни. Ці малюнки також спочатку виставляли  на виставці.

У 2019 році вийшов каталог по скульптурі.

  • У нашій школі діти вивчають п’ять дисциплін – рисунок, живопис, композицію, скульптуру та історію мистецтв, – каже пан Богдан. – Тож я подумав, що було б добре видати окремий каталог зі скульптурними роботами учнів, адже вони дуже люблять ліпити з пластиліну,  робити паперопластику.

На створення одного каталогу Богдан Федорів витрачає до 4 місяців. Нещодавно викладач підготував до друку черговий каталог «Рисунок і живопис учнів Тернопільської обласної профспілкової школи мистецтв». Матеріали до нього – 50 кращих рисунків і стільки ж малюнків, пан Богдан збирав упродовж трьох років.

До речі, каталоги – не дешеве задоволення. Тому не кожен професійний художник дозволяє собі мати їх декілька. У Богдана Федоріва є два авторських і чотири збірних каталоги його учнів.

Довідка

Богдан Федорів народився 30 квітня 1956 року в с. Криве Козівського району. Закінчив місцеву школу. У 1972-76 рр. навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша. Згодом працював на фарфоровому заводі в м. Капчагай Алма-Атинської області (Казахстан). Два роки служив у сухопутних військах у Казахстані. Потім повернувся у Тернопіль. До початку 90-х працював на Тернопільському художньо-оформлювальному комбінаті. Був на заробітках у Росії та Португалії. Учасник мистецьких пленерів та збірних виставок. Мав 5 персональних виставок. Із 2016 р. працює викладачем у Тернопільській обласній профспілковій школі мистецтв. У 2018 р. став лауреатом обласної мистецької премії імені Олени Кульчицької.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up