Марія Ворончак зафіксувала на полотні «Голос землі»

Марія Ворончак зафіксувала на полотні «Голос землі»

Виставку картин «Голос землі» теребовлянської художниці Марії Ворончак до 5 жовтня можна оглянути в картинній галереї Тернопільської обласної організації національної спілки художників України.

Тут представлені понад півсотні робіт мисткині, написані олійними та акриловими фарбами. З-поміж них – натюрморти, пейзажі, портрети, які Марія Ворончак створила 20 років тому, а також нові полотна. Художниця розповіла, що перші картини були в темних тонах, проте з часом додалися яскраві барви. Вплинули на творчість теребовлянки й роки заробітчанства, тому весь свій творчий доробок пані Марія поділяє на три цикли – картини, намальовані до виїзду за кордон, створені в Австрії, та ті, які малює в Україні.

Відео дня
  • Голос землі супроводжує нас із дитинства до самої старості, – каже Марія Ворончак. – Ми народжуємося з ним, він нас супроводжує крізь дитинство з маминою колисковою, крізь юність, переводить у доросле життя, і веде до самого кінця. Його кожен чує по-своєму. Я виросла в селі, де голос землі був багатоголосою мелодією, цілою симфонією. Ранок починався з кукурікання півня, весни починалися зі співу пташок, шелесту трав, помаху лелечих крил… І все це знаходить відображення в моїх картинах. 

Проект «Голос землі» об’єднує картини, що зображують красу та велич природи. Голос землі ніжний і мелодійний у весняному хорі птахів та грізний у звуках літнього грому. В пересохлих криницях і джерелах він переходить на спраглий шепіт, у вирубаних лісах – на стогін вирваного коріння. Тому картини Марії Ворончак ніби закликають почути голос рідної землі і бути відповідальним за світ, у якому живемо.

Довідка

Марія Ворончак народилася 14 січня 1973 року в с. Глещава Теребовлянського району Тернопільської області. Основні уроки образотворчої грамоти отримала в період навчання на художньому факультеті Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Після закінчення університету працювала керівником художньої студії в місті Теребовлі і викладачем рисунку та живопису в Теребовлянському училищі культури. Тоді ж малює перші живописні полотна і стає учасницею обласних молодіжних виставок в місті Тернополі. У 2001 році художниця переїжджає до Відня (Австрія), де відкриває перші персональні виставки та бере участь в групових міжнародних виставках. В 2011 році повертається в Теребовлю і присвячує себе улюбленій справі. Основна образотворча техніка – олійний та акриловий живопис. З 2015 року постійна учасниця всеукраїнських виставок. В 2017 році стала членом Національної спілки художників України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up