На картоні – роз'їхані жаби і гігантські павуки

На картоні – роз'їхані жаби і гігантські павуки

Понад 40 картин, більшість із яких написані на картоні і лише декілька на полотні, представив на своїй персональній виставці «Органічні структури. Початок… І кульмінація…» заслужений художник України Володимир Чорнобай.

Знаний тернопільський митець Володимир Чорнобай здебільшого малює у своїх творчих мандрах, тому в Тернополі його зустрінеш нечасто. На початку травня він повернувся із кількатижневої малярської резиденції у столиці Турецької республіки Північного Кіпру Лефкоші, а вже 22 травня у картинній галереї Тернопільської обласної організації Національної спілки художників України відбулося відкриття його персональної виставки «Органічні структури. Початок… І кульмінація…». Це своєрідний підсумок із нагоди 65-річного ювілею Володимира Чорнобая, який він відзначив 17-го березня. Оглянути авангардні роботи митця можна упродовж місяця. Вхід вільний.

Символ українства – роз'їхані жаби

Експозиція вражає багатством творчої фантазії художника, естетичним поєднанням кольорів, фантастичними сюжетами творів і, навіть, тим, що більшість робіт намальовані на картоні.

Відео дня

– Тут виставлені мої роботи на картонних упаковках і лише декілька на полотні, щоби продемонструвати глядачам, як можна продублювати картину з картону на полотні, – каже автор виставки. – На картоні я почав малювати із 2014 року. Тоді була виставка «Органічні структури. Початок», зараз «Кульмінація». Мені кажуть, що має бути «Фініш», на що я відповідаю, що йому ще передуватиме «Розв'язка».

Володимр Чорнобай додав, що проєкт «Органічні структури» має декілька розгалужень – жаби і павучки.

– Роз'їхані жаби – це символ українства, – стверджує художник. – Бо жаба або душить, або хоче бути королевою, але для цього їй треба впіймати стрілу, яку випустить королевич. Нездійснення її бажань – це роз'їхана жаба. Це песимістичний міф, проте він побудований на реальних речах. Щодо павучків, то два роки тому я робив виставку в «Бункермузі», на якій представляв павучків у графіці, живописі, були також вишиті та солом'яні павучки. Сама форма павука мені нагадує космічний корабель, це вже фантастичний і нереальний світ.

«Можна малювати на будь-чому»

Створювати картини на картоні Володимир Чорнобай почав із твору «Магічна ніч над Одрою», яку написав у Німеччині на пленері. На це надихнув його колега-художник, який написав портрет пана Володимира на картоні, на якому перед тим стояв чоловік. Тож тернополянин вирішив, що можна малювати на будь-чому, важливо лише що саме малювати.

– Звичайно, на полотні картини виглядають солідніше і респектабельніше, проте на картоні, коли роботи мають довільні форми, то в цьому є їх своєрідна краса і шарм, – пояснює митець.

Одразу навпроти входу у галерею розмістили одну з картин на полотні «Розп'яття». Володимир Чорнобай розповів, що спочатку теж написав її на картоні, і лише згодом продублював на полотні.

– Цей твір не несе релігійного навантаження, – додає митець. – У моєму доробку є багато розп'ять, яким я даю суто людське навантаження, тобто розпинання людини державою, сусідом тощо. Українці завжди пригноблені, розіп'яті.

Картину «Самсон і Даліла» пан Володимир намалював на картонній коробці від «Самсунга». На ній з одного боку зображений Самсон, з іншого – Даліла, яка зрадила його, а посередині лев – третя особа цього міфу, котрому Самсон розірвав пащу, всередині якої бджоли зробили собі гніздо і виробляли мед.

«Його картини – то зупинена музика»

– Ми маємо змогу побачити виставку, яка вже побувала у Європі, – каже директор Тернопільського обласного художнього музею, мистецтвознавець Ігор Дуда. – Це європейський живопис – асоціативний абстрактний експресіонізм. Це особливий стиль, почерк і манера Володимира Чорнобая.

Одна з відвідувачок виставки Марія Іванюта зазначила, що Володимир Чорнобай – художник-авангардист, який випереджає час. Він багато бачить у дрібному, відкритий і уважний до неприємних речей, які інші оминають. Митець увібрав у себе все природнє, тому його картини – то зупинена музика.

Довідка

Володимир Чорнобай народився 17 березня 1954 року. В 1973 році закінчив Львівське державне училище прикладного мистецтва імені Івана Труша, в 1980 році – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Член національної спілки художників України з 1989 р. Автор понад семидесяти персональних виставок в Україні та за кордоном. Учасник більш, як дев’яноста збірних експозицій.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up