Про що львівському художнику Ярославу Станчаку "розповідають" дерева

Про що львівському художнику Ярославу Станчаку "розповідають" дерева

Яскраві кольори, дивовижні образи і стани дерев, влучні й дещо романтичні назви картин – усе це вражає і створює особливу ауру виставки картин «Дерева» львівського художника Ярослава Станчака. Експозицію відкрили 16 січня у тернопільській галереї «Бункермуз». Оглянути роботи можна до 5 лютого.

Ці полотна хочеться розглядати зблизька і на відстані, насолоджуючись зображенням і роздумуючи над змістом, який митець заклав у них.

Цікаво, що на створення серії «Дерева» Ярослава Станчака надихнуло однойменне оповідання Бруно Ферреро. В ньому розповідається про те, що дідусь звернув увагу свого онука на дерева такими словами: «Подивись, як вони важко працюють». Онук заперечив, мовляв, дерева просто стоять. Але старенький пояснив, що вони своїм корінням пробивають землю, а гілля спрямовують у небо, борючись із вітром, аби той не забрав небо від землі.

Відео дня

  • Мені захотілося присвятити серію робіт цим прекрасним велетням, – каже автор картин. – Малюючи ці дерева, я намагався передати настрій, певну мить, яку переживає дерево в даний момент.

Ярослав Станчак працює фотографом у газеті «Експрес». Наразі у його доробку є лише єдина завершена серія робіт «Дерева». Про інші серії не розповідає, додає лише, що працює над ними. Загалом у творчому доробку художника є портрети, міські та морські пейзажі. Був час, коли пан Ярослав працював в Італії. Там малював архітектуру Неаполя, море, Везувій.

  • Натура щоразу надихає, але не завжди хочеться її копіювати, а передавати побачене на полотні по-своєму, – пояснює художник.

Митець створює свої полотна з допомогою олійних фарб і мастихіна. Картини виглядають об'ємними, завдяки багатошаровому накладанню фарб. Пан Ярослав каже, що працювати доводиться швидко, бо техніка виконання вимагає цього, адже фарба швидко густіє і тоді важко щось моделювати. Тож на створення картини витрачає пів дня. Однак потім треба довго чекати, аби все висохло.

Дерева, які зобразив на полотнах, живуть в уяві митця, хоча деякі він побачив на вулиці.

  • Коли пишу картину, то відпускаю свою руку і вона творить те, що диктує їй уява і підсвідомість, – каже Ярослав Станчак. – Над цією серією я працював три роки – у 2016-2019 роках. Для мене дерево є частиною людського життя, адже воно нас супроводжує від колиски й до труни. З дерева ми отримуємо меблі, плоди, тепло тощо.

Кожна робота має назву - "Спокій", "Надія", "Квітковий ранок" тощо. Митець каже, що вони приходять до нього в процесі творчості.

Останнім часом Ярослав Станчак помітив, що більше тяжіє до синіх кольорів, проте у своїй палітрі намагається використовувати різні барви, адже всі вони для нього цікаві по-своєму.

  • Шкодую, що не потрапила на виставку Ярослава Станчака, яка була у Львові, там він представив більше творів, – каже відвідувачка галереї Інна Поліщук, яка приїхала з Черкащини. – У мене дещо містичне відчуття, коли я дивлюсь на ці картини. Через них передаються емоції і настрій художника, його ставлення до світу. Тут представлена сукупність різних образів і настроїв. Для мене це виставка-емоція – від ностальгії до радості, до сподівання, тут є ранок, вечір, день, ніч.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up