Тернопільський художник Богдан Федорів творить красу з допомогою мотузок, клею і олійних фарб

Тернопільський художник Богдан Федорів творить красу з допомогою мотузок, клею і олійних фарб

Персональну виставку картин «Богдан Федорів. Малярство» до кінця листопада можна оглянути у Тернопільській бібліотеці №4 для дорослих «Етноцентр», що на бульварі Данила Галицького, 6.

Художник представив 17 живописних полотен, виконаних у техніці олійний живопис і авторській техніці «мотузковий живопис». Центральною роботою є картина «Де козак, там і слава», на ній зображений козак із кобзою верхи на коні. Особливість цього твору в тому, що Богдан Федорів створив його у 2017 році з допомогою клею, мотузки і олійних фарб.

До речі, у 2015 році тернополянин брав участь у мистецькому проєкті «Мамай єднає Україну», автором якого є львівський художник Орест Скоб. Тоді зібралися 18 художників і намалювали козака Мамая для кожного району Тернопільської області. Згодом всі ці картини представили на виставках у Львові й Тернополі. Відтак свої роботи подарували у музей м. Кам’янськ (колишній Дніпродзержинськ). Відтоді Богдан Федорів створив 10 картин на козацьку тематику.

Відео дня

У техніці «мотузковий живопис» також створені полотна «Золото-багряна осінь», «Неопалима купина», «Троянди», «Іриси» та інші. Їх можна побачити у бібліотеці. Також на виставці представлені пейзажі, натюрморти, квіти, портрети. На відкритті митець показав присутнім кілька графічних портретів своїх родичів, а також картини невеликого формату.

Привертає увагу портрет онуків пана Богдана. Їх у нього аж п’ятеро. Всіх зобразив на одному полотні.

Художник розповів, що дуже любить малювати квіти. Практично всі вони з його дачі у с. Петриків, що біля Тернополя. Розведенням їх займається дружина, а пан Богдан допомагає їй і увіковічнює цю красу на своїх полотнах.

  • Я тяжію до імпресіонізму, тобто малюю те, що мене вражає, – каже митець. – Якось влітку побачив у себе на дачі сім’ю їжачків, які йшли напитися води з басейну. Це мене вразило, тож невдовзі намалював картину «Сім’я їжачків», на якій мама і троє її діток.

На іншому полотні зображені околиці Петрикова після дощу, коли в небі з’явилась веселка. Митець побачив її і зафіксував.

Богдан Федорів розповів, що залюблений у пейзажі. Зокрема у його творчому доробку є понад 10 краєвидів Дністра.

Із відкриттям виставки митця привітали студентки Тернопільського вищого музичного училища ім. С. Крушельницьої, подарувавши пісні у супроводі бандури. Своїми враженнями від побаченого поділилася почесна громадянка Тернополя, лікарка, письменниця і просвітянка Дарія Чубата та голова ГО «Школа борщівської народної сорочки», майстер художньої вишивки Вікторія Кривоніс. Остання відмітила вміння Богдана Федоріва дуже точно передати світло, тож назвала його «художником, який малює світло».

Довідка

Богдан Федорів народився 30 квітня 1956 року в с. Криве Козівського району. Закінчив місцеву школу. У 1972-76 рр. навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша. Згодом працював на фарфоровому заводі в м. Капчагай Алма-Атинської області (Казахстан). Два роки служив у сухопутних військах у Казахстані. Потім повернувся у Тернопіль. До початку 90-х працював на Тернопільському художньо-оформлювальному комбінаті. Бував на заробітках у Росії та Португалії. Учасник мистецьких пленерів та збірних виставок. Мав ряд персональних виставок. Із 2016 р. працює викладачем у Тернопільській обласній профспілковій школі мистецтв. У 2018 р. став лауреатом обласної мистецької премії імені Олени Кульчицької.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up