Тернополянка намалювала ілюстрації до Шевченкових творів на пряниках

Тернополянка намалювала ілюстрації до Шевченкових творів на пряниках
  • Тернополянка Олеся Костюкович  створила оригінальні книжечки до Шевченківського свята. Ілюстрації до окремих поезій Тараса Шевченка вона намалювала на медових пряниках.
  • Ці роботи стали ексклюзивним доповненням виставки «Живе, Кобзаре мій, поміж нас голос твій», яка до кінця березня діятиме у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Майстриня розповіла, що ілюстрації спочатку намалювала на папері ще у 2014 році, навчаючись на 5 курсі Київського національного університету культури і мистецтв.

  • Тоді у нас був предмет «Історія української культури» і до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка викладачка запропонувала створити 9 ілюстрацій до його творів, – розповідає жінка. – Шевченка я люблю з дитинства, знаю багато його віршів напам’ять, неодноразово брала участь у конкурсах, тому ця тема мені близька. Почала з твору «Марія». Мені захотілося пов’язати Шевченка з подіями Майдану, пошукати в його поезіях потрібні рядки. Саме тому добірку своїх ілюстрацій я назвала «Передбачення Кобзаря».

Відео дня

Так Олеся Костюкович створила малюнки до поезій «Марія», «Три шляхи широкії», «"Не кидай матері"  - казали», «Розрита могила», «Сон» і власне титульну сторінку з портретом Тараса Шевченка. На думку авторки, ці ілюстрації й досі не втрачають своєї актуальності, адже боротьба за Україну триває.

  • Мені хочеться, щоб українці встали із колін і почали свідомо цінувати нашу культуру, мову, державу, – каже пані Олеся. – Тому вирішила показати свої ілюстрації людям. А оскільки зараз я займаюсь розписом пряників, тому поєднала хліб і Шевченкове слово. Малюнки чорно-білі, трагічні, викликають не дуже приємні емоції, але саме отакий хліб українці зараз здобувають. Сучасні події проглядаються у Шевченкових рядках.

Спочатку тернополянка хотіла просто намалювати ілюстрації на пряниках, але згодом вирішила додати ще й тексти відповідних поезій, щоб глядачам було зрозуміліше і цікавіше. Так виникла ідея створити книжечки. Кожну ілюстрації на прянику і поезію, написану на папері, авторка підшила стрічкою.

  • Пряники можна їсти навіть через півроку, оскільки до їх складу входять лише натуральні інгредієнти, в тому числі багато меду, який є хорошим консервантом, – додає Олеся Костюкович. – Проте не думаю, що ці ілюстрації хтось їстиме. Тому, якщо у музеї захочуть залишити мої твори, я погоджуся. Вони можуть зберігатися довго, головне, щоб не дати доступу волозі.

До речі, авторка пряникових книжечок за спеціальністю  є дизайнером. Наразі виховує маленьку донечку і вже чотири місяці пече і розписує пряники. Також малює картини на полотні, пробувала настінний розпис з допомогою аерографа. Розмальовує сувеніри на дереві, кераміці, склі.

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Залипський

    Моя сестричка має талант! Молодець!!!
  • Оксана

    У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї!!! А не художньому!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up