Тернополянин вирощує особливі іриси

Тернополянин вирощує особливі іриси

Знаний селекціонер Ігор Хорош  за 30 років вивів понад 120 сортів ірисів. Виставка «Ірида», починаючи з червня 1999 року, стала традиційною для Тернополя.

Лікар за професією, квітникар і селекціонер за покликанням. Більшу частину свого життя він присвятив вирощуванню квітів і створенню нових сортів. Відомий тернополянин Ігор Хорош каже, що з дитинства марив біологією і вчився читати не з букваря, а з журналів «Малятко», «Барвінок» і  «Цветоводство».

Зараз він вирощує квіти, займається їх реалізацією, творить нові сорти, організовує виставки. Пан Ігор – засновник і незмінний голова суддівської колегії Української спілки ірису, член Української, Американської, Італійської та Середньоєвропейської ірисових спілок, суддя міжнародного класу, почесний член Французького товариства ірисів та цибулинних рослин. Виведені ним сорти завойовують призові місця і високі нагороди на Всеукраїнських і Міжнародних виставках.

Поділився квітковими секретами

Наприкінці травня у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася зустріч читачів, у тому числі й студентів-біологів ТНПУ ім. В. Гнатюка, із селекціонером Ігорем Хорошем. Він розповів як захопився квітами, про численні сорти ірисів, поділився секретами селекційної роботи, ознайомив присутніх із кращими зразками ірисів зі своєї колекції. Присутні мали нагоду не лише помилуватися квітами, а й потримати в руках нагороди селекціонера і його найновіші результати його праці – не інтродуковані іриси «МЕЛОДІ ОФ СКОРИК», «МІСС ЮКРЕЙН».

Відео дня
  • Навчаючись у школі, я мріяв бути викладачем біології, як і моя мама, – розповідає Ігор Хорош. – Вона присвятила цій роботі своє життя. Мій тато був лікарем. Я ж марив біологією і мене стримували хіба що стоси зошитів, які мама приносила додому на перевірку. Тому поступив у Чортківське медичне училище, потім два роки відслужив в армії.

Відтак майбутній селекціонер вирішив поступати на біологічний факультет Львівського університету. Проте через дембельські святкування його звільнили у запас в останній день подачі документів, тому був вимушений обрати тоді ще Тернопільський медичний інститут. Здобувши лікарський диплом, працював кілька років на швидкій допомозі. У 2001 році пану Ігорю стало дуже важко поєднувати медицину і квітникарство.

  • Я зрозумів, що потрібно обрати щось одне, – каже чоловік. – Звичайно ж перемогли квіти. Спочатку я захопився вирощуванням гладіолусів. Але коли у 1989 році потрапив на ділянку Ніни Афанасівни Мірошніченко – моєї вчительки по селекції, яка була відома у всіх куточках тоді ще Радянського Союзу, то захопився ірисами. На той час ця квіткова фея вже об’їздила 24 країни, щороку бувала на квіткових виставках у Києві, Москві та Ризі.

З 2000 сіянців обирає 3 найкращі

Чоловік почав схрещувати різні сорти ірисів. Йому не вистачало 200 нових сіянців, тому сіяв 1000.

  • Професія селекціонера не є дуже комерційною і прибутковою справою, – каже пан Хорош. – Адже в процесі відбору потрібно викинути багато прекрасних квітів чи сіянців, для того щоб залишити окремі, які будеш розмножувати. Вони мають бути унікальні, не схожі ні на що.

Висіваючи півтори-дві тисячі насінин, через два роки селекціонер отримує 500-600 розквітлих сіянців. З них обирає 3-4 найкращих. Каже, що все життя потрібно вчитися, бо у світі є чимало селекціонерів, які знають дуже багато.

  • У 2018 році мене запросили членом журі  Міжнародного конкурсу, який проходив у Парижі, – додає пан Ігор. – Там я оцінював сорти від провідних селекціонерів світу разом із іншими чотирма членами журі.

На новий сорт витрачає 7-10 років

Для того, щоб сіянець отримав диплом, може знадобитися навіть 20 років. А щоби вивести новий сорт ірисів – 7-10 років. Новинку треба зареєструвати у Центральному реєстраційному товаристві ірисів, що знаходиться у США. Для цього слід подати заявку, упродовж 7-8 років перевірити сорт, описати його. Відтак надходить реєстраційне посвідчення.

Історичні сорти ірисів зараз у тренді. Вони прекрасно себе показали, бо не хворіють і не вимерзають.

  • Мої перші сорти були інтродуковані у 1999 році, – каже селекціонер. – Після реєстраційного посвідчення сорт розходиться по садах завойовувати своє місце під сонцем. Я завжди прагнув, щоб мої сорти були унікальні, хорошої якості. Одним із таких є сорт «ДЕЛЬФІН І РУСАЛКА», зареєстрований у 2004 році, інтродукований у 2005-му. Він упродовж 5 років входив у п’ятірку кращих згідно даних Української спілки ірисів. У 2015 році  увійшов у десятку кращих на Міжнародному конкурсі у Флоренції. Згодом отримав відзнаку Української спілки ірисів і у 2016-му найвищу нагороду – Медаль Ніни Мірошніченко.

Іриси самі собі приносять назву

Більшість ірисів самі собі приносять назву, каже Ігор Хорош. Один із найновіших сортів селекціонера, який буде зареєстрований у наступному році, називатиметься «КЕЛИХ ТЕРПКОГО ВИНА», бо серединка схожа на бокал із вином. Перший сорт іменний сорт пана Ігоря – «НАЗАРІЙ ЯРЕМЧУК». Тоді була «АННА ҐЕРМАНГ».

До речі, реєструючи ці іменні іриси, селекціонер звертався до родичів за офіційним дозволом назвати квіти іменами співаків. Наступним був сорт «БАРБАРА БРИЛЬСКА». До речі, з цією актрисою пан Ігор знайомий особисто.

У колекції селекціонера є сорт «ЛІНА КОСТЕНКО» – «золотаво-кучерявий» і один із найвищих, адже досягає людського зросту. 

Сорти «НАТАЛІ БАСАРАБ» і «ІВАН МАРЧУК», присвячені землякам-художникам.

 

Один із перших іменних сортів «МИРОСЛАВА», присвячений мамі пана Ігоря. Цей ірис має унікальний колір – щось між рожевим, бузковим і малиновим та ще й помаранчеву борідку.

Один із найновіших сортів «АННА КОРОЛЕВА ФРАНЦІЇ» вражає оригінальністю форми, бо окрім трьох верхніх і нижніх пелюсток має ще й просторові продовження – металоїди. До новинок належить і «УКРАЇНСЬКИЙ ТАНЕЦЬ», «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ».

До речі, вже 20 років поспіль у Галереї квітів «Ігор» на початку літа відбувається виставка ірисів (500 сортів і півоній (300 сортів). Цьогоріч магічне різнобарв’я квітів –  300 сортів півоній можна побачити до 18 червня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Оксана Гирич

    Краса
  • Maria Kalakura

    Хто любить природу, той зле не зробить... Треба пишатися такими людьми
  • Бородюх Марія

    Вітаю Ігор з високим досягненням,всього найкращого Тобі і нових звершень.....
  • Maria Zabandzhala

    Молодець . На мою думку ця людина і душею багата .

    Таня Галайда reply Maria Zabandzhala

    Молодець Бог наділив його таким даром,успіхів вам,любити красиве і дарувати красу це не просто гарно ,це чудово.

    Таня Галайда reply Maria Zabandzhala

    Maria Zabandzhala ви праві краса виходить з душі,це не просто гарно це чудово, дар від Бога.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up