У 16 років – дві персональні виставки

У 16 років – дві персональні виставки

Творчість юної тернопільської художниці Христини Ковальчук вважають четвертим виміром, а про дівчину кажуть, що вона бачить світ очима Бога.

«І небо, і зорі в палітрі моїй» – таку назву мала друга персональна виставка 16-річної тернополянки Христини Ковальчук. Експозиція діяла в обласному художньому музеї. Подивитись на роботи юної художниці завітало чимало глядачів. До речі, за всі роки діяльності музею, це третя персональна виставка автором якої є неповнолітній митець.

Уявляла себе художницею

Відео дня

На полотнах чимало синього кольору. Вражає цікава подача і тематика. У її роботах відчувається особлива глибина.

  • У нас є багато талановитих молодих художників, але не всім у юному віці вдається створити персональну виставку, – зазначила заступник директора Тернопільського обласного художнього музею Ольга Ваврик. – Для цього потрібне поєднання кількох факторів. По-перше, талант, по-друге, велика працьовитість і, по-третє, велика підтримка з боку рідних і педагогів. Якраз усі ці три фактори зійшлися в особі Христинки і сьогодні ми маємо такий чудовий результат.

Дівчина малює з шести років. Вже тоді мама робила їй персональні виставки вдома, розвішуючи малюнки доньки на стінах та шафах. Тож Христинка уявляла себе великою художницею. У десять років дідусь юної мисткині письменник Петро Гринчишин відвів онуку до першого вчителя образотворчого мистецтва Юрія Чумака. Той спочатку хотів відмовити, але все ж на прохання дідуся погодився навчити її основ малювання. Відтоді дівчинка почала все більше заглиблюватися в творчий процес. А вже через три роки пішла навчатися в Тернопільську художню школу ім. М. Бойчука.

  • Я малюю у різних техніках – живопис, графіка, батик, вітраж, – розповідає Христина Ковальчук. – Найбільше мені подобається малювати олійними фарбами, аквареллю і робити графічні малюнки.

На виставці у художньому музеї представила 101 роботу. З них – 65 графічних творів. Юна художниця каже, що тематика її картин різна. Найбільше їй подобається робити ілюстрації до літературних творів, малювати природу і щось фантастичне.

Малює щодня

Христина закінчила 10-й клас тернопільської школи №17. Готуючись до виставки, вона навіть уроки пропускала, щоби встигнути намалювати нові картини. Проте дівчина встигає і гарно вчитися, і брати участь у шкільних олімпіадах, і в різних  мистецьких конкурсах та художніх пленерах.

  • Дуже рідко я малюю в хвилини натхнення, – каже Христина Ковальчук. – Буває таке, що воно приходить на уроці, коли я не можу братись за пензель. Тоді я швиденько замальовую ескіз у блокноті, а коли приходжу додому, беруся малювати картину. Навіть коли не відчуваю натхнення, все ж працюю, бо розумію, що без вправляння у малярстві не зможу нічого досягти.

Христина зізнається, що вона майже не гуляє з друзями, пізніше лягає спати або швидше встає. Усе це задля того, щоби встигнути і уроки зробити, і помалювати.

Талант відкрив дідусь

Талант юної мисткині дуже підтримує її дідусь Петро Гринчишин. Він сам письменник, тож розуміє внуку як творчу особистість, вкладає в неї багато грошей і зусиль. Першими, хто бачить нові роботи дівчини є її мама і молодша сестричка. Власне вони допомагають Христині своїми порадами, а також створюють сприятливі умови для розвитку її таланту.

  • Ми разом з Христинкою та її мамою готували цю виставку, – каже Петро Гринчишин. – Я з Торонто, а вони тут. Ніколи не думав, що моя донька зможе так усе організувати. Пригадую той день, коли я вперше відвів Христинку до художника Юрія Чумака. Він сказав, що моя внучка ще маленька. Але на все воля Божа. Я помітив її дар, побачивши, що в її малюнках є щось таке, на що слід звернути увагу. Дякувати Богу я не помилився і Христинка виявилася надзвичайно працьовитою дитиною.

За словами дідуся, вона встигає все, тож це додає йому впевненості в тому, що Христина досягне ще більших результатів і принесе славу не лише рідному Тернополю, а й усій Україні.

На відкритті виставки дідусь дівчини повідомив, що вже наступного року відбудеться персональна виставка Христини Ковальчук у Канаді.

  • Христина дивиться на світ очима Бога, – вважає священик, який завітав на виставку на запрошення Петра Гринчишина. – Кожна її картина – то інший дивосвіт. Вражає прозора глибина. Художниця бачить світ глибше, це свого роду четвертий вимір.

Для Христини Ковальчук 2018 рік виявився знаковим. Адже в лютому відбулася її перша персональна виставка в художній школі, в березні у журналі «Дзвін» вийшла стаття Петра Сороки про творчість талановитої дівчини.

Друга персональна виставка Христини діятиме у художньому музеї до 30 червня. Вподобані твори можна придбати.

Довідка

Христина Ковальчук народилася 22 березня 2002 року в м. Тернополі. Закінчує Тернопільську середню школу № 17 ім. В. Вихруща. Навчалася у центрі творчості для дітей і юнацтва (викладач Ю. Чумак) і в Тернопільській художній школі ім. М. Бойчука (викладач С. Бутковська). Дівчина брала участь у I-му всеукраїнському конкурсі учнівської і студентської молоді «Змагаймося за нове життя», який відбувся у Тернополі. В столиці України отримала  дипломом першого ступеня. А ще серед її нагород – грамоти за перемоги та участь в обласних і всеукраїнських конкурсах та олімпіадах з образотворчого мистецтва.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up