У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї триває витинанково-мотанкова «Різдвяна казка»

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї триває витинанково-мотанкова «Різдвяна казка»

Паперові фіранки та світильники, ляльки-мотанки в національному вбранні з різних куточків України, оригінальний новорічний декор представили тернополянам.

Усім, хто бажає опинитися у різдвяній казці і набратися святкового настрою, неодмінно треба завітати у Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Саме тут до 19 січня діятиме персональна виставка «Різдвяна казка», на якій представлені витинанки, ляльки-мотанки і новорічний декор. Авторами цих неймовірних рукотворів є членкині Національної спілки майстрів народних мистецтв України Галина Дудар та Алла Шушкевич. Це вже третя спільна виставка майстринь. Цього разу до них доєдналась Оксана Чорномаз зі своїм новорічним декором.

Відроджує витинанку

Відкриття експозиції відбулося у день вшанування святого Миколая. На вернісаж завітало чимало учнів, адже усі три авторки займаються педагогічною діяльністю.

Відео дня

Заступниця директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею Наталія Чеканова зазначила, що майстриня Галина Дудар ще рік тому запланувала провести до Різдва виставку своїх витинанок. Алла Шушкевич доповнила її своїми чудовими традиційними народними ляльками-мотанками.

  • Майстрині, які представляють цю виставку, є дослідницями, тому можуть багато розповісти про витинанки і ляльки-мотанки, – додала пані Наталя. – Це надзвичайно талановиті люди, які мають у своєму доробку дуже багато творів.

Тернополянка Галина Дудар любить робити красиві речі своїми руками – листівки, витинанки, ляльки-мотанки та всілякі дрібнички. Цікавиться фотографуванням, українською вишивкою та народними традиціями. Останнім часом захопилась кардмейкінгом. Жінка вже 36 років працює вчителем математики у ТЗОШ №19. Любить спілкуватись із цікавими людьми і вчитись всьому новому. А ще їй до вподоби подорожі, читання та збір фольклору.

Авторка 52 витинанок, представлених у музеї, наголосила, що витинанка є дуже прекрасним і доступним видом мистецтва, адже для її створення потрібні лише ножиці, папір і фантазія.

  • На цій виставці зібрані твори різдвяної тематики за три останні роки, – каже Галина Дудар. – Після того, як я побувала в Литві, де це мистецтво дуже поширене,  побачила, що в нас є багато спільного, особливо фіранки. Десь позаторік я взялася їх витинати. До речі, в нас на Поділлі їх здавна витинали, щоби прикрасити вікна. Правда відтоді майже нічого до наших днів не дійшло, бо папір не довговічний матеріал. Саме фіранки наштовхнули мене на думку підготувати різдвяну виставку. Спочатку я хотіла зробити саме білі витинанки і, навіть, планувала назвати експозицію «Біле Різдво».

Майстриня представила фіранки, серветки, тематичні композиції, паперові підсвічники у формі ангелів і пташок, паперові прикраси на ялинку тощо.  Найновіші роботи – дві витинанки «Різдвяний Тернопіль» і «Катедра». Виготовити їх було непросто, адже рапорти довелося складати навіть у шістнадцятеро. Галина Дудар все вирізає ножицями, тому про її роботи можна сказати, що вони «намальовані ножицями».

У творчих планах майстрині – зробити картину-витинанку, на якій буде зруйнована архітектурна пам’ятка Парафіяльний костел, який до Другої світової війни стояв на місці сучасного ЦУМу.

Пропагує ляльку-мотанку

Майстер народної ляльки Алла Шушкевич працює вчителем-методистом у Тернопільській школі № 11. Захопилася народною лялькою ще з 2011 року, коли почала навчати дітей за програмою варіативного курсу трудового навчання. Відсутність підручників і методик змусила її шукати необхідні матеріали в Інтернеті та створювати навчальні матеріали для учнів.

  • Моя лялька родом з дитинства, бо коли я почала збирати краплинки знань про народну ляльку, вивчаючи технології її виготовлення, вже тоді згадала бабусину ляльку з мого раннього дитинства, – каже пані Алла. – Так, у мене була мотанка, що пахла літом, зроблена бабусиними добрими руками у чарівному подільському селі. Тож не дивно, що у зрілому віці я вже не розлучаюсь з народною лялькою, а накопичені з різних джерел знання використовую для навчання дітей, систематизую і поширюю через пресу, Інтернет, книжки.

Для виготовлення ляльки майстриня використовує тканини з натуральних волокон. Щоби швиденько і без жодних інструментів зробити красиву мотанку, їй достатньо кілька клаптиків тканини, пакля, кукурудзяний качан, стрічки, намистинки та нитки.

Алла Шушкевич неодноразово демонструвала свої роботи на різних виставках, є ініціатором  виставки-конкурсу народної іграшки, виготовленої руками дітей.

  • Лялька прийшла до нас із глибини віків, – розповідає майстриня. – Це є народний фольклор. Ляльку вчили робити змалку, це вміння передавалося з покоління в покоління. Колись ляльку робили з ганчір’я, з текстилю, який вийшов із ужитку. Наразі лялька-мотанка дає великий потенціал для творчості, адже створюючи її можна навчилися не лише мотати обличчя, а й шити одяг, оздоблювати його, ткати тощо.

На виставці «Різдвяна казка» пані Алла представила три десятки своїх ляльок-мотанок,  виконаних за народною технологією.

  • Це вже наша третя спільна виставка з Галиною Дудар, – додає Алла Шушкевич. – Ми чудово доповнюємо одна одну. Співпрацюємо з 2011 року. Зустрілися в музеї Івана Гончара в Києві, коли приїхали на перший всеукраїнський конкурс народної ляльки. Цього року я запросила ще свою колегу по роботі Оксану Чорномаз, яка доповнила виставку новорічним декором.

Роботи, які надихають і заряджають

Вже на відкритті експозиції авторки витинанок, ляльок-мотанок і новорічного декору отримали багато схвальних відгуків і компліментів.

  • Я рада побувати у різдвяній казці, – каже голова обласного осередку Національної спілки майстрів народних мистецтв України Уляна Джигринюк. – В цьому залі є дива, які, можливо, наснилися пані Галині та пані Аллі, а зараз можна споглядати дуже красиві речі, створені їхніми руками. Тільки таким шляхом можна передавати традиції нашим дітям. Новорічний декор від Оксани Чорномаз додав родзинки цій виставці.

Ще одна поціновувачка  народного мистецтва назвала експозицію вирієм для української душі, бо тут від кожного експонату йде тепло.

Ось який відгук написала у «Фейсбуці» Людмила Репиленко: «Саме в День святого Миколая талановиті майстрині Галина Дудар та Алла Шушкевич подарували тернополянам справжню Різдвяну казку! Це виставка, яка проходить в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, де представлені неймовірно ніжні витинанки та вишукані ляльки-мотанки. Захоплююсь Вашою творчістю, новизною, креативним підходом до улюбленої справи! Дякую Вам за чудові роботи!».

Світлинами з вернісажу та своїми враженнями від побаченого поділилася на своїй сторінці й Олександра Ситник: «Відчуття свята подарувало відкриття «Різдвяної казки» в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Алла Шушкевич, Галина Дудар, Оксана Чорномаз – ваші роботи наповнюють життя радістю, роблять цей світ кращим, надихають і заряджають! Щира подяка вам за свято Миколая!».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up