«Українська душа» надчутливої художниці Олесі Гудими

«Українська душа» надчутливої художниці Олесі Гудими

Її картини – на обкладинках престижних журналів, у приватних колекціях в різних куточках світу. Мати 4 дітей Олеся Гудима вперше за 8 років представила свій доробок тернополянам.

Загадкова, особлива, надчутлива тернопільська художниця Олеся Гудима вразила і здивувала поціновувачів живопису своєю персональною виставкою «Українська душа». Експозицію відкрили у перший день літа в обласному художньому музеї.

Бавиться густиною фарби

Атмосферні, казкові, надлегкі полотна випромінюють особливе тепло і світло, вражають колористикою, примагнічують погляди. Складається враження, що занурюєшся в якийсь паралельний світ, що зачаровує особливим магнетизмом. Захоплює все – сюжет, композиція, кольорова гама, техніка виконання. Навіть назви картин поетичні й надихаючі – «Сонячна казка», «Кличе літо», «Прокидається день», «Серпнева симфонія», «Пристрасть до квітів», «Радість життя», «Розмовляй мовою квітів». Художниця намалювала «Невинність», «Щастя», «Затишок», «Світло любові», «Час для мрій».

Відео дня

Загалом на виставці представлені понад 40 робіт мисткині. Це серії «Квіти», «Ангели миру для України», «Українська душа» й «Українська Мадонна», виконані в техніці імпасто. Ці картини є невеликою частиною творчого доробку Олесі Гудими, створеного впродовж восьми років. Вони виконані у різних художніх напрямках – імпресіонізм, експресіонізм, математизм, абстракціонізм, постмодернізм, наїв-арт.

  • Найбільше я люблю створювати абстрактні полотна, – каже Олеся Гудима. – Моя улюблена техніка – імпасто, тобто нашарування різних фарб. Це коли художник бавиться самою густиною фарби. Для цього потрібне знання техніки, яка виробляється щоденною працею впродовж 5-6 років. Я малюю інтуїтивно.

Поєднує чоловіче і жіноче начало

Власне інтуїтивний живопис передбачає інтуїтивне поєднання кольорів. За собою художниця помітила таку тенденцію, що останнім часом вона дуже часто поєднує темно-синій і червоний кольори.

  • Темно-синій – це чоловіче начало, – пояснює мисткиня. – А жіноче – це червоний. Взагалі у житті в мене на першому плані мої стосунки і сім’я, а тоді робота, щоби через 30 років не сказати: краще б я жила, а не малювала.

Сам процес малювання спочатку для Олесі Гудими був натхненням, останнім часом – це її робота. Молоду жінку дуже надихають світлини, зроблені коханим чоловіком, – відомим фотографом Любомиром Котом. Саме тому вона намагається відтворити схожий ефект на своїх полотнах.

  • Ось, наприклад, на картині «Українська душа» зображені маки, проте я їх намалювала так, щоб вони стали загадкою не лише для звичайного глядача, а й для художника, аби він замислився, яким чином можна технічно досягти такого ефекту, – пояснює мисткиня. – Це не виставка Олесі Гудими, а представлення проекту  oh-gallery, яким займаються дві людини – я як виконавець і мій чоловік Любомир, що відповідає за рекламу.

Досліджує периківку і рушники

Знаковими для художниці є картини «Ангели миру для України», створені під впливом подій Майдану. Ця серія з 14 полотен дуже швидко розійшлася світом. Важливими є й роботи з серії «Українська Мадонна». Останнім часом Олеся Гудима досліджує старовинні рушники й петриківський розпис.

  • Мені цікаво інтерпретувати ці візерунки, торкатись давніх рукотворів, – каже вона. – Але водночас старі рушники мають в собі частину енергетики складної долі нашого народу – і я відчуваю це.

До речі, полотна талановитої тернополянки є на чотирьох континентах. Окремі роботи були розміщені на обкладинках відомих у світі журналів, що розійшлись великими тиражами. Картини художниці прикрашають найбільшу юридичну фірму Балтимора (США). Їх завжди можна переглянути віртуально на сайті  https://olesyahudyma-gallery.blogspot.com. Невдовзі роботи серії «Українська Мадонна» стануть марками «Укрпошти», а картина «Дерево життя» — листівкою.

Створила себе сама

Олеся Гудима – журналіст за фахом і художник за покликанням. Малювати почала із 2007 року. Вже своєю першою виставкою зуміла здивувати багатьох.

Про власні роботи каже, що творить їх в надчутливому стані. А для того, щоби мати цю надчутливість, вона не дивиться телевізор і обмежує себе в спілкуванні.

  • Олеся Гудима належить до тих митців, які створили себе самі, – зазначила на відкритті виставки заступник директора Тернопільського обласного художнього музею Ольга Ваврик. – У її доробку понад 1000 картин у власній техніці й художній манері. Крім того вона дружина і мати чотирьох діток. Це гарний приклад, який підтверджує той факт, що жінка не має замикатися лише на своїй родині. Напевно, сім’я надихає її на творчість, а, можливо, заглиблення у художній процес є своєрідним відпочинком від щоденних обов’язків.

На впізнаваності й унікальності творчої манери Олесі Гудими наголосив і заслужений працівник культури України, мистецтвознавець, директор обласного художнього музею Ігор Дуда, а її творчість він назвав відкриттям для Тернополя.

  • Художник без пензля нічого не може створити, – переконаний народний художник України Богдан Ткачик. – Проте той пензель може бути в руках раба, а може бути в Божих руках. Останній має Олеся Гудима. Таких художників мало.

Подруга мисткині заслужена вчителька України Галина Кізілова зазначила, що  Олеся має неординарний підхід до всього, чим вона займається.

  • Крім таланту бути чарівною жінкою, люблячою дружиною, доброю мамою, вона вміє заряджати людей позитивом, – каже пані Галина. – В її роботах не просто свіжість і легкість, а той дух, що живе в Олесі. Це особлива глибина, водночас ці полотна атмосферні, поетичні, казкові.

Її картини зігрівають

Донька Олесі Гудими 15-річна Марія Кіт дуже пишається своїми батьками. Для неї вони – еталон справжньої сім’ї.

  • Мама для мене – це любов і натхнення, – каже дівчина. – Я не перестаю дивуватися  як вона встигає і малювати, і приділяти достатньо часу всім нам.

«Ось така вона «Українська душа» – добра і щира, вільна від упереджень, ніжна, поцілована Богом, залюблена в красу: квіти, трави, води, дерева, небо! Українська душа Олесі сповнена щедрої любові. Саме тому вона так охоче ділиться нею зі світом. Досі гріє світло картин, захоплюють барви полотен і розпирає гордість від того, що Тернополю пощастило дихати в унісон із справжньою і чесною художницею теперішнього та майбутнього!» – такий відгук написала у «Фейсбуці» відвідувачка виставки Леся Назаревич.

Фото Михайло Урбанський

1.            На відкритті виставки звучала музика Моцарта, під яку Олеся Гудима творить свої картини

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up