Коли в Україні чекати спалаху грипу: прогноз Мінздоровʼя

Коли в Україні чекати спалаху грипу: прогноз Мінздоровʼя

На початку жовтня в Україні очікують зростання кількості хворих на грип та респіраторні інфекції. Серед звичних вже для нас сезонних вірусів цього року додасться коронавірусна інфекція.

Про це розповіли у Центрі громадського здоровʼя.

— За рік Україна реєструє близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% - це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. До цієї статистики буде додаватися також коронавірусна інфекція. Зростання ми очікуємо, починаючи із 40-го тижня цього року, тобто це по суті з початку жовтня, — заявив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін.

За його словами, COVID-19 не зникає, в Україні продовжують реєструвати випадки. Лше за минулий тиждень було зареєстровано 1 200 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію, областями-"лідерами" тут є Дніпропетровська та Одеська області, а також Київ.

Відео дня

Які штами грипу прогнозують цієї осені-зими?

Всесвітня організація охорони здоров’я вже оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від саме минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А й В.

— Насправді, за попередніми прогнозами, не очікується, що це буде якийсь сезон особливої тяжкості. І, хотів би також нагадати, що вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки. Тому тут дійсно варто зрозуміти, що людина, яка має важкі супутні захворювання або інші важкі стани, або похилий вік, вона має отримувати щонайменше 2 щеплення перед початком епідемічного сезону - і від COVID-19, й від грипу,  зазначив заступник очільника Міністерства охорони здоров’я. 

Щеплення проти COVID-19 та грипу в Україні

Зараз в Україні загалом зроблено 35,5 млн щеплень проти коронавірусу, 16 млн українців отримали першу дозу, понад 15 млн - другу. Бустерну вакцинацію отримали лише 3,3 млн. 

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, повний курс щеплень - це тоді, коли людина має першу, другу дози та бустер. Це означає, що 12 мільйонів українців не мають повноцінного захисту зараз від коронавірусної інфекції. 

Вакцинація проти грипу невдовзі стартує в Україні. Вакцина буде залишатися рекомендованою і буде доступною для населення на комерційному ринку, тобто через аптечну мережу.

Наразі у МОЗ є підтвердження щодо отримання щонайменше 60 000 доз вакцини проти грипу, ця вакцина буде надходити в країну як гуманітарна допомога. Вона буде спрямована на рівні областей, щоб щепити на безоплатній основі медичних працівників та вагітних.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up