Як діяти при підозрах на Covid-19

Як діяти при підозрах на Covid-19
  • Варто звернутись до медиків, які зроблять тест 
  • Самоізоляцію у 2-3 тижні, як це було раніше, уже не рекомендують.

Пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією, однак вірус продовжує циркулювати, зокрема, і в Україні. У Мінздоровʼя пояснили, як діяти, якщо ви підозрюєте у себе хворобу. 

— За перших симптомів COVID-19 (температура, слабкість, ломота у мʼязах, втрата смаку або нюху, поява сухого кашлю, задишка) рекомендовано одразу звертатися до сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу, де можна отримати направлення на тестування, — йдеться у повідомленні. 

 

Відео дня

Які види тестів доступні

ПЛР-тест (найбільша чутливість в період між 7 і 14 днями після інфікування). Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;

швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 (використовують на ранніх стадіях захворювання) і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки. Його перевагою є швидке та легке виконання (результат готовий за 15–30 хв).

У МОЗ наголошують, що ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати таким категоріям пацієнтів:

  • людям із підозрою на COVID-19;
  • людям з ознаками інших ГРВІ;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Направлення на безоплатне тестування має надати сімейний лікар або лікар із найближчого медичного закладу.

Чи потрібна самоізоляція 

Медики рекомендують самоізоляцію завершувати за відсутності симптомів через 5 днів з дати їхньої появи або з дати позитивного результату тестування.

— Якщо ж ви маєте COVID–19 і відчуваєте погіршення стану, зверніться до свого лікаря або (лише якщо потребуєте невідкладної допомоги) викликайте «швидку», — зазначають у відомстві.

Додамо, вакцинуватися українці можуть безкоштовно. У жовтні в регіони доставили майже 50 тисяч доз вакцини проти COVID-19. В наявності є 3,3 млн доз вакцини трьох виробників: Janssen – від Johnson&Johnson, Comirnaty – від Pfizer, CoronaVac – від Sinovac Biotech. Також доступна вакцина проти COVID-19 Comirnaty для дітей з 5-річного віку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Тернопільська область наразі перебуває серед регіонів з найнижчими цифрами  щодо сезонних захворювань. 

 

Читайте також:

Ковід став сезонним захворюванням, як грип: що треба знати про інфекцію

Кому слід робити додатковий бустер проти COVID-19: роз'яснення МОЗ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Kudryk Rostik

    Зразу нахер пі землю 🤣

keyboard_arrow_up