Як правильно провести літо? Поради тернопільської лікарки Ірини Палюх

Як правильно провести літо? Поради тернопільської лікарки Ірини Палюх
  • У дітей стартували канікули й активні літні дні. Попри війну, потрібно постаратися провести їх з максимальною користю для дитячого організму.
  • Як це зробити? Радить лікар-педіатр третього педіатричного відділення міської дитячої лікарні Ірина Палюх.

Весь навчальний рік наші діти працюють по 9-10 годин на добу - приблизно стільки займають уроки в школі плюс приготування домашніх завдань, читання, музичні заняття, спортивні тренування тощо. Їх навантаження за часом нерідко перевищує робочий день дорослих. І це не може не позначитися на здоров’ї.

–  Перше, що можуть і повинні зробити батьки влітку, – постаратися зміцнити здоров’я дитини, – радить лікарка. – Адже від того, як дитина відпочине, набереться сил за канікули, багато в чому залежить її працездатність і успішність у навчанні. 

Стережіться кліщів

Почнемо з того, що зараз на Тернопільщині активний період кліщів, тому треба бути обережними на прогулянках. Потрапляння кліщів може приводити до ряду проблем із суглобами, впливає на роботу головного мозку, провокує виникнення хвороби Лайма.

Відео дня

–  Тож якщо діти чи батьки разом з дітьми йдуть на відпочинок у паркову зону чи ліс, потрібно вдягатися в речі світлого кольору, аби легко виявити кліщів. Також важливо, щоб одяг повністю прикривав тіло. Якщо це літо, відповідно, спека, тоді батьки щогодини-дві мають оглядати відкриті ділянки тіла малюків. Повертаючись додому, проводьте повний огляд, – рекомендує лікарка.

Якщо виявили кліща? Перше – потрібно звернутися у травмпункт. Поради щодо профілактики хвороби Лайма дасть лікар.

Не всі кліщі небезпечні й не кожен укус призводить до хвороби. До того ж, для передавання патогену хвороби Лайма кліщ має контактувати з кров’ю людини не менше доби. Якщо кліщ уже вкусив, то слід стежити за симптомами. На місці укусу кліща-переносника часто (але не завжди) виникає червона пляма, яка збільшується — еритема. Інші симптоми схожі на застудні — гарячка, ломота, біль у лімфовузлах. У такому випадку медики можуть порадити приймати антибіотики. Але, наголосимо, їх не варто приймати просто так, про всяк випадок.

– Якщо знехтувати рекомендаціями лікаря, що буде? Через три-чотири тижні після того, як вийняли кліща, можна здати аналіз крові на імуноглобулін до даної хвороби. Тоді можна визначити, чи є якісь наслідки для здоров’я, – уточнює Ірина Палюх.

Сезонне меню

Літо, спека… Що їсти і пити? Важливо сповна збагатити дитячий організм вітамінами. Літнє меню дитини потрібно вибудовувати, виходячи з таких міркувань: дитина зростає, тому в неї постійно існує потреба в білку, основному будівельному матеріалі для всіх органів та систем. Влітку немає необхідності витрачати калорії на обігрів тіла, зате зростають втрати рідини через піт, а разом із нею – і втрати солей. Крім того, влітку дуже хочеться (і дуже потрібно) насититися вітамінами. Ось, виходячи з цих міркувань, і потрібно годувати дитину влітку.

Щодо літнього меню, то якщо дитина не хоче їсти м'ясо, так і не треба. Яйця, сир, молоко, сири (особливо розсільні) – чудове джерело легкого білка. І ці продукти у літньому раціоні дитини мають бути неодмінно.

Жири, незважаючи на свою сумну славу ворогів не лише фігури, а й кровоносних судин, які пронизують все тіло, нашому організму таки потрібні. Але взимку це мають бути переважно тваринні жири – вони зігрівають, а влітку – рослинні – вони допомагають засвоюватися жиророзчинним вітамінам. Крім того, жири влітку беруть активну участь у захисті шкіри від шкідливого впливу ультрафіолету і допомагають синтезу вітамінів Д і К.

Додаючи в раціон овочі та фрукти, не забувайте про гігієну. Добре мийте їх перед подачею на стіл.

– Тверду шкірку краще зняти. Помідори можна ошпарити. У капусти зніміть верхній листочок. Таким чином вдасться запобігти проникненню в організм нітратів, – говорить пані Ірина.

Харчові отруєння

Висока температура повітря сприяє накопиченню мікроорганізмів у навколишньому середовищі. Оскільки в спеку їжа швидше псується, варто стежити за її придатністю.

– Якщо не подобається смак чи запах, краще викиньте, ніж дайте дитині. До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, передусім, відносять молочні, м’ясні та рибні продукти, кремові кондитерські вироби, – перераховує лікарка.

Що стосується прийому фруктів, також не варто зловживати. Давайте спочатку в невеликій кількості, аби побачити, як відреагує дитячий організм.

– Батьки мають привчати дітей пити воду. Від того залежить нормальне функціонування дитячого організму, – наголошує вона.

Як уникнути небезпек

На канікули необхідно поклопотатися і про безпеку дитини, особливо якщо вона на якийсь час залишається без нагляду дорослих. Пам’ятайте, що на канікули значно збільшується ризик не тільки вуличного, але і побутового травматизму.

Особливу увагу приділіть купанню у водоймах. Якщо вода прохолодна, менше 18 градусів, не варто заходити у воду. Якщо тіло перегріте, теж не можна купатися. Не можна запливати далі огородженої території. Плавати можна за півтори години після прийому їжі. А засмагати найкраще зранку до 11.00, а також уже після 16.00.

– Батьки часто радяться щодо косметичних сонцезахисних засобів. Потрібно користуватися, наносити потрібно заздалегідь. Найкраще у разі сонячних опіків наносити охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі. У складі засобу не повинно бути спирту, – каже Ірина Палюх.

Найгостріше питання канікул – також і режим дня. Раннє вставання, звичайно, набридає за навчальний рік, і влітку багато дітей сплять мало не до обіду і надто пізно лягають. А це не найздоровіші звички. Прагніть все ж таки зберігати більш-менш звичним режим. Це, звичайно, не означає, що недопустимі якісь відхилення від режиму, але вони повинні бути розумними. На канікули ця важлива для організму, що росте, біологічна потреба повинна задовольнятися повністю: діти молодших класів повинні спати не менше ніж 10 годин, діти середнього і старшого віку – не менш як 9.

Якщо є хронічні хвороби

Початок шкільного життя часто викликає загострення у дитини хронічних захворювань. Якщо у вашого сина або дочки є проблеми зі здоров’ям, літо – ще й нагода зайнятися ними. У навчальний рік не завжди просто викроїти годину для візиту до лікаря.

Скористайтеся канікулами, щоб проконсультувати дитину у педіатра, отоларинголога, окуліста, стоматолога, ортопеда або іншого необхідного лікаря-фахівця. Незайве буде провести курс фізіотерапевтичних процедур, зайнятися загартуванням або освоїти вправи для корекції постави.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up