Морочать людям голову – то дозволяють приватизацію, то перешкоджають їй

Морочать людям голову – то дозволяють приватизацію, то перешкоджають їй
Мешканці гуртожитку дивуються, чому питання про законність приватизації підіймають після того, якщо воно пройшло комісію та сесію облради.

Незрозуміла ситуація складається із приватизацією кімнат у гуртожитку на Лепкого,5. Спершу рішенням сесії обласної ради дозволили приватизацію, а тепер, схоже, дають задню. Причому, нечіткі пояснення влади щодо причин такої поведінки, насторожують мешканців. 

 


Так, голова обласної  ради переводить стрілки на начальника юридичного відділу, начальник – на голову. Врешті, кажуть люди, плутаються у своїх поясненнях як голова, так і юрист. Представники влади навіть запевняють, що звернуться чи звернулись у прокуратуру – у цьому також плутаються. У людей закрадається підозра, що хтось хоче отримати вигоду на цьому питанні, тому «штопорить». А влада каже, що нічого не має проти, просто не хоче в тюрму через рішення, яке може бути незаконним.

Оскаржувати – тільки через суд
Питання з гуртожитком  закрутилось у 2014 році. Тоді на сесії обласної ради прийняли два рішення № 1658 та №1659. Перше рішення – про забезпечення переселення мешканців гуртожитку обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти  та студентів теж комунального закладу музучилища ім. Соломії  Крушельницької.  А другим –  мешканців з гуртожитку інституту пересилили в гуртожиток музучилища та надали їм дозвіл на реконструкцію кімнат під квартири і так далі. Цим рішенням передувало ще одне – про зміну статусу гуртожитку на Лепкого, 5 та надання дозволу на приватизацію квартир та кімнат. 

- Оскільки студентів відселили з тих двох поверхів, які вони займали, і поселили людей з гуртожитку на Громницького, то, логічно, що і ми, мешканці гуртожитку на Лепкого,5 звернулись щодо дозволу на реконструкцію, - розповідає одна із мешканок Оксана Тригуб, жінка офіційно проживає у гуртожитку з 2005. - Ми, як могли, цю реконструкцію зробили. Звісно, що далі пішло питання про приватизацію.  Обласна рада нібито дала дозвіл. Потім дуже довго створювалась комісія. Потім ще довго наше питання не виносилось на сесію. У 2016 році нарешті обласна рада проголосувала. Процес пішов. Першій партії людей, хто впорався швидше, усі документи підписали. Нам, коли дійшло до підпису голови, той відмовив. Мовляв, є службова записка  начальника юридичного відділу. 

Чому не підписують, мешканці  спробували з’ясувати у голови ще 9 березня. Той повідомив, кажуть вони, що на це рішення є припис прокуратури. Тож далі люди звернулись до заступника голови Василя Деревляного. 

- На сьогодні нема причин для призупинення приватизації, - пояснив ще у березні Василь Деревляний. –  Не знаю, на якомусь рівному місці виникло це питання. Або жаба когось  задавила, або ще якісь причини. Я цього не розумію. Коли ми можемо допомогти людям, почались зволікання. Але на рівні апарату обласної ради, не в сесійному залі. Те, що сьогодні голова обласної ради  спирається на прокуратуру, то ми маємо лист прокуратури за підписом прокурора області ще з 2014 року. У ньому він чітко вказав, що вони не мають  ніяких зауважень щодо сесійних рішеннях по цьому гуртожитку  і якщо хтось має, а  на той час звертався Любомир Крупа, то хай звертається до суду.

Тобто, прокуратура нагадала, що відповідно до ч.10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з причин їхньої невідповідності Конституції чи законам України визнаються незаконними у судовому порядку.

«А раніше проблем не бачили?»
Утім, до суду так ніхто і не звернувся. В чому ж були застереження у тодішнього очільника  департаменту освіти облдержадміністрації Любомира Крупи, ми перепитали у нього через соцмережу.

- Це довго! Це не питання, а крик душі! Діти без гуртожитку, а дядям і тьотям безоплатна приватизація. Патріотизм по-тернопільськи!, - відповів той. – Я, як свого часу директор департаменту освіти стояв на смерть проти цього, але там мають квартири і представники прокуратури, міліції-поліції, СБУ,  працівники апарату ТОР і т.д.


Яких би структур там не жили працівники, у питанні приватизації йдеться насамперед про людей, які проживають там понад 5-10 і більше років. І «добро»  їм дали  рішенням сесії. Окрім того, окремим мешканцям уже вдалось вирішити усі питання з приватизацією. Чому ж процес зупинився, не зрозуміло. 

Відео дня


 Чи є якісь претензії у прокуратуру щодо рішення сесії, приписи, протести,  поцікавились люди через того ж Деревляного у прокуратури. Звідти прийшла відповідь 24 березня, що Законом України від 14.10.2014 «Про прокуратуру»  такі форми подання як протест і подання не передбачені. Тож  27 березня пан Деревляний поставив підпис на документі, який раніше не підписував пан Овчарук.  Невдовзі в Інтернет-ЗМІ з’явились публікації щодо лобіювання чиїхось інтересів паном Деревляним і нехтування відмовою юридичного відділу завізувати цей документ.


Власне «позиція юридичного відділу», а точніше копія записки є і у редакції. У ній очільниця відділу Наталія Дубас пише, від  2014 року неодноразово наголошувала не недопустимості прийняття рішень облрадою, пов’язаних з відчуженням гуртожитку та зісилається на мораторій, що діє до 2019. А також пані Дубас грозить голові, що, якщо він не відреагує, то вона звернеться в НАБУ. Все б було логічно, якби мешканці не почули від неї іншу відповідь. Мовляв, самостійно вона рішень не приймає, їй дали таку вказівку. 


- Тобто, раніше вона проблем не бачила? Усі ж рішення, що виносяться на сесію, проходять через юридичний відділ, - каже мешканка Леся Островська. – А тепер як вже люди почали приватизацію, то, виявляється, що є ще якісь невивчені питання? Щодо мораторію. Ні про яке відчуження не йдеться, його не продають, не передають. Звернулись щодо приватизації люди, які живуть у ньому 15-20 років. 

Окремо
«Хай вони там живуть хоч 1000 років»

Ще більш  незрозумілим пояснення голови обласної ради Віктора Овчарука щодо причин для призупинення приватизації. Він запевняє, що про жоден припис, протест від прокуратури мешканцям не казав. 

- Я з ними зустрічався  і я їм такого не казав, - розповів голова обласної ради Віктор Овчарук 4 квітня. - Просто казав, що ініціював перевірку. І адвокат, який з ними був, погодився, що треба дочекатись правового розгляду. 
Окрім того, за 15 хвилин розмови ми почули три різні відповіді, щодо того, чи займається питанням прокуратура.


- Приходили люди. Був з ними юрист, - каже Віктор Овчарук. - Я їм на прийомі сказав, що в мене по цьому процесі є пояснююча начальника юридичного відділу, де є побоювання, що це є незаконно. Ви ж зрозумійте мене. Я не маю нічого проти мешканців, хай вони там живуть хоч 1000 років. Але мене також треба зрозуміти, якщо є застереження, значить я повинен вивчити це питання. Тому я звернувся усно в прокуратуру, вони зараз переглядають ці документи. І враховуючи те, що ця ситуація набуває розголосу, то я звернуся письмово, хай офіційно дадуть відповідь. Я,  як законослухняний, порядний чоловік, як керівник   обласної ради, хочу, щоб все було добре і законно. От і все. Я ж нічого не маю проти. Вони там 100 років жили, думаю, що ще почекають  остаточного рішення.

Далі пан Овчарук повідомив, що він уже звернувся в прокуратуру. Коли ж саме встиг, не відповів.

- Я не маю нічого боятись. Я сплю спокійно. Хай бояться ті, хто мають за що боятись, - каже він. - Я дію в правовому полі.  Якщо дадуть правову оцінку, що все це правильно, то нема жодних питань.


Як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, звернення від пана Овчарука надійшло 7 квітня, тобто за кілька днів після нашого візиту. Відповідь отримує він у законом встановлені терміни. Щоправда, як зазначають фахівці,  прокуратура позбавлена функцій загального нагляду. Відтак, що хочуть від прокуратури у цьому питанні, якщо вона цієї справою не може займатись, незрозуміло. Тож, очевидно, що хтось втягує когось, а заразом і мешканців, у якісь тільки їм зрозумілі  ігри.

"Приватизація мораторію не суперечить"

Коментар:

Василь КОГУТ (60 р.), юрист

Перехід житлових приміщень у власність громадян не суперечить  закону, яким продовжили термін дії мораторію на відчуження гуртожитків до 2019. Відчуження гуртожитку як будівлі, груби кажучи,
це є продаж. У цьому випадку про продаж не йдеться. Окрім того,  згадуваний мораторій направлений
на забезпечення саме таких житлових прав громадян, які проживають в таких
гуртожитках. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Костя

    ото Овчарук забрехався
  • Герасимчук Ростислав

    Багатії вже мають плани на ці приміщення
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up