У селі Шупарка люди викопали на подвір'ї дитячі кістки

У селі Шупарка люди викопали на подвір'ї дитячі кістки
Володимир Якшен показує місце на своєму подвір'ї,  де викопав череп та частину кісток. Чоловік звернув увагу на зуби, адже вони - у дуже хорошому стані

Під час земельних робіт на власному подвір'ї мешканці села Шупарка Борщівського району знайшли людські кістки. Люди хочуть, аби фахівці провели експертизу. Однак, зважаючи на реакцію поліції та судмедексперта, побоюються, що ніхто не стане розбиратись у тому, як ці кістки потрапили на їхнє подвір'я і чиї вони  


 

Чиї кістки викопали на подвір'ї у Шупарці на Борщівщині та як вони там опинилися, намагаються з'ясувати господарі подвіря. У поліції кажуть, що за фактом виявлення кісток у цьому селі відкрили кримінальне провадження. Однак схиляються до думки, що кісткам - не менше 100 років. Жителі села Шупарка, що натрапили на кістки, вважають, що припущення поліції — хибне. Люди вважають, що тут пахне криміналом і навіть взялися проводити власне розслідування. 

- Третього лютого ми проводили воду до старої хати. І під час розкопок, десь на глибині півметра, знайшли невеличкий череп, - розповідає Володимир Якшен. - Спершу там не розуміли, що то за череп. Але коли побачили зуби, то стало зрозуміло, що череп однозначно людський. Зателефонували на 102. Приїхала слідчо-оперативна група, судмедексперт. Останній вдягнув рукавички, взяв череп, подивився, сказав, що то йому нецікаво, скинув рукавички і пішов пити каву у сільський магазин. Нам же сказав, що можемо далі відкопувати, якщо хочемо, можемо назад засипати, чи покликати священика. Мовляв, рештки дуже старі і братись за той випадок він не буде.

Така заява обурила власників будинку. Люди наробили шуму. У ситуацію втрутилась і голова сільради. Вона просила хоча б щось зробити. Тож, поки судмедексперт пив каву, поліція проводила опитування.

- Нам самим довелося далі відкопувати кістки, - продовжує пан Володимир. - Відкопавши, їх посклали у коробочку і віддали поліції. Домовилися, що після експертизи нам їх повернуть, аби ми їх нормально захоронили. Але у нас є побоювання, чи насправді хтось буде проводити цю експертизу, адже правоохоронці не хотіли за ту справу братись. Експерт не хотів брати рештки, мовляв експертиза платна, і мовляв якщо хочете, то доведеться платити.

Кладовища тут не було

Ще більший сумнів в тому, чи дочекаються експертизи, у господарів подвір'я виник після появи у тернопільських інтернет-ЗМІ новини про виявлені кістки без посилання на джерело. У публікації йшлося, що жителі Шупарки знайшли у себе на подвір'ї кістки, але криміналу поліція не виявила. А старожили розповідають, що у позаминулому столітті на місці, де стоїть хата, був цвинтар.

- Ми спілкувались із людьми, дивилися старі карти, - каже пан Володимир. - Ніякого кладовища тут не було. Тут, протягом майже 200 років завжди була якась хата. Звідки така інформація в ЗМІ про цвинтар? Чи не робиться це зумисне?

Відео дня


За словами Володимира Якшена, положення кісток і глибина, на якій їх знайшли, не говорить про офіційне захоронення. На думку чоловіка, череп — дитячий. Таку ж думку під розкопок висунув і слідчий.

- Кістки були на глибині у півметра!, - каже пан Володимир. - На такій глибині доступ вільний воді, повітрю, мікроорганізмам, корінню дерев. Тобто, процеси розкладу відбуваються набагато швидше, все гниє. І це ще не все — череп ми знайшли біля бетонної доріжки, що веде до старої хати. Череп лежав так, що, теоретично решту кісток мали б бути під доріжкою. Поліція казала копати під доріжку. Але виявилось, що тіло лежало вздовж доріжки, а не під нею. Виходить, що тіло було кинуте — ноги в одну сторону, голова - в іншу, одна ручка відкинута.

Тому люди припускають, що дитина, чиї кістки вони відкопали, могла померти насильницькою смертю. І сталося це не сто років тому. Такі припущення роблять на основі кольору черепа, стану кісток і їхнього розміщення у землі. Відповіді на ці питання, зрозуміло, може дати тільки експертиза.

- Мене мучить одне, - розповідає дружина пана Володимира, Наталія. - Можливо, за цією людиною досі шукає мати, сестра, брати, а я тут перезахороню ці рештки як невідомі, і ніхто не буде знати. Я, як жінка і мати, хотіла б, аби все з'ясувалось. Я переконана, що це — дитина шести-восьми років. Адже дуже добре збереглися зуби, зубна емаль не відшаровується. І там не було сьомого жувального зуба, а він виростає в повний період — від 8 до 12 років. Дитина не мала його. Тіло мало 1,30-1,40 довжини і воно було кинуте, а не захоронене.

Колись тут зникла мама з дочкою


Зважаючи на всі ті обставини, власники будинку почали самі з'ясовувати, що могло статися. Вийшли на родичів попереднього власника цього господарства. Однак ті образились, що їм натякають на причетність до якогось криміналу і спілкуватись не стали. 

- Ми просто хотіли розпитати, чи вони нічого не чули. Адже, як що ця родина володіла цією землею більше 100 років, то можливо в курсі, що тут відбувалось, - додає пані Наталія. - Однак ці люди слухавку кинули і на дзвінки більше не відповідали.
За словами пані Наталі, у них вже є кілька припущень. Одне із них виникло після розповіді старожилів про зникнення однієї із сестер матері попереднього власника. Та зникла разом із дочкою, якій було близько 10 років.

Кістки забрали на експертизу


Як повідомляють у відділі комунікації Головного управління нацполіції в області, рештки оглянув судмедексперт у Тернополі. І за попередніми даними, ці кістки – давні. 


 Третього лютого в 10.35 надійшло повідомлення, що люди під час земельних робіт знайшли залишки черепа, — каже начальник відділу комунікації ГУ НП в області Сергій Крета. — Виїхала слідчо-оперативна група Борщівського відділення поліції. Однією із версій якраз і була версія про давнє поховання. Оскільки, окрім думки експерта про вік кісток, поліція також опитала старожилів села і за їхньою інформацією, на цьому місці був колись цвинтар. 

  Попри те, за словами пана Крети, слідчо-оперативна група вилучила ті кістки і віддала їх на судмедекспертизу. Але коли її результати будуть — невідомо, бо фахівці завантажені.

  — За фактом виявлення кісток правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 115 КК «Умисне вбивство», — додає Сергій Крета. — І, якщо експертиза покаже, що слідів насильницької смерті нема, то провадження закриють. Якщо ж такі сліди виявлять, то розслідування продовжуватиметься.

  У сільраді кажуть, що не можуть  стверджувати, чи був там цвинтар. Адже є карта тільки з 1959-1961 рр. 

— Ми чекаємо висновків експертизи, — кажуть у сільраді. — Попередньо експерт сказав, що кістки часів Першої або Другої Світової. І це був підліток.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up