Матері молилися за дітей і мир

Матері молилися за дітей і мир

Понад 50 км пройшли упродовж двох днів 800 учасниць спільноти «Матері в молитві» під час Х пішої прощі до Зарваниці, молячись за дітей, родини та мир в Україні.

Молячись за дітей і за мир в Україні, 12-13 травня ішли на прощу до Чудотворного Марійського духовного центру села Зарваниця учасниці християнського руху-спільноти «Матері в молитві». За два дні вони подолали понад 50 кілометрів дороги за маршрутом Тернопіль-Ішків-Зарваниця. Незважаючи на дощ і фізичну втому, учасники прощі, серед яких не лише жінки різного віку, а й чоловіки, молодь і діти, з глибокою вірою йшли до Божої Матері, щоби помолитися і попросити її допомоги.

Цe вжe дecятa ювілейна піша пpoщa, якy opгaнiзoвyють члeни cпiльнoти «Мaтepi в мoлитвi». Цього разу вона була присвячена 150-piччю кopoнyвaння iкoни Зapвaницькoї Мaтepi Бoжoї тa 15-piччю з Дня cтвopeння цiєї  мoлитoвнoї cпiльнoти y Тepнoпiльcькo-Збopiвcькiй apхиєпapхiї УГКЦ.

Відео дня

Подолали пішки понад 50 км

Проща матерів розпочалася о сьомій годині ранку зі Святої Літургії, що відбулась  12 травня у кафедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Відтак усіх учасників поблагословив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василій Семенюк, який приїхав до Тернополя з цієї нагоди. О 9 год. колона із  шестиста прочан вирушила в напрямку с. Ішків. Усі труднощі подорожі їм допомогла гідно перенести щира віра та невпинна молитва, а також надія на те, що Матінка Божа прийме їхню жертву і вислухає їхні прохання. Дорогою до Зарваниці колона збільшилась до 800 осіб.

Попри дощову погоду прочани крок за кроком наближалися до своєї мети, несучи до стіп Небесної Цариці свої дарунки, а також надію на зцілення духовних ран і тілесних недуг. З вервечками у руках та молитвою на устах вони долали кілометр за кілометром. Невтомними провідниками паломників були незмінні організатори пішої прощі «Матерів в молитві» – духівник спільноти о. Василь Чамарник та координатор Ольга Білик. У перервах між молитвами прочани співали пісень на прославу Богородиці та слухали у записі духовні науки отця Йосафата Саврана.

– Ані страх перед довгою дорогою, ані незручності та труднощі, ані проливний дощ не зломив молитовного духа жодного прочанина, – розповідає духівник спільноти о. Василь Чамарник. – Великою допомогою для нас були діла милосердя гостинних парафіян та місцевих священиків, які відкривали не тільки двері своїх церков, домів, але любляче християнське серце. Саме християнське серце, сповнене любові до Бога та до ближнього, здатне творити діла милосердя: подорожнього в дім прийняти, голодного нагодувати, спраглого напоїти.

День народження у Зарваниці

У кожного паломника є своя історія зустрічі з Богом і той момент, коли вирішив піти на пішу прощу. Звісно, що з-поміж учасників десятої прощі «Матерів у молитві» були ті, хто йшов уже вдесяте. В першу чергу це організатори – о. Василь Чамарник та координатор спільноти Ольга Білик, які кожного разу надихають інших своїм невичерпним оптимізмом, жартами, піснями тощо. Разом з ними йдуть і їхні родичі.

Для молодої тернополянки Марії Купер це вже друга проща. Вперше вона йшла до Зарваниці минулого року разом із мамою Галиною. Попри труднощі мандрівки, які дівчина гідно подолала, вона відчула велике духовне піднесення і зробила чимало важливих висновків.

- Мені було приємно зустріти своє 18-річчя, а цього разу і 19-річчя саме в Зарваниці, – каже Марія Купер. – Я народилася 14 травня і мій день народження двічі співпав з датою проведення прощі. Травень – місяць Діви Марії, а мій татусь колись вирішив мене назвати її іменем. Я  щаслива, що вже двічі подолала цей шлях, привітала свою маму з Днем Матері саме тут і помолилась разом з іншими учасниками спільноти до Небесної Матері.

Цього року до прочан долучився і 17-річний брат молодої тернополянки Олег. Хлопець молився в наміренні успішно скласти ЗНО та вступити до університету.

Дощ і лелека на даху храму

Після прибуття у Зарваницю, паломники поклонились чудотворній іконі Зарваницької Матері Божої, приступили до мировання та сповіді, що є неодмінною умовою прощі. У суботу надвечір відбувся святковий концерт, присвячений Дню Матері. О 19.00 розпочалась Велика Вечірня.

Помолитися разом з матерями та принести на жертовник всепалення материнські прохання та намірення прибув єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор Мартинюк, який у суботу ввечері та в неділю зранку очолив Архиєрейську Божественну Літургію, оскільки Митрополит Кир Василій Семенюк поїхав на святкування 30-річчя з дня об’явлення Богородиці у с. Грушів.

Попри дощ, який розпочався близько третьої години дня і посилився під час Літургії, прочани все прибували й прибували.

У часі проповіді єпископ Теодор привітав усіх матерів із Днем Матері, 15-річчям спільноти та з десятою пішою прощею.

- Господь створив сім’ю для щастя, – зазначив він. – У його повчанні на першому місці стоїть єдність і нерозривність християнської родини, що є клітиною суспільства. Але якщо клітина розірвана, то як організм може бути здоровим? На другому місці для подружжя Христос ставить любов, взаємодопомогу та підтримку, а на третьому – виховання дітей, які мають приносити для своїх батьків щастя і радість.

За словами єпископа, це можливо лише тоді, коли батьки самі виховують своїх дітей. Також він додав, що учасниці спільноти «Матері в молитві» є взірцями і борцями за святість християнських родин.

Єпископ звернув увагу всіх присутніх на лелеку, який незважаючи на дощ, весь час сидів на даху храму, неначе молячись разом із паломниками.

Срібна вервечка духівнику

Відтак розпочалась урочиста хода зі свічками до Марійського духовного центру. Спочатку йшли чоловіки з хоругвами, потім діти в українських строях, котрі розсипали пелюстки троянд перед іконою Зарваницької Божої Матері, яку несли молоді юнаки, потім йшли духовні отці разом із єпископом Теодором. У супроводі духового оркестру численні паломники із запаленими свічками в руках співали пісню «Із Києва-міста…».

Урочиста хода завершилася Молебнем до Богородиці та чином освячення води. У неділю після Утрені та Архиєрейської Божественної Літургії біля купелі святої Анни була загальна молитва усіх спільнот «Матері в молитві» Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Отець Василь Чамарник благословив присутніх, надав цінні поради щодо успішної реалізації жінки-матері у сім’ї та спільноті. Від усіх учасниць спільноти «Матері в молитві» Ольга Білик подарувала йому срібну вервечку з побажанням дожити не лише до 25-ї, а навіть до 50-ї прощі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up