Сергій Сірий живе у віршах, піснях і пам’яті

Сергій Сірий  живе у віршах, піснях і пам’яті

Перша дитяча книжка віршованих казок Сергія Сірого «Слоненятко Роні» вийшла до роковини його відходу у вічність. Саме його дитячі твори чотири рази відзначали на конкурсі «Коронації слова».

На свято Ведення в храм Пресвятої Богородиці – 4 грудня минув рік, як на 58-му році життя не стало відомого тернопільського поета-пісняра, журналіста, фахівця соціальної сфери, заслуженого діяча естрадного мистецтва України Сергія Сірого. Сум цієї поминальної дати освітила радість від того, що його творчість жива і ще довго тішитиме шанувальників у його віршах і піснях.

Перша дитяча книжка

Через рік після смерті митця у видавництві «Джура» вийшла нова книжка Сергія Сірого «Слоненятко Роні», яку він підготував до друку, проте побачити вже не встиг. До неї увійшли чотири віршовані казочки – «Слоненятко Роні», «Горобець Микитка», «Песик без інтересу», «Білка-листоноша». Це перше видання літератора в такому жанрі.

Відео дня

Репрезентували новинку 5 грудня у Тернопільському прес-клубі дружина поета Галина Сіра, сестра Надія Швець та видавець Василь Ванчура.

  • Цю книжку Сергій задумав і підготував до друку, – каже Галина Сіра. – Він був би дуже радий її побачити. На жаль, так не сталося. Тому єдине, що мені залишалося, – це завершити те, що він розпочав. Роботи для дітей для Сергія завжди були особливими. Чотири «Коронації слова» він отримав саме за твори для дітей. Це були пісні, потім він плавно перейшов на казки.

До речі, Сергій Сірий сам зробив аудіозаписи своїх казок і, навіть, створив мультики.

Сестра представила арт-бук

Сестра поета, заступник директора по роботі з дітьми Тернопільської централізованої бібліотечної системи Надія Швець принесла на презентацію рукотворну книгу «Музика у слові», яку створили працівники бібліотеки ще за життя Сергія Сірого і присвятили саме йому.

  • Сергій сам вибрав назву для цієї книжки і долучився до її створення, – каже пані Надія. – Вона складається із 14 сторінок. На кожній із них є диски і передмова до відповідної теми. Сергій сам підбирав пісні. Загалом це майже його 200 пісень. Книга проілюстрована світлинами.

Надія Швець розповіла, що в бібліотеках міста неодноразово відбувалися зустрічі читачів із Сергієм Сірим. Для Центральної дитячої бібліотеки він подарував шість аудіозаписів своїх казок, які можна переглянути в блозі «Читаляси».

  • Ми неодноразово прокручуємо ці казки, тому знаємо, що реакція дітей неймовірна, – додає сестра поета-пісняра. – Тож дивлячись на нову книжечку, презентацію якої ми зробимо у переддень свята Миколая – 18 грудня в нашій бібліотеці, переконана, що вона буде цікавою для діток.

Збірка з доброю енергетикою

Директор видавництва «Джура» Василь Ванчура пригадав своє знайомство із Сергієм Сірим, що відбулося в Центрі зайнятості. Тоді до друку взяли поетичну книжку «Твоє тіло – наркотик». Згодом її представили на Форумі видавців у Львові, де вона мала неабиякий попит серед військових.

  • Минулого року пан Сергій зателефонував  до мене із побажанням видати дитячу книжку, – каже Василь Ванчура. – Я погодився. Тоді навіть і не подумав би, що вона вийде вже без нього. З пані Галиною ми запланували видати її до 4 грудня, що й зробили. Хочу подякувати художниці Лесі Носихіній за чудові ілюстрації і всьому колективу, що причетний до виходу цієї книжечки.

Як зазначив видавець, «Слоненятко Роні» буде цікаво прочитати і дітям, і дорослим, адже це збірка з доброю енергетикою і повчальними віршованими казочками. Книжку можна придбати на сайті видавництва.

Мріяв стати актором

Мало-хто знає, що Сергій Сірий свій перший вірш написав ще у другому класі. Тоді всіх його однокласників похвалили за вдало виконане завдання – скласти вірш, а його – єдиного, хто зробив це без допомоги дорослих, не відзначили.

Муза і вдова поета, тернопільська журналістка Галина Сіра розповіла, що її чоловік мріяв бути актором.

  • Сергій з дитинства займався у театральній студії, – каже вона. – Потім хлопчина з провінції, закінчивши школу, поїхав у Москву поступати в Державний інститут культури. Він пройшов на акторський факультет у клас відомого метра, режисера Сергія Бондарчука. Оскільки на той час той був зайнятий на зйомках фільму, то класною дамою була його дружина Ірина Скобцева.

Провчившись кілька місяців, через конфлікт  із Сергієм Бондарчуком, Сергія Сірий вирішив повернутися в рідний Тернопіль. Згодом йому телефонували з інституту, просили поновитися, але він не піддався вмовлянням. Відтак обрав для себе інший фах – журналістику і навчання у Львові.

  • Мій брат був талановитий не лише як поет, – додає Надія Швець. – Він прекрасно малював, писав картини на склі. Гарно співав, танцював, бо займався бальними танцями. Власне це відобразилось на його поставі – ходив, ніби натягнута струна. Артистичні здібності в Сергія були від Бога, але сталося так, що він пішов у журналістику.

Завдяки пісням Сергія Сірого юні виконавці отримували перемоги на міжнародних фестивалях. Зокрема одна із солісток відомого гурту  Freedom-jazz Софія Павліченко у дитинстві із піснею «Сльози ангела» здобула золото на фестивалі «Балатон» в Угорщині.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up