«Клап» знає як бити окупантів. Кулеметник з Тернополя захищає Харківщину

«Клап» знає як бити окупантів. Кулеметник з Тернополя захищає Харківщину

Він уже 24 лютого знав, що піде на фронт, причому все одно куди. Друзі радили податись до пресслужби, але Володимир Бірчак став кулеметником в окремій бригаді територіальної оборони. Тепер тернополянин з позивним «Клап» вправно нищить ворога на Харківщині.

Перед війною він писав про «табір смерті»

У своєму житті він встиг побувати сценаристом, журналістом та навіть заступником директора Галузевого державного архіву СБУ. Сьогодні «Клап» — високовмотивований солдат, що захищає Україну.

Так про нашого земляка розповідає АрміяInform.

Відео дня

У Володимира є два рідних міста: Тернопіль – де він виріс, і Київ, де живе зараз . До війни у столиці  продовжував творити. Завжди прагнув встановити історичну істину, відновити справедливість. У день повномасштабного вторгнення якраз доробляв велику книгу про «табір смерті» (Сирецький табір СД. Був створений німецькою окупаційною владою у червні 1942 року на північному заході Києва, у районі Сирця). Невдовзі ж сам потрапив у самісіньке пекло війни.

Вдень – модернізує кулемет, а вночі – нищить окупантів

Саме так про свої бойові завдання на Харківщині розповідає завзятий захисник з Тернополя. Говорить, що основні вилазки доводиться робити вночі. У цей час вороги почувають себе безпечніше, але тільки не тоді, коли на полювання виходить «Клап».

«Одного разу висунулися трохи вперед та виявили ворожу позицію, а поруч з нею якусь коробку, замасковану гілками», – розповідає військовий. – «Вирішили відпрацювати по цій позиції з РПГ-7. На нашій ділянці дуже багато дерев, тож зробити влучний постріл доволі важко. Нам пощастило, що граната зрикошетила від дерева та влучила точно у спостережний пункт. Найкращою нагородою стали розлючені голоси окупантів! За пів години у радіоперехопленні ми почули, що вдалося знищити двох окупантів».

Володимир, як справжній кулеметник, прагнув мати у своїй колекції трофейну зброю. Якось побратими зробили йому такий подарунок. Захисники зняли зі знищеного ворожого панцерника ККТ (кулемет Калашникова танковий) і вручили другу. «Клап», не вагаючись, прийнявся модернізувати кулемет, причепив на нього приціл з теловізором.

«Йти з ним у наступ буде важкувато (важить 20 кг), але на спостережному пункті це ідеальна зброя. Одного разу ми зі свого «спостережника» за добу поранили трьох росіян, тож вони запросили до себе снайпера, який щоночі вивішував нерухому теплову ціль, але ми на неї не повелися», — з посмішкою розповідає кулеметник.

Коли Україна переможе Володимир Бірчак планує поїхати до Ірландії . Там він прагне написати наукову роботу, присвячену, репресіям радянської влади проти греко-католицької церкви. Але тепер враховуватиме історичні факти сучасної війни. Мріє, щоб разом з ним поїхала кохана, та для цього ще потрібно одружитись. І все у цього вмотивованого хлопця з тонким почуттям гумору обов’язково вийде. От побачите.

Нагадуємо, раніше ми розповідали про 21-річного фронтового медика з Тернопільщини Віталія Гакала, який за день рятував від смерті до 100 поранених захисників.

 

Читайте також:

Таке не кожному під силу: у 21 фельдшер із Тернополя рятував важко поранених бійців на фронті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up